Notícies

29 de juny de 2020 - Informació general

Humanitzant la cirurgia pediàtrica

Humanitzant la cirurgia pediàtrica

La represa de l'activitat de cirurgia pediàtrica després del pic de l'epidèmia de la COVID-19 ha permès posar en marxa un nou programa d'humanització. Des de l'inici del mes de juny, tots els pacients menors d'edat poden entrar al quiròfan acompanyats per un dels seus progenitors, una iniciativa que busca reduir l'estrès i l'angoixa davant el procés quirúrgic tant del menor com dels seus familiars.

L'Hospital del Mar ha apostat per portar la seva política d'humanització de les cures també a la cirurgia pediàtrica. Per aquest motiu, una vegada superat el pic de l'epidèmia de la COVID-19 i amb la represa de l'activitat quirúrgica habitual, s'ha posat en marxa una nova iniciativa que permet a la mare o al pare dels infants que han de ser operats acompanyar-los fins al quiròfan. D'aquesta manera, s'aconsegueix reduir l'angoixa i l'estrès del pacient i de les famílies, així com minimitzar la necessitat de sedació prèvia dels petits.

Cirurgia_pediàtrica

Membres de l’equip de cirurgia pediàtrica

Per fer-ho possible s'ha redactat un nou circuit que habilita la presència d'un dels progenitors, així com l'adquisició d'uns vestits de protecció que faciliten que ho puguin fer sense posar en risc l'asèpsia dels quiròfans. "Es tracta de millorar la qualitat del procés, deixant entrar a un dels pares fins que l'infant està adormit, així com acompanyar-lo quan es desperta a la Unitat de Reanimació Postquirúrgica", explica Esperanza Herranz, cap d'Unitat del Bloc Quirúrgic i Reanimació.

 

Acompanyament en tot moment

El pare o la mare estan en tot moment amb el petit o la petita. Només marxen del quiròfan quan es procedeix a la inducció anestèsica i se'ls avisa per SMS abans que es despertin, perquè puguin acompanyar l'infant a la Unitat de Reanimació Postanestèsica durant la recuperació postquirúrgica.

Cirurgia_pediàtrica

"Que el nen o nena se senti acompanyat pels pares en un entorn estrany, amb gent desconeguda i mentre se li fan procediments que pot trobar invasius i amenaçadors, fa que l'infant es mostri més tranquil i confiat, podent reduir així la premedicació ansiolítica, realitzar una inducció més suau i tenir una recuperació més favorable", explica la Dra. Bea Fort, metgessa adjunta del Servei d'Anestesiologia i Reanimació. A la vegada "pels pares permet establir una relació de confiança amb l'entorn sanitari que atén l'infant, i sentin així que participen fins a cert punt en el procés".

Cirurgia_pediàtrica

L'Hospital del Mar és el segon centre de Catalunya que aplica iniciatives d'aquest tipus en pacients pediàtrics. La Dra. Maria Ángeles López Vilchez, cap del Servei de Pediatria, ha apuntat que "hem apostat per aquesta iniciativa, donat que volem que els nostres nens i nenes se sentin com a casa seva en tot moment, buscant així una major humanització del procés hospitalari pediàtric".

La cirurgia pediàtrica de baixa complexitat es va reprendre a mitjans del mes de novembre del 2019. Fins a l'any 2013 havia estat una activitat habitual a l'Hospital el Mar. Des de llavors, s'han realitzat 25 intervencions quirúrgiques que augmentaran en els pròxims mesos donat que s'han ampliat els dies de quiròfan. El centre es prepara per incrementar, encara més, aquest nombre una vegada s'enllesteixi la segona fase del projecte d'ampliació de l'Hospital, que contempla la creació de quatre nous quiròfans d'alta complexitat, amb equipaments per a realització de TC i ressonàncies magnètiques al mateix quiròfan, així com l'habilitació d'una nova àrea destinada en exclusiva per a la dona i els infants, que inclourà 18 llits d'hospitalització pediàtrica i 15 de neonatologia.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat