Notícies

14 d'octubre de 2020 - Informació general

Identifiquen un nou marcador pronòstic en pacients trasplantats renals amb COVID-19

Identifiquen un nou marcador pronòstic en pacients trasplantats renals amb COVID-19

Els pacients trasplantats renals afectats per la COVID-19 que tenen només problemes gastrointestinals en el moment de l'arribada al centre hospitalari presenten més probabilitats de recuperació. Ho destaca un estudi liderat pel Servei de Nefrologia de l'Hospital del Mar que publica la revista Transplantation.

La tasca iniciada per la Sociedad Española de Nefrología (SEN), amb l'elaboració d'un registre de pacients trasplantats renals o amb insuficiència renal crònica en diàlisi afectats per la COVID-19 continua donant fruits. En aquest cas, un estudi multicèntric liderat pel Servei de Nefrologia de l'Hospital del Mar, que ha permès identificar un nou indicador pronòstic en persones trasplantades renals afectades pel SARS-CoV-2.

Marta_Crespo

La Dra. Marta Crespo

L'estudi, que publica la revista Trasplantation, ha analitzat dades de 414 pacients hospitalitzats i que figuren al registre de la SEN. Els investigadors hi van descriure la seva situació, així com els factors de risc de mort i les probabilitats de recuperació. Els símptomes més habituals eren la febre, símptomes respiratoris i dispnea, i 8 de cada 10 tenien pneumònia. Més d'un terç presentaven símptomes digestius, combinant amb nàusees, vòmit i diarrea. La taxa de mortalitat en tots els trasplantats va ser del 26,3%.

 

Diversitat de fenotips

Un dels fets més destacats dels resultats de l'estudi va ser, segons la Dra. Marta Crespo, cap de secció del Servei de Nefrologia, coordinadora del grup de treball de Trasplantament de la S.E.N., i primera signant del treball, "és que els pacients que no presentaven el quadre clínic més habitual, sinó símptomes gastrointestinals, presentaven una millor taxa de supervivència que els que patien la simptomatologia més habitual". Així, la mortalitat entre els que patien pneumònia sense problemes gastrointestinals es va situar en el 36,3%, mentre que en els que presentaven les dues condicions baixava al 19.5%. Per contra, els que només patien símptomes gastrointestinals presentaven una mortalitat del 5,3%. A més, com a la població general, l'edat avançada i la pneumònia s'associen a una mortalitat més elevada.

Els resultats de l'estudi ajudaran els equips mèdics a disposar d'una eina contrastada per avaluar la possible evolució dels pacients trasplantats renals amb COVID-19, gràcies a les dades recollides al registre posat en marxa per la Sociedad Española de Nefrología. Com explica la Dra. Crespo, es tracta "d'un esforç col·lectiu de registre liderat per la S.E.N. i pel treball específic d'anàlisi del grup de trasplantament de la Societat (SENTRA), que ens permet conèixer dades de gran qualitat. En aquest sentit, l'equip de trasplantament de l'Hospital del Mar impulsa l'anàlisi i publicació de les dades recollides per a trobar així factors que permetin predir l'evolució dels malalts".

 

Article de referència

Crespo, Marta; Mazuecos, Auxiliadora; Rodrigo, Emilio; Gavela, Eva; Villanego, Florentino; Sánchez-Alvarez, Emilio; González-Monte, Esther; Jiménez-Martín, Carlos; Melilli, Edoardo; Diekman, Fritz; Zárraga, Sofía; Hernández, Domingo Pascual, Julio for the Spanish Society of Nephrology COVID-19 Group Respiratory and Gastrointestinal COVID-19 Phenotypes in Kidney Transplant Recipients, Transplantation: August 13, 2020 - Volume Online First - doi: 10.1097/TP.0000000000003413

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat