Notícies

31 de gener de 2022 - Informació general

L’Hospital del Mar manté l’activitat de trasplantament tot i la pandèmia

L’Hospital del Mar manté l’activitat de trasplantament tot i la pandèmia

L'any passat es van realitzar 96 trasplantaments renals, el 12,5% del total de Catalunya. D'aquests, setze van ser de donants vius.

El 2021, tot i els embats de la pandèmia de la COVID-19, l'Hospital del Mar va mantenir una alta activitat de trasplantament, amb la realització de 96 trasplantaments renals, una xifra lleugerament inferior als 113 del 2020. Malgrat això, es manté com el cinquè centre, igualat amb la Fundació Puigvert en nombre d'intervencions a Catalunya, amb el 12,5% del total de trasplantaments de ronyó que s'hi ha portat a terme. Setze dels ronyons trasplantats procedien de donants vius.

Cirugia_Da_Vinci

Entre les grans novetats de l'any passat hi ha la realització el passat 6 de juliol, del primer trasplantament renal amb tecnologia robòtica, amb la utilització del robot Da Vinci. Va tractar-se d'una donació de viu. Pocs dies després de la intervenció, receptor i donant van rebre l'alta sense complicacions. Aquesta tècnica es realitza amb una mínima incisió, de només vuit centímetres a l'abdomen del receptor, facilitant així la seva recuperació.

A més, cal destacar que set dels trasplantaments de donant viu es van fer entre parelles incompatibles, bé en el programa estatal de trasplantament creuat o amb tècniques de dessensibilització. En el 2022, s'ha realitzat el primer trasplantament ABO incompatible amb dessensibilització amb donant i receptor sense sang en Testimonis de Jehovà.

Aquestes dades són fruit del treball i el compromís d'un grup de professionals que ofereixen una assistència dirigida a millorar la qualitat de vida dels pacients amb insuficiència renal. Els equips dels serveis de Nefrologia i d'Urologia, així com els de Coordinació de Trasplantament i els del Servei d'Anestesiologia. També els de Medicina Intensiva, Malalties Infeccioses, Anatomia Patològica, Cardiologia, Pneumologia i Endocrinologia, metges, metgesses, infermeres, auxiliars i lliterers, però, a la vegada, personal d'Admissions, Treball Social i altres.

 

Les xifres del trasplantament a Catalunya

L'any passat es va tornar a superar la xifra dels mil trasplantaments, amb 1.063, un increment del 6,4%. Això vol dir una xifra de gairebé tres trasplantaments al dia i situa Catalunya amb una de les taxes de trasplantament més altes del món. D'aquests, 145 van ser de donants vius. Pel que fa a la llista d'espera de pacients, s'ha incrementat fins a les 1.218 persones, la majoria (1.033), esperant un ronyó.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat