Notícies

15 de juny de 2021 - Informació general

L’UCI de l’Hospital del Mar celebra els seus 50 anys amb un regal molt especial

L’UCI de l’Hospital del Mar celebra els seus 50 anys amb un regal molt especial

La primera de l'Estat situada a un hospital

L'artista Frederic Amat ha lliurat una obra commemorativa de l'aniversari de la unitat, que vol representar el batec de l'UCI i el del mar. Una obra que, a la vegada, és el cartell del 41 congrés de la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica, que s'hauria d'haver celebrat el 2020 i que va ser ajornat a causa de la COVID-19. El 13 de gener del 1970 es va posar en marxa la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital del Mar, la primera de l'Estat a un hospital. El seu impulsor va ser el Dr. Jaume Mas Marfany. La unitat sempre ha estat pionera en el camp de les cures intensives i ara viu un moment de renovació en el marc de l'ampliació de l'Hospital, per continuar oferint la millor tecnologia als pacients i, a la vegada, una atenció cada cop més humanitzada,

La Unitat de Cures Intensives de l'Hospital del Mar viu el seu 50 aniversari, que celebra amb divuit mesos de retard a causa de la COVID-19, amb la mirada posada encara en la pandèmia, però sense oblidar els seus plans de futur, vinculats a les obres d'ampliació del centre. Per celebrar-ho, avui l'artista Frederic Amat ha fet lliurament de l'obra que va dissenyar per commemorar el mig segle d'existència de l'UCI, un acte que s'hauria d'haver celebrat el 2020, però que va caldre ajornar. La pintura s'ha convertit en el cartell del 41 congrés de la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica (SOCMIC), que se celebra en format virtual entre avui i dijous.

Frederic Amat, la Dra. Olga Pané i el Dr. Joan Ramon Masclans, durant l’acte

L'acte de lliurament ha comptat amb la presència de la gerent del Parc de Salut Mar, la Dra. Olga Pané, del president de la SOCMIC, el Dr. Jesús Caballero, del cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital del Mar, el Dr. Joan Ramon Masclans, i la responsable d'infermeria de l'UCI, Desirée Ruiz. El mateix Frederic Amat ha explicat que l'obra representa un batec, el del cor humà, que es transforma en les onades del mar. "El paper de l'artista i el dels sanitaris tenen punts en comú, els artistes ajuden a viure i els sanitaris també", ha apuntat aquest artista multidisciplinari.

Foto de familía amb l’obra de Frederic Amat

 

La primera UCI a un hospital de l'Estat

La Unitat de Cures Intensives de l'Hospital del Mar va rebre els primers pacients el 13 de gener de 1970, amb l'objectiu d'oferir una atenció especialitzada al pacient crític d'alta complexitat. Va ser la primera de l'Estat a un hospital. Mig segle després, afronta un moment decisiu, amb la posada en marxa el projecte constructiu de la segona fase d'ampliació del centre, que ha d'incorporar una nova unitat, dotada dels últims avenços per a la cura dels malalts i pensada per a oferir-los una atenció més humana, intentant que oblidin que es troben en una instal·lació d'alta complexitat.

La nova UCI oferirà 18 boxs per als pacients, amb els quals el centre tindrà 36 per a malalts d'alta complexitat. Es vol aconseguir una mínima presència d'equips a l'habitació, situant-los de forma integrada amb el mobiliari, amb la utilització de llits intel·ligents, eliminant les alarmes, i utilitzant una il·luminació natural o artificial que respecti l'alternança entre el dia i la nit, per intentar que el pacient se senti com si estigués ingressat a una habitació normal. A la vegada, tots estaran preparats per a realitzar-hi tractaments de diàlisi i en un d'ells es podran fer intervencions que necessiten la utilització de proves radiològiques. Tota una nova filosofia de treball per als professionals que formen part de la unitat.

L'equipament tindrà una connexió directa amb el nou bloc quirúrgic que prendrà forma amb la segona fase de les obres d'ampliació. Actualment, per la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital del Mar hi passen cada any 700 pacients i hi treballen una setantena de professionals.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat