Notícies

18 de febrer de 2021 - Info COVID19

Inici d’un assaig clínic amb immunoglobulines per prevenir els efectes secundaris de la COVID-19

Investigadors i metges de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, de l'Hospital del Mar, de la Universitat de Califòrnia-Davis i de la Universitat de Texas, impulsen aquest assaig, que analitzarà si un suplement nutricional és útil per evitar els pitjors efectes secundaris de la malaltia i la seva progressió d'estadis lleus a greus. L'estudi PICNIC ja està en marxa amb els primers pacients. Es preveu reclutar 420 persones amb infecció per COVID-19. S'hi utilitzarà un suplement nutricional basat en sèrum boví, molt ric en immunoglobulines, anticossos d'importància vital que circulen pel torrent sanguini i, en aquest cas, actuen sobre un dels principals reservoris del virus al cos humà, el budell.

- L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), l'Hospital del Mar, la Universitat de Califòrnia-Davis i la Universitat de Texas impulsen un assaig clínic per analitzar la utilitat de l'administració d'un suplement alimentari per evitar els pitjors efectes secundaris de la COVID-19. Es tracta d'immunoglobulines d'origen boví, que, en models animals, han demostrat la seva utilitat per reduir la inflamació provocada per la infecció, la progressió a formes més greus de la malaltia i la síndrome post-COVID. Els primers pacients que participen en l'estudi PICNIC (sigles en anglès d'estudi aleatori per avaluar l'impacte d'EnteraGam en pacients amb COVID-19) ja estan prenent dues dosis diàries d'aquest suplement.

Equip participant a l’assaig clínic. D’esquerra a dreta, Silvia Castañeda, Inmaculada López-Montesinos. Elena Sendra, Juan Pablo Horcajada i Robert Güerri

El Dr. Robert Güerri, investigador principal de l'assaig, membre del Grup de recerca en Patologia infecciosa i antimicrobians de l'IMIM-Hospital del Mar i cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, explica que "el que vol el tractament és segrestar i ajudar a eliminar el virus d'un dels reservoris principals que hi ha al cos, el budell". La presència del SARS-CoV-2 en aquesta part del cos es deu al fet que el seu teixit expressa en gran quantitat un dels receptors, l'enzim ACE2, que utilitza el virus per entrar a les cèl·lules humanes i reproduir-se.

El suplement alimentari (EnteraGam, fabricat per la companyia EnteraHealth, dels Estats Units), està basat en sèrum boví, molt ric en immunoglobulines, també conegudes com a anticossos, un dels elements que utilitza el sistema immunitari per a detectar i identificar virus i bacteris nocius. El producte està liofilitzat, fet que permet que, en arribar a l'estómac, les immunoglobulines recuperin la seva forma original i puguin així dur a terme la seva tasca, identificar les proteïnes del virus i alertar al sistema immunitari de la seva presència.

 

Complementar el tractament habitual

Aquest abordatge no substitueix els tractaments que ja es donen als pacients amb COVID-19, sinó que els complementa i reforça. Els pacients prenen el suplement per via oral, dos cops al dia, durant dues setmanes i se'ls fa un seguiment durant dues setmanes més. En total, l'assaig analitzarà 420 pacients, dels quals, 280 prendran EnteraGam. La hipòtesi dels investigadors, ja demostrada en models animals, és que la seva ingesta "pugui fer disminuir el risc de progressió de formes lleus de la malaltia, que ara no reben cap tractament específic, a formes més greus, així com la inflamació, que provoca l'anomenada tempesta de citocines, i els efectes secundaris de la COVID-19, l'anomenada síndrome post-COVID-19", explica el Dr. Güerri.

Els beneficis d'aquesta opció es deuen a tres mecanismes, com explica el Dr. David Asmuth, Professor de Medicina al Departament de Medicina Interna de la Universitat de Califòrnia-Davis i un dels impulsors de l'assaig. "Un experiment amb coronavirus boví en vedells va mostrar un efecte protector significatiu en els casos que van rebre immunoglobulines a través del sèrum boví, probablement a causa de la unió d'anticossos antivirals. En segon lloc, el sèrum boví amb immunoglobulines redueix la inflamació sistèmica a les infeccions intestinals virals. Per últim, molts pacients amb COVID-19 presenten símptomes relacionats amb el sistema digestiu i aquest suplement alimentari podria abordar aquests símptomes directament i reduir així la propagació sistèmica del SARS-CoV-2 des d'aquest punt del cos". Com apunta el Dr. Asmuth, "l'eix immunològic intestins-pulmons està ben descrit i les dades in vivo ja han demostrat un impacte beneficiós del sèrum boví ric en immunoglobulines sobre la malaltia pulmonar en models similars al procés de la COVID-19".

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat