Notícies

1 de desembre de 2020 - Informació general

Un treball del Servei de Nefrologia, millor comunicació en format pòster del Congrés de la Sociedad Española de Nefrología

Un treball del Servei de Nefrologia, millor comunicació en format pòster del Congrés de la Sociedad Española de Nefrología

L'estudi, liderat per la Dra. Clara Barrios, analitza la utilització de la glicosilació dels anticossos IgG per predir l'evolució de la funció renal en pacients amb diabetis mellitus tipus 2.

El 50 Congrés de la Sociedad Española de Nefrología, celebrat de forma virtual entre els dies 6 i 9 de novembre, ha atorgat el premi a la millor comunicació en format pòster a un treball presentat pel Servei de Nefrologia de l'Hospital del Mar. L'estudi, Variaciones de la glicosilación de la Inmunoglobulina G (IgG) como predictor de peor función renal y mortalidad en la diabetes tipo 2 (DM2), el signa com a primera autora la Dra. Adriana Serra, i forma part d'un dels projectes de la línia de recerca de la Dra. Clara Barrios, metgessa adjunta del Servei de Nefrologia i última signant del treball. Aquesta línia de recerca gaudeix d'una beca FIS-FEDER-ISCII i una ajuda a la intensificació de la recerca dins el pla PERIS del departament de Salut.

Clara_Barrios

La Dra. Clara Barrios

L'estudi ha analitzat un grup de 650 pacients amb diabetis tipus 2 seguits a l'Hospital del Mar i als centres d'atenció primària de l'AIS Litoral Mar (cohort GenoDiabMar). En tots ells es van estudiar els seus perfils glicans (polisacàrids que es troben de forma natural a l'estructura de les cèl·lules i les proteïnes). La conclusió ha estat que l'absència de galactosa a la immunoglobulina G (IgG) s'associa de forma negativa amb la funció renal (filtratge glomerular), així com una presència més elevada de proteïnes a l'orina i més mortalitat. Per contra, més concentracions de glicans sililats es va associar a una millor funció renal i a menys mortalitat.

Els investigadors apunten que existeixen patrons de glicosilació de la immunoglobulina que reflecteixen un estat proinflamatori a l'inici de l'estudi, associat amb una disminució més ràpida de la filtració glomerular, pitjors nivells de proteïnes a l'orina i mortalitat en una població amb diabetis mellitus tipus 2 amb alt risc cardiovascular. Per tant, conclouen que l'estudi d'aquests paràmetres permetria detectar pacients de més risc i ajudar a trobar possibles dianes diagnòstiques i terapèutiques.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat