Notícies

21 d'abril de 2021 - Notes de Premsa

Primera consulta conjunta dedicada al tractament del dolor pelvià crònic a Catalunya

Primera consulta conjunta dedicada al tractament del dolor pelvià crònic a Catalunya

Es tracta d'una consulta conjunta entre el Servei d'Obstetrícia i Ginecologia i la Unitat del Dolor del Servei d'Anestesiologia en el qual s'ofereix un seguiment integral a les i els pacients afectats per aquesta patologia. Així s'estalvien al pacient visites i es facilita el seu seguiment. El dolor pelvià crònic pot afectar a un 4% de la població en algun moment de la seva vida.

L'Hospital del Mar disposa de la primera consulta conjunta a Catalunya per al seguiment i tractament de pacients amb dolor pelvià crònic. Es tracta d'una iniciativa conjunta dels serveis d'Obstetrícia i Ginecologia i la Unitat del Dolor del Servei d'Anestesiologia, que té com a objectiu facilitar el seguiment i tractament d'aquestes persones. La unitat també compta amb la col·laboració d'infermeres especialitzades de la Unitat del Dolor del centre.

D’esquerra a dreta, Toni Payà, Elisabeth del Amo, David Bande, Susana Garcia i Antonio Montes

La consulta conjunta l'encapçalen la Dra. Elisabeth del Amo, metgessa adjunta del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia, i el Dr. David Bande, metge adjunt del Servei d'Anestesiologia, ambdós també membres de la Unitat de Sòl Pelvià de l'Hospital del Mar. Es va posar en marxa el mes d'octubre del 2019 i ja fa el seguiment d'una vintena de pacients. "El seu objectiu és optimitzar els diagnòstics i els tractaments; una col·laboració que també enriqueix la formació continuada dels professionals que hi participen", explica la Dra. Del Amo. "És una consulta conjunta capdavantera i única, ja que no existeix res similar a altres hospitals, centrada en l'atenció integral als pacients amb dolor pelvià crònic", afegeix.

La creació d'aquesta consulta permet a les i als pacients evitar visites reiterades i amb diferents especialistes, fins a trobar un diagnòstic definitiu. Com explica el Dr. Bande, "són pacients amb un dolor pelvià crònic, normalment un dolor vaginal per múltiples etiologies, diferents orígens, que normalment han anat a molts especialistes, sense que s'hagi resolt el seu problema". La integració dels especialistes de ginecologia i de la Unitat del Dolor facilita fer-ne el seguiment i "tenir una visió conjunta, que permet fer un abordatge més integral del pacient, des del punt de vista clínic i terapèutic del dolor", conclou.

Les i els pacients, ja que aquesta patologia no afecta només a dones, tot i ser la majoria d'afectats, arriben a la unitat derivats de l'atenció primària o d'altres especialistes del mateix Hospital. En aquests casos, pateixen un dolor que afecta la seva vida diària, generant dificultats per a les relacions sexuals o per executar activitats assegudes a una cadira. L'objectiu del seu abordatge conjunt és oferir tractament per al dolor i, fins i tot, assolir el diagnòstic de la seva causa.   

 

Un problema habitual

El dolor pelvià crònic pot afectar a un 4% de la població en algun moment de la seva vida. No es limita a les dones, tot i ser-hi més habitual, i pot tenir diversos orígens. Es pot deure a una cirurgia, a problemes derivats del part o traumes obstètrics, però també a situacions traumàtiques i emocionals. Un dels motius més habituals és la síndrome miofascial, que es produeix per una contractura muscular que pot comprimir un nervi, fet que produeix el dolor.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat