Notícies

16 de novembre de 2021 - Notes de Premsa

Els pacients de càncer de pulmó amb MPOC tenen pitjor evolució de la malaltia

Els pacients de càncer de pulmó amb MPOC tenen pitjor evolució de la malaltia

Investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i del CIBERES detecten un increment de l'estrès oxidatiu en aquests pacients que pot afavorir el desenvolupament tumoral. Els nivells reduïts del potent antioxidant glutatió poden utilitzar-se com un nou biomarcador precoç de càncer en persones amb malaltia respiratòria crònica.

El risc de patir càncer de pulmó augmenta en pacients amb MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica), per tant comprendre el mecanisme cel·lular implicat en la progressió tumoral és clau. En aquesta línia, investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) han publicat a la revista Biomedicines un treball que identifica el paper dels marcadors sistèmics oxidatius i antioxidants, que s'expressen diferencialment en aquests pacients amb malalties cròniques respiratòries, i que, per tant, estan implicats en el desenvolupament del càncer de pulmó.

Membres de l’equip autor de l’estudi

Amb motiu del Dia Mundial contra el càncer de pulmó (17 de novembre) i de la MPOC (20 de novembre) és necessari posar el focus en l'associació entre aquestes malalties. El càncer de pulmó, segons les dades recents de la Sociedad Española de Oncología Médica, ocupa el quart lloc dels més diagnosticats a Espanya (29.638 casos nous al 2020) i pel que fa a la MPOC, es calcula que provoca la mort de més de 18.000 persones a l'any, sent la cinquena causa de mort en homes.

Amb relació a aquest fet, l'equip dirigit per la metgessa adjunta del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar, investigadora de l'IMIM-Hospital del Mar i del CIBERES,  la Dra. Esther Barreiro ha estudiat el paper dels microRNAs i el desequilibri provocat per l'estrès oxidatiu en el procés tumoral en un grup de 168 pacients de l'Hospital del Mar durant deu anys, dels quals 134 tenien càncer de pulmó. D'aquests 134, 91 tenien MPOC subjacent i 32 no.

Segons explica la Dra. Barreiro, "detectem un perfil d'expressió diferencial de microRNAs en els pacients amb càncer de pulmó, i en els que a més patien MPOC els nivells de l'estrès oxidatiu en plasma es van incrementar,  mentre que els del poderós antioxidant glutatió (GSH) van disminuir. Per tant, el desequilibri redox s'expressa de manera diferencial en persones amb càncer, però també amb malalties respiratòries de base, el que revela les seves possibles implicacions en el procés de  tumorigènesis en aquests pacients".

L'estrès oxidatiu afavoreix la carcinogènesi com a resultat dels processos implicats a la transformació neoplàsica i les mutacions de l'ADN, per la qual cosa, les modificacions induïdes a les proteïnes, els lípids i l'ADN promouen la viabilitat cel·lular i el creixement de les cèl·lules canceroses.

La cap del grup del CIBERES a l'Hospital del Mar considera que "presos en conjunt, els resultats d'aquest treball suggereixen que la MPOC per se pot comportar un augment dels nivells d'estrès oxidatiu sistèmic en pacients amb càncer de pulmó, donat que també veiem un increment d'aquest procés biològic en els pacients amb només aquesta malaltia crònica respiratòria".

Per tant, els investigadors conclouen que els nivells reduïts del potent antioxidant GSH poden utilitzar-se com un biomarcador precoç de la progressió cap al desenvolupament de càncer de pulmó en pacients amb MPOC. 

 

Article de referència

Systemic Profiles of microRNAs, Redox Balance, and Inflammation in Lung Cancer Patients: Influence of COPD

Liyun Qin, Maria Guitart, Víctor Curull, Albert Sánchez-Font, Xavier Durán, Jun Tang, Mireia Admetlló y Esther Barreiro. Biomedicines. 2021 Oct; 9(10): 1347. Published online 2021 Sep 29. doi: 10.3390/biomedicines9101347

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8533450/

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat