Notícies

7 d'abril de 2021 - Informació general

La Societat Catalana de Dolor premia un treball del Servei d’Anestesiologia de l’Hospital del Mar

La Societat Catalana de Dolor premia un treball del Servei d’Anestesiologia de l’Hospital del Mar

L'estudi ha analitzat la utilització de la Ketamina durant i després de la cirurgia de raquis en pacients amb tractament crònic amb opioides. Els resultats han estat mereixedors de la novena edició del Premi Fernando Vidal que atorga l'entitat.

Un treball de professionals del Servei d'Anestesiologia de l'Hospital del Mar ha rebut el Premi Fernando Vidal de la Societat Catalana de Dolor, que es va lliurar el passat 26 de març, en el marc de la X Reunió d'abordatge del dolor per a residents i adjunts joves, organitzada per aquesta entitat. L'estudi guardonat, 'Efectividad del uso de Ketamina perioperatoria en pacientes sometidos a cirugía de raquis en tratamiento crónico con opioides', analitza la utilització d'aquest tractament durant tot el procés d'aquest tipus concret d'intervenció quirúrgica en un col·lectiu de pacients que, habitualment, es troben en tractament amb opioides forts.

Equip_Premi_Fernando_Vidal

Autores de l’estudi guardonat. D’esquerra a dreta, Uxía Rodríguez, Esther Vila, Maria Soldevilla, Lourdes Trillo i Joana García

 

Problema habitual

Es dona la circumstància que un gran nombre de pacients intervinguts de cirurgia de columna són malalts d'una elevada complexitat per a l'adequat control del dolor postoperatori i tenen un risc alt de patir dolor crònic a mitjà o llarg termini. Molts d'ells reben tractament amb opioides, que poden provocar problemes d'addicció. Per aquest motiu, en els últims anys s'ha promogut des de diverses societats científiques la utilització de Ketamina durant tot el procés perioperatori.

El 2018, l'Hospital del Mar va decidir canviar els protocols d'abordatge seguint aquestes recomanacions, i comparar els resultats amb l'any anterior. Les conclusions han donat lloc al treball premiat, que signen la Dra. Uxía Rodríguez Rivas, la Dra. Esther Vila Barriuso, la Dra. Joana García Álvarez, la Dra. Lourdes Trillo Urrutia i la infermera de la Unitat de Dolor Agut, María Soldevilla, i que ja ha estat acceptat per a la seva publicació a la Revista de la Sociedad Española del Dolor. En general, l'estudi demostra que el canvi de protocol ha estat positiu i ha disminuït la intensitat del dolor postoperatori en aquests pacients, amb una reducció dels efectes secundaris i una menor administració d'opioides en el postoperatori immediat.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat