Notícies

4 d'agost de 2020 - Informació general

La COVID-19 empitjora el pronòstic dels pacients que pateixen un ictus isquèmic

La COVID-19 empitjora el pronòstic dels pacients que pateixen un ictus isquèmic

Els pacients que pateixen un ictus i, a la vegada, pateixen aquesta malaltia tenen 4 vegades més risc de morir que els que no estan infectats pel coronavirus SARS-CoV-2. Ho destaca un estudi multicèntric internacional publicat a la revista Stroke i en el qual, l'Hospital del Mar és l'únic centre català que hi ha participat.

La infecció que causa la COVID-19 empitjora el pronòstic dels pacients que pateixen un ictus, segons revela un estudi internacional publicat per la revista Stroke. Segons els resultats, els pacients que pateixen un ictus i, a la vegada, la infecció pel coronavirus SARS-CoV-2 tenen quatre vegades més probabilitats de morir i un 60% més de risc de patir seqüeles greus. En aquest treball hi han participat professionals del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar, l'únic centre català que hi ha tingut participació.

La Dra. Ana Rodríguez i el Dr. Jaume Roquer

El treball ha comptat amb la participació de 28 centres hospitalaris de 16 països i ha pogut analitzar dades de 174 pacients amb COVID-19 i ictus isquèmic en el moment de la seva hospitalització. D'aquests, 48 van morir, 22 a causa de la COVID-19 i 26 per l'ictus. Entre els 96 supervivents, 49 patien seqüeles greus a l'alta de l'hospital. Com explica el Dr. Jaume Roquer, signant de l'estudi i cap del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar, "en els casos de malalts aguts amb ictus i COVID-19, el pronòstic dependrà més de com evolucioni aquesta segona patologia que no pas l'ictus, que a vegades, per la situació del mateix malalt, en sedació, no es detecta fins més endavant".

Segons la Dra. Elisa Cuadrado, metgessa adjunta del Servei de Neurologia i signant del treball, "el que hem vist en aquest estudi és que els ictus en pacients amb COVID-19 tenen una severitat inicial més alta. El que encara no està clar és si això és degut a una malaltia vascular directament provocada pel virus, a la resposta immunològica o a les complicacions cardíaques o sistèmiques degudes a la infecció".

Elisa_Cuadrado

La Dra. Elisa Cuadrado

Els investigadors creuen que aquest increment de la mortalitat i de les seqüeles greus es pot deure a que el coronavirus predisposa els pacients a patir trombes a les artèries a causa de la inflamació, de la disfunció endotelial, la generació de trombes i l'activació de les plaquetes. A la vegada, destaquen un retard en la detecció dels símptomes de fins a set dies i el fet que els factors de risc són gairebé els mateixos en els pacients amb COVID-19 i sense aquesta malaltia.

Tot plegat porta a la Dra. Ana Rodríguez, coordinadora de la Unitat d'Ictus de l'Hospital del Mar i signant de l'estudi, a apuntar que "els resultats ens porten a recomanar un monitoratge estricte de la situació neurològica dels pacients amb COVID-19 per detectar possibles ictus isquèmics durant el seu ingrés hospitalari i la realització d'una exploració neurològica d'aquells que calgui intubar tant aviat com se'ls extubi". Així mateix, com indiquen els autors del treball, calen més estudis per descobrir els mecanismes de l'associació entre la infecció pel coronavirus i l'ictus.

 

Article de referència

Ntaios, George & Michel, Patrik & Georgiopoulos, Georgios & Guo, Yutao & Li, Wencheng & Xiong, Jing & Calleja, Patricia & Ostos, Fernando & González-Ortega, Guillermo & Fuentes, Blanca & Alonso de Leciñana, María & Díez‐Tejedor, Exuperio & García-Madrona, Sebastián & Masjuan, Jaime & DeFelipe, Alicia & Turc, Guillaume & Gonçalves, Bruno & Domigo, Valerie & Dan, Gheorghe-Andrei & Lip, Gregory. (2020). Characteristics and Outcomes in Patients With COVID-19 and Acute Ischemic Stroke: The Global COVID-19 Stroke Registry. Stroke. 10.1161/STROKEAHA.120.031208.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat