Notícies

16 de març de 2022 - Informació general

Professionals del Servei de Geriatria participen en la Guia d’Abordatge del Delírium del Departament de Salut

Professionals del Servei de Geriatria participen en la Guia d’Abordatge del Delírium del Departament de Salut

16 de març Dia Mundial de la Conscienciació sobre el Delírium

Aquesta guia vol ser el punt de referència per a professionals i cuidadors de pacients amb aquesta patologia. S'hi estableixen recomanacions per a la seva prevenció, identificació i tractament. A la seva redacció hi han participat tres metgesses de l'Hospital del Mar.

El Departament de Salut ha publicat, en el Dia Mundial de la Conscienciació sobre el Delírium, una nova guia per a l'abordatge d'aquesta patologia, una de les grans síndromes geriàtriques, habitual en pacients d'edat avançada, fet que suposa un repte per al professional sanitari que atén aquests pacients. A la redacció del text hi han participat tres professionals del Servei de Geriatria de l'Hospital del Mar, les doctores, Maria Pi-Figueras, Maria José Robles i Rosa Anna Sabaté.

Servei_Geriatria

Professionals del Servei de Geriatria de l’Hospital del Mar

La guia té la intenció d'oferir als professionals sanitaris i als cuidadors dels pacients, recomanacions de prevenció, identificació i tractament per a garantir una atenció òptima. El procés d'elaboració ha estat portat a terme per un equip multidisciplinari, en el qual han participat geriatres, psiquiatres, neuròlegs i farmacèutics, entre altres professionals. Com explica la Dra. Robles, cap de secció del Servei de Geriatria, es vol oferir "un abordatge holístic del delírium amb la intenció de donar visibilitat a l'existència d'aquesta patologia, així com de les vies per abordar-la".

 

Una patologia infradiagnosticada

El delírium o síndrome confusional aguda, tot i ser una de les síndromes geriàtriques més habituals en pacients d'edat avançada, també presenta un elevat nivell d'infradiagnòstic. Alguns dels motius principals són el desconeixement dels símptomes i causes que el provoquen, així com la poca informació que disposen tant els professionals sanitaris no especialistes en aquest àmbit com l'entorn del pacient.

Es caracteritza per un inici agut, un curs fluctuant i alteracions de la consciència, de l'orientació, de la memòria i del pensament, així com de la percepció i/o del comportament. És extremadament freqüent en persones d'edat avançada, particularment a l'àmbit hospitalari. Un terç dels pacients més grans de 70 anys ingressats a càrrec de qualsevol servei mèdic pateix delírium. És encara més prevalent en les unitats quirúrgiques (50%) i en les unitats de cures pal·liatives (fins al 85%).

Aquesta patologia comporta greus conseqüències per a aquelles persones que la pateixen, augmentant la morbimortalitat. També s'associa a més dependència funcional i institucionalització, i a la prolongació de l'estada hospitalària, amb els costos econòmics vinculats. Per tant, és important la seva prevenció, així com la detecció precoç i la identificació dels factors o causes desencadenants, per a poder posar en marxa un abordatge multifactorial i multidisciplinari.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat