Notícies

19 de març de 2021 - Informació general

Metges de l’Hospital del Mar certifiquen la relació entre l’apnea de la son i les arrítmies cardíaques

Metges de l’Hospital del Mar certifiquen la relació entre l’apnea de la son i les arrítmies cardíaques

Dia Mundial de la Son 2021, una son regular per a un futur saludable

Així ho destaca una revisió de les publicacions sobre la matèria realitzada per metges del Servei de Cardiologia i de la Unitat del Son de l'Hospital del Mar. Els pacients amb marcapassos per controlar la seva arrítmia pateixen també una prevalença més alta de l'apnea de la son. L'article el publica la revista Current Cardiology Reports.

L'apnea de la son, és un dels disparadors de les arrítmies cardíaques, segons acaba de certificar una revisió dels estudis publicats sobre aquest camp que acaba de publicar la revista Current Cardiology Reports, i portada a terme per metges del Servei de Cardiologia i de la Unitat del Son de l'Hospital del Mar. La seva publicació coincideix amb la celebració, aquest 19 de març del Dia Mundial de la Son, que, precisament, té com a lema 'Una son regular per a un futur saludable'.

Els autors han revisat més de setanta articles, molts impulsats des del mateix Hospital del Mar, i tots coincideixen. Hi ha una relació directa entre totes dues patologies. De fet, com explica el primer signant del treball, el Dr. Julio Martí-Almor, responsable de la Unitat d'Arrítmies del centre, "hi ha una relació claríssima entre l'apnea i les arrítmies, ja se sap que els pacients portadors de marcapàs tenen una prevalença més alta d'apnea que la població general (més del 50%). En un estudi del nostre grup publicat fa un parell d'anys vàrem observar que els pacients amb apnea severa desenvolupaven més fibril·lació auricular que el grup sense apnea. La fibril·lació auricular és l'arrítmia més freqüent en els pacients amb apnea de la son. El que encara s'ha de demostrar és si es pot revertir l'arrítmia tractant l'apnea". El tractament més habitual per a pacients amb apnea de la son és amb un dispositiu de pressió continuada a les vies respiratòries (mascareta CPAP).

Pacient amb un equip CPAP

L'article destaca que les arrítmies cardíaques es desencadenen per una hipoxèmia repetitiva (descens de la saturació d'oxigen a la sang), hipercàpnia (increment de la concentració de diòxid de carboni a la sang arterial), acidosi, fluctuacions de la pressió intratoràcica, reoxigenació i excitacions durant les apnees. El Dr. Miquel Félez, responsable de la Unitat del Son de l'Hospital del Mar i també signant de l'article, destaca el diagnòstic precoç i el tractament com a vies prioritàries per reduir la morbiditat i la mortalitat provocades per la patologia cardíaca. "A través d'una visió de conjunt del pacient, tractant les causes que desencadenen l'apnea, sobretot el sobrepès i l'obesitat, podem reduir l'impacte de les arrítmies", assegura.

 

Dia Mundial de la Son

Aquest 2021, el Dia Mundial de la Son, promogut per la societat World Sleep Day, se centra en la necessitat d'una son regular per a tenir un futur saludable. "La rutina d'anar-se'n a dormir i de despertar-se és un col·laborador d'una son reparadora", apunta el Dr. Félez. En aquest sentit, es recomanen migdiades de no més de 30-40', no prendre excitants o relaxants com el cafè o l'alcohol abans d'anar a dormir, i no fer esport just abans de l'hora del descans. També que l'habitació no sigui també un lloc de treball o d'esbarjo i utilitzar roba còmoda.

 

Article de referència

Martí-Almor, J., Jiménez-López, J., Casteigt, B. et al. Obstructive Sleep Apnea Syndrome as a Trigger of Cardiac Arrhythmias. Curr Cardiol Rep 23, 20 (2021). https://doi.org/10.1007/s11886-021-01445-y

 

Vídeo Dia Mundial de la Son

 

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat