Notícies

11 de març de 2020 - Informació general

Aturem el delírium abans que comenci

Aturem el delírium abans que comenci

El Servei de Geriatria se suma de nou al Dia Mundial del Delírium, una iniciativa que busca visualitzar aquesta patologia i que se celebra aquest 11 de març. Aquest any, aquesta cita, promoguda per la International Federation of Delirium Societies, se centra en la seva prevenció.

El delírium pot afectar a qualsevol persona. Es calcula que el 25% dels pacients d'edat avançada ingressats a l'hospital el poden patir, així com la meitat dels pacients quirúrgics i 3 de cada 4 persones ingressades a una Unitat de Cures Intensives. Es tracta d'un deteriorament ràpid de la funció cognitiva, caracteritzat per la dificultat a la capacitat de concentració, desorientació, somnolència, agitació i, a vegades, al·lucinacions o idees delirants.

Dia_Delirium_2020

Membres del Servei de Geriatria, sumant contra el Delirium

L'11 de març, la International Federation of Delirium Societies (formada per l'European Delirium Association, l'Australasian Delirium Association i l'American Delirium Society), organitzen el Dia Mundial del Delírium, amb l'objectiu de conscienciar sobre aquesta patologia. Aquest any, la celebració se centra en la seva prevenció. Per aquest motiu, el Servei de Geriatria s'ha sumat de nou a la iniciativa i els seus membres s'han convertit en superherois contra el delírium.

Dia_Delirium_2020

 

Una malaltia diferent de la demència

El delírium pot tenir diversos orígens. Malalties agudes, lesions traumàtiques, cirurgies o per efectes de medicacions. Es tracta d'una patologia diferent de la demència, que és una malaltia de desenvolupament més lent. A més, els pacients que pateixen delírium acostumen a tenir una recuperació ràpida.

La prevenció d'aquests episodis és important, ja que, fins i tot en casos de curta duració, pot dificultar la recuperació de la malaltia aguda, provocant la institucionalització del pacient, la aparició de demència i mortalitat. A més, també afecta les famílies i cuidadors, convertint-se en una font d'estrès i sobrecàrrega. El tractament del delírium passa per una detecció precoç, fet que moltes vegades no succeeix. Les mesures a prendre són detectar i tractar de forma precoç les malalties intercurrents i ajustar els fàrmacs que el poden haver provocat, així com implementar mesures no farmacològiques i tractaments farmacològics en casos de simptomatologia psicòtica disruptiva.

Les mesures de prevenció i per afavorir la recuperació que es recomanen són:

  • L'ús de les ulleres i els audiòfons per part dels pacients.
  • Evitar passar massa temps al llit i estimular la mobilització.
  • Mesures de reorientació.
  • Acompanyar, estimular i distreure el malalt.
  • Parlar tranquil·lament, mantenir la calma sense contradir durant el deliri.
  • Mantenir un entorn tranquil, agradable i amb il·luminació d'acord a l'hora del dia.
  • Afavorir el descans nocturn.
  • Assegurar l'eliminació de l'orina i de la femta, així com la hidratació i alimentació adequades.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat