Notícies

13 de maig de 2020 - Informació general

Preparar el pacient COVID per tornar a casa

Preparar el pacient COVID per tornar a casa

Davant el deteriorament funcional de molts pacients hospitalitzats per COVID-19, el Servei de Medicina Física i Rehabilitació ha posat en marxa un dispositiu específic dirigit als malalts que estan acabant el seu període d'hospitalització i necessiten suport rehabilitador abans de tornar al seu domicili. Aquest dispositiu està ubicat a la Unitat d'Hospitalització 41 de l'Hospital de l'Esperança, on s'han habilitat 18 llits i un espai terapèutic per a dur a terme el programa de rehabilitació.

La unitat està a càrrec de la Dra. Roser Boza i de la Dra. Marta Tejero i està dirigida a pacients amb diagnòstic per COVID-19 que hagin perdut el seu nivell d'autonomia, però amb la perspectiva de poder tornar a casa després d'una estada curta i suport de rehabilitació. Els primers pacients derivats procedien del Pavelló Salut ubicat al complex esportiu Claror Marítim, una vegada es va decidir el seu tancament. Actualment, la derivació es realitza de manera directa des de les unitats COVID dels centres del Parc de Salut Mar. La selecció a l'Hospital del Mar la realitza la Dra. Ester Marco.

Aquests malalts tenen unes necessitats específiques, després de passar un llarg període sense activitat, que condiciona una baixa tolerància a l'activitat i pèrdua de massa i funció muscular. Alguns d'ells han requerit ventilació mecànica durant la fase aguda de la malaltia, traqueostomies o tractaments farmacològics que causes debilitat muscular, entre altres. A banda de la recuperació funcional, hi ha pacients que també presenten trastorns de la parla i de la deglució, subsidiaris d'avaluacions i teràpies de rehabilitació amb fisioteràpia, teràpia ocupacional i logopèdia.

La intervenció de rehabilitació s'inicia en la fase aguda de la malaltia. Un equip de quatre fisioterapeutes especialitzats inicien la mobilització precoç dels pacients i tècniques de fisioteràpia respiratòria a la Unitat de Cures Intensives, en dues sessions diàries. El treball segueix a les unitats d'hospitalització COVID de l'Hospital del Mar, on els fisioterapeutes instrueixen els pacients en els exercicis d'enfortiment muscular i fisioteràpia respiratòria específics per a cada pacient, amb l'ajuda de material audiovisual i tríptics informatius. A l'hora de l'alta hospitalària, molts d'ells podran continuar amb el programa d'exercicis recomanats al seu domicili, mitjançant seguiment telemàtic i eines virtuals. Els que no hagin assolit un nivell d'autonomia suficient per tornar a casa, continuaran el programa en règim d'ingrés hospitalari al recurs Rehabilitació COVID de l'Hospital de l'Esperança.

 

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat