Notícies

25 d'octubre de 2021 - Informació general

Projecte Mentoring en pacients amb malaltia renal crònica, de persona a persona, sense filtres

Projecte Mentoring en pacients amb malaltia renal crònica, de persona a persona, sense filtres

El Servei de Nefrologia de l'Hospital del Mar, en col·laboració amb la Sociedad Española de Nefrología, disposa d'un projecte de mentors, pacients experts que donen suport a malalts que han estat diagnosticats d'una malaltia renal crònica avançada i que han d'escollir el seu tractament.

L'objectiu del projecte Mentoring, impulsat per la Sociedad Española de Nefrología (SEN), i que aplica des de fa gairebé un any amb èxit el Servei de Nefrologia de l'Hospital del Mar, és promoure l'adaptació dels pacients amb  malaltia renal crònica a través d'un programa de pacient mentor. Ajudar, donar suport i resoldre els dubtes de les persones que escullen un tractament renal substitutiu o que tenen problemes d'adaptació a la malaltia. El programa forma pacients mentors dotant-los de les eines necessàries per acompanyar i les habilitats per facilitar el procés d´adaptació dels pacients amb menys experiència amb la malaltia.

La Unitat de Malaltia Renal Crònica Avançada (ERCA) ha format a cinc pacients mentors que ofereixen el seu assessorament pròxim i entre iguals als pacients que tot just comencen el procés de la malaltia. Aquests pacients experts han rebut formació per poder donar resposta a les inquietuds dels malalts per afavorir el procés d'adaptació a la malaltia renal i perquè vegin que es pot conviure amb ella i tinguin clars els conceptes d'autocura i de promoció de la salut.

La figura del mentor és la d'un pacient amb experiència amb la malaltia, que pot posar-se en el lloc de la persona recentment diagnosticada i entendre les seves pors i dubtes. A la vegada, s'han seleccionat persones amb experiència a diferents tractaments renals substitutius (trasplantament, hemodiàlisi o diàlisi peritoneal), diferents sexes i edats, per poder donar una resposta més personalitzada a les demandes dels pacients. El projecte Mentoring a l'Hospital del Mar és pioner en la creació de la figura del pacient mentor intercultural, de gran importància per poder entendre les característiques de la població de referència del centre.

Aquesta experiència ha tingut una gran acollida tant per part dels mentors com dels pacients i dels professionals del Servei de Nefrologia. De fet, segons dades de l'avaluació realitzada per la SEN, els pacients la valoren amb un 9,4 sobre 10, la majoria la van considerar útil per al seu dia a dia i dos de cada tres van considerar introduir algun canvi a la seva vida.

Cal tenir en compte que la malaltia renal crònica genera situacions complexes i estressants en el pacient i el seu entorn. Però també que una bona adaptació a aquesta realitat li permet afrontar millor la situació i el tractament. L'experiència del Servei de Nefrologia es presentarà al congrés de la Sociedad Española de Enfermería Nefrológica (SEDEN) que se celebrarà en format virtual de l'11 al 14 de novembre.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat