Notícies

25 de març de 2021 - Notes de Premsa

Nou sistema pioner a l’Estat per tractar les lesions coronàries complexes i calcificades

Nou sistema pioner a l’Estat per tractar les lesions coronàries complexes i calcificades

L'Hospital del Mar és el primer centre a Espanya i el tercer a Europa que incorpora la tècnica de l'aterectomia orbitacional per tractar aquest tipus de lesions, vinculades a la cardiopatia isquèmica. Es tracta d'un nou tipus d'abordatge, més senzill i més ràpid, per eliminar les plaques de calci que afecten les artèries dels pacients. Un dels grans avantatges és que, amb un únic equip, es poden tractar totes les àrees afectades. Fins ara, s'han tractat cinc casos. Entre el 15 i el 20% dels pacients amb lesions coronàries pateixen aquesta patologia, que consisteix en la formació de plaques de calci que obstrueixen la circulació sanguínia a les artèries coronàries.

L'Hospital del Mar és el primer de l'Estat i el tercer d'Europa que disposa d'un equip d'aterectomia orbitacional per a tractar lesions coronàries complexes i calcificades. Es tracta d'un nou tipus d'abordatge d'aquest tipus de pacient, que permet, de forma més ràpida i senzilla, eliminar les plaques de calci formades a les artèries coronàries, que suposen un risc per a la salut del malalt i instal·lar-hi un stent cardíac per restablir la circulació sanguínia. La primera intervenció d'aquest tipus es va realitzar el passat 11 de març. Fins al moment, s'han fet cinc casos, el que converteix el centre en el primer acreditat en aquesta tècnica a l'Estat.

Aterectomia_orbitacional

Un moment de la intervenció

Fins ara, les tècniques utilitzades es basaven en equips a pressió (amb aire o nitrogen), molt voluminosos, com ara l'angioplàstia amb globus de tall i l'aterectomia rotacional. Funcionen com a broques que trenquen les plaques amb la seva punta. El nou sistema és totalment elèctric i de molt fàcil utilització, així com de dimensions més reduïdes. A més, la gran novetat és que la seva punta, metàl·lica i recoberta de diamant, rota, sobre una guia metàl·lica, en dues direccions (en 360° i orbitalment) i això permet trencar de forma més efectiva la placa de calci, llimant-la i fracturant-la, arribant tota la superfície de l'artèria i situant millor l'stent, el dispositiu o pròtesi que obre definitivament el pas de la circulació sanguínia.

"Millora les tècniques anteriors", apunta la Dra. Beatriz Vaquerizo, cap del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar, "en tractar-se d'un sistema portàtil elèctric, molt segur i senzill d'utilitzar. Això farà que un procediment molt complex sigui més senzill i ràpid de realitzar per a un tipus de pacient d'edat avançada amb lesions coronàries de complex abordatge", afegeix. La seva reduïda dimensió també permet fer el 95% dels procediments per l'artèria radial, situada al braç, evitant la inserció per l'artèria femoral, a la cama, fet que s'associa a més complicacions. Fins ara, la meitat dels casos s'havien de fer per aquesta via. El procediment, ambulatori, es realitza sense anestèsia general i els pacients poden marxar a casa seva a les 24 hores de la intervenció.

L'altre avenç d'aquest nou equip, el Diamondback 360®, fabricat per l'empresa dels Estats Units Cardiovascular Systems i distribuït per OrbusNeich, és que permet tractar de la mateixa manera lesions a qualsevol artèria, sigui quin sigui el seu diàmetre. Els abordatges existents fins ara obligaven a canviar d'aparell per adaptar-se a la dimensió dels vasos sanguinis. Això implica un estalvi de temps a la intervenció, així com de despesa en material. La utilització de l'equip ja ha estat aprovada per les entitats responsables de la Unió Europea i ja s'utilitza als Estats Units.

 

Servei capdavanter a Catalunya

Amb la incorporació d'aquest nou sistema, "el Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar disposa ja de totes les tècniques que s'utilitzen per a modificar la placa arterial, la qual cosa ens situa com un centre referent en el tractament de les lesions calcificades", explica la Dra. Vaquerizo. Aquest tipus de lesió afecta entre el 15 i el 20% dels pacients amb lesions coronàries. L'acumulació de calci a les artèries coronàries, a banda d'impedir la correcta circulació sanguínia, dificulta el tractament, impedint la correcta inserció de l'stent, el dispositiu i pròtesis que permet obrir el vas sanguini obstruït. Es tracta d'un problema que s'està incrementant i representa una de les principals limitacions per a la bona implantació d'un stent coronari. A l'Hospital del Mar, cada any, entre 30 i 40 pacients es podran beneficiar d'aquest nou abordatge.

Equip_aterectomia_orbitacional

Membres de l’equip que va realitzar la primera intervenció

 

La cardiopatia isquèmica

Es tracta de l'acumulació de diversos elements (calci, col·lagen i greixos) a les artèries coronàries, que provoca que aquestes s'estrenyin, afectant la circulació de la sang. Es tracta d'una de les principals causes de mortalitat en persones de més de 65 anys a l'Estat i als països occidentals. Té una prevalença d'entre el 7 i el 8% de la població. És la primera causa d'ingrés hospitalari i causa un nombre molt important de malalts discapacitats crònics, sobretot en persones d'edat avançada.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat