Notícies

9 de juliol de 2021 - Informació general

L’estudi AURORA permet generar la base de dades més important de seqüenciació d’RNA en càncer de mama metastàtic

L’estudi AURORA permet generar la base de dades més important de seqüenciació d’RNA en càncer de mama metastàtic

El Dr. Joan Albanell, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar i director del Programa de Recerca en Càncer de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, és un dels signants del primer article derivat d'aquest estudi, en el qual participen més de seixanta hospitals d'onze països europeus. El treball, que publica la prestigiosa revista Cancer Discovery, és un pas important en la comprensió dels canvis moleculars que condueixen a la metàstasi en el càncer de mama.

Els primers resultats de l'estudi europeu AURORA, que ha analitzat dades de 381 pacients, han revelat importants característiques moleculars i clíniques sobre el càncer de mama metastàtic i com evoluciona. L'estudi ha estat publicat a la revista de l'American Association for Cancer Research, Cancer Discovery, i el Dr. Joan Albanell, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar i director del Programa de Recerca en Càncer de l'IMIM, és un dels seus signants.

Joan_Albanell

El Dr. Joan Albanell

L'estudi ha permès disposar d'un mapa clar i ampli dels perfils genòmics dels subtipus principals de càncer de mama metastàtic i els canvis que passen entre la malaltia inicial i la metàstasis. Els resultats indiquen la presència de moltes alteracions genòmiques, en prop de la meitat dels casos, que poden ser atacades farmacològicament amb medicaments, molts d'ells en fase experimental. També revelen un ambient immunològic poc favorable a la malaltia metastàtica, que ha de ser objecte de recerca innovadora per entendre i revertir aquest entorn.

El Dr. Albanell apunta que "els resultats d'AURORA ens informen dels canvis genòmics que passen entre el càncer de mama inicial i la recaiguda metastàtica. En aquesta fase, observem en pràcticament la meitat dels casos, alteracions moleculars susceptibles de ser atacades farmacològicament. D'altra banda, les metàstasis creixen en un entorn consistent amb un estat més immunosuprimit que els tumors primaris". Per tant, "aquesta informació ens ha de servir de base per aprofundir en la recerca de l'ecologia del càncer de mama metastàtic i per al disseny de nous assajos clínics", conclou.

Els investigadors han estudiat mostres de tumors metastàtics de mama de pacients acabades de diagnosticar o després de rebre el primer tractament, fet que els ha permès estudiar els canvis moleculars que passen quan el càncer de mama es comença a disseminar i durant l'evolució de la malaltia metastàtica. D'aquesta manera, han pogut identificar quins d'aquests canvis són més habituals en aquestes mostres. Això inclou mutacions en gens conductors, presents en el 10% de les mostres, i en les seves còpies, en el 30% de les mostres. Això pot portar al desenvolupament de noves estratègies de tractament per aquestes pacients.

 

AURORA

El programa AURORA ha permès generar la més gran base de dades de seqüenciació d'RNA en càncer de mama metastàtic. La seva anàlisi mostra que en dos de cada tres casos el subtipus de càncer de mama canvia entre la malaltia primària i la metastàtica, normalment cap a una forma més agressiva. A la vegada, les pacients amb càncer de mama tipus HER2-negatiu que també tenen més càrrega mutacional en el tumor primari tenen una supervivència i un temps de recidiva menors, fet que indica que aquesta característica pot ser un factor de pitjor pronòstic. Finalment, els investigadors han vist que la meitat de les pacients tenen canvis moleculars que podrien combinar-se amb les teràpies dirigides existents, destacant l'impacte potencial del cribratge molecular en el maneig d'aquesta malaltia.

 

Article de referència

Aftimos P, Oliveira M, Irrthum A, Fumagalli D, Sotiriou C, Nili Gal-Yam E, Robson ME, Ndozeng J, Di Leo A, Ciruelos EM, de Azambuja E, Viale G, Scheepers ED, Curigliano G, Bliss JM, Reis-Filho JS, Colleoni M, Balic M, Cardoso F, Albanell J, Duhem C, Marreaud S, Romagnoli D, Rojas B, Gombos A, Wildiers H, Guerrero-Zotano A, Hall P, Bonetti A, Larsson KF, Degiorgis M, Khodaverdi S, Greil R, Sverrisdottir A, Paoli M, Seyll E, Loibl S, Linderholm B, Zoppoli G, Davidson NE, Johannsson OT, Bedard PL, Loi S, Knox S, Cameron DA, Harbeck N, Lasa Montoya M, Brandão M, Vingiani A, Caballero C, Hilbers FS, Yates LR, Benelli M, Venet D, Piccart MJ. Genomic and transcriptomic analyses of breast cancer primaries and matched metastases in AURORA, the Breast International Group (BIG) molecular screening initiative. Cancer Discov. 2021 Jun 28:candisc.1647.2020. doi: 10.1158/2159-8290.CD-20-1647. Epub ahead of print. PMID: 34183353.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat