Notícies

16 de febrer de 2022 - Informació general

Nova tècnica per a extirpar tumors del tracte digestiu amb endoscòpia

Nova tècnica per a extirpar tumors del tracte digestiu amb endoscòpia

La tècnica permet la resecció d'aquests tumors en una única peça en la major part dels casos, facilitant així la seva avaluació histològica i reduint el risc de recidiva. També facilita la recuperació dels pacients.

La Unitat d'Endoscòpia Digestiva de l'Hospital del Mar va realitzar el passat 9 de febrer els dos primers casos de dissecció submucosa endoscòpica, una nova tècnica que consisteix a extirpar tumors del tracte digestiu (des de l'esòfag, estómac, duodè, còlon o recte) mitjançant bisturís a través de l'endoscopi. A diferència de la resecció mucosa endoscòpica, que és la tècnica convencional, permet la resecció en una única peça en més del 90% dels casos, sobretot en lesions de mida gran. Això evita la fragmentació de la mostra, una millor avaluació histològica en cas de tumors invasius superficials i un menor risc de recidiva durant el seguiment. A més a més, els pacients solen requerir un ingrés hospitalari curt, ja que la recuperació després de la intervenció sol ser ràpida i pot evitar una resecció quirúrgica.

Dos moments d’una de les intervencions

Les dues intervencions a l'Hospital del Mar, dues lesions al recte, van ser realitzades pel Dr. Faust Riu, acompanyat pel Dr. Miguel Pantaleón, ambdós de la Unitat d'Endoscòpia Digestiva de l'Hospital del Mar. El procés va estar supervisat del Dr. Eduardo Albéniz, del Complejo Hospitalario de Navarra, i va tenir el suport d'Olympus. D'aquesta manera, el Servei de Digestiu de l'Hospital del Mar compta amb una nova tècnica de resecció endoscòpica avançada que suposarà una millor qualitat assistencial dels pacients amb tumors resecables per endoscòpia.

L'equip responsable de les intervencions

Aquesta tècnica va ser descrita primer al Japó, i a Espanya només es fa en centres de referència. La seva implementació requereix una formació especialitzada, una pràctica en model animal i la tutorització en els primers casos en humans. En aquest sentit, el Dr. Riu ha completat la formació i el Dr. Pantaleón ha estat premiat amb una beca de la Societat Europea d'Endoscòpia Digestiva (ESGE) per a una formació amb experts en dissecció submucosa endoscòpica a l'Hospital de Lió, centre europeu de referència.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat