Notícies

13 d'agost de 2020 - Informació general

La Dra. Marta Torrens i el Dr. Rafael Maldonado, editors d’un número especial sobre l’ús recreatiu del cànnabis a la revista European Neuropsychopharmacology

La Dra. Marta Torrens i el Dr. Rafael Maldonado, editors d’un número especial sobre l’ús recreatiu del cànnabis a la revista European Neuropsychopharmacology

La revista dedica un espai destacat a l'anàlisi de la recerca sobre el cànnabis i els seus derivats, el seu ús recreatiu, els riscos que se'n poden derivar i les potencials aplicacions mèdiques. En ell, sota l'edició dels doctors Torrens i Maldonado, hi figuren articles d'algunes de les figures més destacades en aquest camp.

La revista European Neuropsychopharmacology dedica en la seva edició del mes de juliol un apartat especial a la controvèrsia sobre la creixent tendència al món de legalització de l'ús de la marihuana per a determinats usos recreatius i mèdics. Els editors han estat la Dra. Marta Torrens, Directora del Procés d'Addicions de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addicions de l'Hospital del Mar (INAD) i coordinadora del Grup de recerca en Addiccions de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), i el Dr. Rafael Maldonado, cap del Laboratori de Neurofarmacologia del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (CEXS) de la Universitat Pompeu Fabra i l'IMIM. Tots dos signen un editorial sobre aquesta qüestió a la revista.

Marta_Torrens

La Dra. Marta Torrens

Rafael_Maldonado

El Dr. Rafael Maldonado

Els editors destaquen que "hem aconseguit reunir un ampli ventall d'autors d'una gran potència en aquest àmbit, de primera línia, que ofereixen una visió multidisciplinària, translacional i experta sobre les diferents utilitzacions del cànnabis, tant a l'àmbit recreatiu com al farmacològic". D'aquesta manera, s'ofereix una posada al dia de la qüestió, analitzant les possibles situacions de risc, l'evidència existent dels usos del cànnabis com a tractament de diverses patologies i el que es coneix sobre ell i els seus derivats.

"Els derivats del cànnabis representen una de les preocupacions més importants en salut, tenint en compte l'alta prevalença del seu consum per a usos recreatius en un gran nombre de països", avancen els editors, que adverteixen de les possibles conseqüències del seu consum per al desenvolupament del cervell a edats primerenques. A la vegada, s'apunta a possibles canvis en els patrons de consum durant el confinament provocat per la pandèmia de la COVID-19.

Els autors que participen en aquesta edició especial de l'European Neuropsychopharmacology analitzen els problemes cognitius derivats del consum de cànnabis com a frens a la seva utilització mèdica, els mecanismes farmacològics que participen en el desenvolupament de la tolerància als seus efectes i la seva utilització terapèutica com a alternativa als opioides i en el camp de la neuropsicofarmacologia. També la seva estesa utilització entre els pacients amb desordres psiquiàtrics i l'increment del seu consum en casos d'estrès posttraumàtic.

 

Article de referència

Maldonado R, Torrens M. Cannabis research: Risks of recreational use and potential medical applications. Eur Neuropsychopharmacol 2020; 36: 167-168.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat