Notícies

16 de desembre de 2020 - Informació general

Un treball sobre la teràpia cognitiva basada en el mindfulness aplicada a l’atenció primària guanya el Premi ANPIR

Un treball sobre la teràpia cognitiva basada en el mindfulness aplicada a l’atenció primària guanya el Premi ANPIR

El treball, liderat per la Dra. Matilde Elices, ha estat considerat com el millor article sobre psicologia clínica en el Sistema Nacional de Salut per l'Asociación Nacional de Psicólogos Clínicos y Residentes. El va publicar la revista Mindfulness.

L'Asociación Nacional de Psicológicos Clínicos y Residentes (ANPIR), ha atorgat el premi al millor article sobre psicologia clínica al Sistema Nacional de Salut de l'any 2019, a un treball de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar (INAD). El treball, Mindfulness-Based Cognitive Therapy Delivered in Primary Care: a Naturalistic, Mixed-Methods Study of Participant Characteristics and Experiences, publicat a la revista Mindfulness, analitzava la utilització en l'atenció plena o mindfulness a l'atenció primària.

La teràpia cognitiva basada en aquesta aproximació consisteix en un programa de vuit setmanes, originalment desenvolupat per prevenir la recaiguda en pacients amb depressió. Els resultats de l'estudi suggereixen que aquesta teràpia pot ser una aproximació efectiva per tractar els símptomes dels desordres mentals habituals a l'atenció primària. A l’estudi quantitatiu es va observar una millora dels símptomes d’ansietat i depressió a una mostra de 269 pacients amb diferents diagnòstics. De les entrevistes realitzades amb 14 pacients a la part qualitativa del treball, es va destacar de manera general la importància dels efectes de la pràctica del mindfulness, del procés d’aprenentatge, de l’experiència grupal i l’agraïment per la possibilitat de poder realitzar aquest tipus de tractaments a la sanitat pública.

En aquesta edició dels premis ANPIR es van presentar nou treballs internacionals.

 

Article de referència

Gárriz, M., Elices, M., Peretó, M. et al. Mindfulness-Based Cognitive Therapy Delivered in Primary Care: a Naturalistic, Mixed-Methods Study of Participant Characteristics and ExperiencesMindfulness 11, 291-302 (2020). https://doi.org/10.1007/s12671-019-01166-y

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat