Notícies

8 de juny de 2020 - Informació general

La Dra. Marta Torrens, única autora de l’Estat en l’elaboració de la guia de les Nacions Unides i l’Organització Mundial de la Salut per al tractament de les drogodependències

La Dra. Marta Torrens, única autora de l’Estat en l’elaboració de la guia de les Nacions Unides i l’Organització Mundial de la Salut per al tractament de les drogodependències

La Directora del Procés d'Addiccions de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar (INAD) i investigadora de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) ha participat en la redacció d'aquest document, que analitza els diferents tractaments i estableix els estàndards d'utilització per a tot el món. La guia va ser presentada el passat mes de març durant la 63 sessió de la Commission on Narcotic Drugs 2020 que es va realitzar a l'Oficina de Nacions Unides de Viena.

Les Nacions Unides, a través de la seva oficina contra la droga i el delicte (UNODC), i l'Organització Mundial de la Salut (OMS), van aprovar de forma conjunta el passat mes de març la primera guia internacional d'estàndards per al tractament de les drogoaddiccions (International standards for the treatment of drug use disorders). Un document que ha comptat amb la participació dels més destacats experts en aquest camp, entre ells, la Dra. Marta Torrens, Directora del Procés d'Addiccions de l'INAD i coordinadora del Grup de recerca en Addiccions de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). La Dra. Torrens és l'única autora procedent d'Espanya.

Dra_Marta_Torrens

La Dra. Marta Torrens

La redacció de la guia es va posar en marxa l'any 2009 i ha consistit en una anàlisi de les pràctiques, serveis, dispositius i tipus de tractaments a tots els nivells de les drogoaddiccions existents, basades en l'evidència científica, i la seva aplicació a la realitat de cada regió. El primer pas, segons la Dra. Torrens "va ser reconèixer que l'addicció és una malaltia". El document final ha estat revisat i validat per més de 1.200 professionals sobre el terreny de tot el món.

L'objectiu ha estat establir uns estàndards de tractament de les addiccions a substàncies, basats en l'evidència, que evitin que s'aposti per tractaments i sistemes ineficaços i no contrastats, per l'abordatge d'aquesta patologia. "No es tracta que tothom faci el mateix, sinó que tot allò que es faci arreu estigui basat en l'evidència científica i no en creences ni opinions", explica la coautora de la publicació. El document vol servir com a guia tant per als responsables mèdics com per als polítics que hagin de prendre decisions sobre aquesta matèria, adaptant les solucions proposades a la realitat local.

El document és de lliure accés i es pot consultar en línia. Ara, es treballa en una addenda que se centrarà en les comorbiditats mèdiques i psiquiàtriques de l'addicció a les drogues, de la qual, la Dra. Torrens serà coordinadora dels aspectes dedicats a les comorbiditats psiquiàtriques, també denominades patologia dual.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat