Notícies

21 de juliol de 2022 - Informació general

L’Hospital del Mar incorpora la crioablació en el tractament de les lesions tumorals òssies

L’Hospital del Mar incorpora la crioablació en el tractament de les lesions tumorals òssies

Ja s'han realitzat tres intervencions amb èxit. Aquesta tècnica permet tractar de forma poc invasiva lesions complexes, de difícil abordatge quirúrgic. La intervenció consisteix a sotmetre la lesió tumoral a cicles repetitius de molt baixes temperatures amb un posterior retorn a la normalitat, per aconseguir la mort per necrosi del teixit tumoral. Per portar-la a terme cal el treball d'un equip multidisciplinari, liderat pel Servei de Radiologia.

L'Hospital del Mar ha incorporat la tècnica de la crioablació en el tractament de les lesions tumorals òssies, primàries, tant benignes com agressives, o metastàsiques, amb finalitat curativa o pal·liativa per intentar aconseguir la millora de la qualitat de vida dels pacients. Aquesta tècnica, pel seu alt grau d'especialització, s'ofereix només a alguns centres d'alta complexitat. Fins ara s'han dut a terme tres intervencions amb èxit, gràcies a la feina d'un equip multidisciplinari liderat pel Servei de Radiologia, del qual també formen part, professionals dels serveis d'Anestesiologia i Neurofisiologia.

Crioablació_Tumors

Membres de l’equip implicat en el procediment

La intervenció consisteix a sotmetre la lesió tumoral a cicles repetitius de molt baixes temperatures (-40 ºC), amb un posterior retorn a la normalitat (37 ºC), per assolir la mort per necrosi del teixit tumoral. Es tracta d'un procediment poc agressiu i pràcticament sense incisions. El nombre d'agulles emprades es determina en funció de les dimensions de la lesió a tractar, sent fonamental en l'èxit del procediment una perfecta planificació prequirúrgica. El procediment es realitza amb guia d'imatge per tomografia computada (TC) per obtenir una perfecta col·locació de les agulles i minimitzar els riscos inherents a la tècnica intervencionista.

Crioablació_Tumors

El Dr. Solano durant el procediment

Els tres casos duts a terme fins ara, un procedent de la Unitat Funcional de Columna i dos del Servei d'Oncologia, van ser avaluats i descartats per a cirurgia abans de decidir el seu abordatge amb aquesta tècnica. Com explica el Dr. Alberto Solano, responsable de la Unitat de Sistema Múscul Esquelètic del Servei de Radiologia, "són casos molt seleccionats amb difícil abordatge quirúrgic en els quals el tractament amb crioablació facilita una alternativa de menys impacte i de recuperació més ràpida".

Crioablació_Tumors

L'edat de les pacients sotmeses al procediment oscil·la entre els 16 i els 68 anys, i les zones tractades amb aquest procediment van ser un cos vertebral lumbar, la cresta ilíaca i la tuberositat isquiàtica-acetàbul posterior. Tots els integrants de la Unitat de Radiologia del Sistema Múscul Esquelètic, tutelats per Dr. Fernando Gómez Muñoz, van participar en els procediments. En dos casos es va requerir un monitoratge continu per part d'un neurofisiòleg per reduir al màxim el risc de lesió nerviosa. Tots tres casos van ser tractats amb èxit, sense complicacions d'importància i les pacients van poder rebre l'alta de forma molt més ràpida que en un abordatge quirúrgic.

Crioablació_Tumors

El Servei de Radiologia continuarà aplicant aquesta tècnica en casos seleccionats com explica el seu cap, el Dr. José María Maiques, que apunta que "es tracta d'una tècnica multidisciplinària, d'equip, amb la qual ara podrem abordar el tractament local de lesions molt doloroses, que per la seva grandària o localització no es poden abordar d'una altra manera. És un esglaó més en la complexitat creixent del nostre hospital, una millora pels nostres pacients i un desig dels nostres metges". Amb ella, "podem tractar lesions més grans de forma més precisa, perquè l'efecte criogènic es pot controlar bé amb la imatge per TC i es poden inserir diverses sondes simultàniament".

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat