Notícies

11 d'abril de 2022 - Informació general

Nova eina per avaluar de forma precoç l’estat d’ànim de pacients ingressats per ictus

Nova eina per avaluar de forma precoç l’estat d’ànim de pacients ingressats per ictus

Un de cada tres malalts ingressats a una unitat d'ictus pateix alteracions al seu estat d'ànim, però, fins ara, no existia cap instrument en català o castellà per avaluar el seu estat de forma ràpida. Un equip de l'Hospital del Mar ha adaptat al nostre medi l'escala Signs of Depression Scale, originalment en anglès. Aquesta eina també s'incorporarà en un document que recull les recomanacions per a l'avaluació i maneig de l'estat d'ànim en pacients ingressats per ictus agut, elaborat pel Pla Director d'Ictus de Catalunya i liderat per professionals del Parc de Salut Mar.

Els professionals de la Unitat d'Ictus de l'Hospital del Mar disposen d'una nova eina per avaluar l'afectació de l’estat d'ànim dels pacinets ingressats per aquesta patologia, una adaptació transcultural de l'escala Signs of Depression Scale (descrita per Margaret Hammond), la primera del seu tipus en català i castellà. El projecte el recull un article que acaba de publicar la Revista de Neurología.

Veronica_Hidalgo_Ana_Rodriguez_David_Iglesias_Estefania_Pascual_Sonia_Lopez_Anna_Revert_Josep_Ros_Rocio_Nunez

D’esquerra a dreta, Verònica Hidalgo, Ana Rodriguez, David Iglesias, Estefania Pascual, Sonia López, Anna Revert, Josep Ros i Rocio Núñez

El 30% dels pacients que han patit un ictus i necessiten ingressar a l'hospital pateixen alteracions de l'estat d'ànim, sobretot depressió, ansietat i apatia. Un problema que s'agreuja amb els problemes per comunicar-se que es poden derivar d'aquesta patologia. Per aquest motiu, es recomana una intervenció terapèutica precoç, però fins ara no existia cap eina validada en català i castellà per poder realitzar el diagnòstic i l'evolució de l'estat d'ànim.

 

Procés d'elaboració

Un equip de professionals de la Unitat d'Ictus del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar i del Grup de recerca Neurovascular de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, en col·laboració amb el Servei d'Epidemiologia i Avaluació del centre i l'assessorament de lingüistes i traductors, ha treballat per traduir i adaptar a l'entorn català la Signs of Depression Scale. Aquesta escala permet avaluar l'estat d'ànim del pacient, sense necessitat de la intervenció del malalt. Disposar d'aquesta eina facilita iniciar una acció terapèutica precoç.

"Poder fer una avaluació senzilla a peu de llit del pacient i aplicar una intervenció en cas de detectar un problema és bàsic", destaca la Dra. Ana Rodríguez, coordinadora de la Unitat d'Ictus. En aquest sentit, aquesta escala és de gran utilitat, perquè reconeix i fa ús de la relació entre el professional sanitari (personal d'infermeria, fisioteràpia o metge o metgessa) tenen amb el pacient. No es basa en la comunicació verbal i ha estat validada amb pacients d'edat avançada hospitalitzats per processos aguts o pacients amb afàsia. Reflecteix la percepció de l'estat d'ànim mitjançant l'observació clínica. El procés d'adaptació ha estat complex i consensuat, fins i tot amb l'autora de l'escala. Es va validar amb 22 pacients (11 dels quals amb afàsia).  

La proposta és utilitzar aquesta eina en les primeres 24 hores d'ingrés per part del personal responsable de les cures a la Unitat d'Ictus. "Es tracta d'una escala de detecció, per la qual cosa s'ha d'emprar per promoure actuacions terapèutiques en el moment de la confirmació de l'afectació de l'estat d'ànim del pacient", apunta la Dra. Rodríguez. L'infradiagnòstic d'aquestes situacions deriva en efectes adversos com delírium o apatia, incrementa l'estada a l'hospital i un tractament farmacològic evitable. "Amb aquesta eina avancem per humanitzar l'atenció al malalt ingressat en aquestes unitats de forma no farmacològica i en col·laboració amb les famílies", afegeix la coordinadora de la Unitat d'Ictus.

L'adaptació de l'escala s'inclourà al nou Pla Director d'Ictus de Catalunya, que està liderant el Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar. També es pot utilitzar a altres unitats d'atenció a pacients crítics i semicrítics, on l'afectació de l'estat d'ànim és també molt prevalent.

 

Article de referència:

Rodríguez-Campello A, Hidalgo-Benítez V, Posso M, Pascual-Barbero E, Revert-Barbera A, Estragués-Gazquez I, Núñez-Pedrosa R, Zafra M, Ros-Roig J, López-Mesa S, Cuadrado-Godia E, Roquer J, Iglesias-Villanueva D. Adaptación transcultural al español de la Signs of Depression Scale (SODS) para la evaluación precoz del estado de ánimo en pacientes ingresados en una unidad de ictus. Rev Neurol 2022;74 (06):175-180 doi: 10.33588/rn.7406.2021420

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat