Notícies

4 de març de 2020 - Informació general

Dones d'empresa, protagonistes del Dia Internacional de la Dona al Centre Fòrum

Dones d'empresa, protagonistes del Dia Internacional de la Dona al Centre Fòrum

8 de març Dia Internacional de la Dona

Del 3 al 9 de març, el vestíbul del Centre Fòrum acull l’exposició “Dones d’empresa” de l'Institut Català de les Dones. És una iniciativa promoguda per la Comissió d'Igualtat del PSMAR.

La Comissió d'Igualtat del Parc de Salut Mar se suma un any més a la celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, una jornada de reivindicació de la feina que queda per fer per eliminar la discriminació que les dones pateixen a la nostra societat. Ho fa acollint del 2 al 9 de març al vestíbul del Centre Fòrum l'exposició “Dones d’empresa”, que vol contribuir a fer visibles les aportacions històriques de les dones a l'activitat empresarial de Catalunya, donant a conèixer les habilitats d'un conjunt d'empresàries que, cadascuna en el seu terreny, van desenvolupar les seves particulars formes de lideratge i van contribuir així a enriquir l'activitat econòmica del país. L'exposició és una iniciativa de l'Institut Català de les Dones.

Eulàlia Escuder Fàbregas, Rosa Casamitjana Menja, Dolors Creus Casanoves, Mercedes Sabi Martínez, Tecla Sala Miralpeix, Dolors Fàbrega Costa, Dolors Sala Vivé, Maria Trias Joan, Lluïsa Prat Gaballí, Montserrat Pérez Iborra, Rosario Surós Julià, Maria Gumfaus Culi, al costat dels de moltes altres que per raons d'extensió no figuren en aquesta selecció, formen part de les genealogies femenines que també en aquest àmbit donen forma i llum al nostre passat.

 

La discriminació de la dona

Aquest 8 de març, sota el lema #NoCallis #Som8deMarç, es torna a reivindicar la feina que queda per fer per superar la discriminació sistemàtica de les dones.

Tot i els progressos aconseguits fins al moment, la igualtat entre dones i homes en la vida quotidiana encara no és una realitat. A la pràctica, persisteixen desigualtats polítiques, econòmiques, socials i culturals i les dades així ho mostren: en l'àmbit laboral, malgrat els esforços per eliminar la bretxa salarial, la diferència entre el salari mitjà dels homes i de les dones encara és d'un 23%. La bretxa salarial més elevada la trobem en les ocupacions més feminitzades, on la diferència arriba a un 29,4%. El sostre de vidre continua sent un obstacle evident per les dones que només ocupen el 35,4% dels alts càrrecs de direcció i gerència i és que, d'acord amb l'índex d'igualtat de gènere, la dimensió amb major desigualtat de gènere la trobem en la presència de dones en llocs de presa de decisió en l'àmbit econòmic, social i polític, sent aquesta molt inferior a la presència dels homes.

D'altra banda, les tasques de cura i conciliació continuen sent socialment responsabilitat de les dones, que demanen 9 de cada 10 de les excedències laborals sol·licitades per tenir cura de familiars; les que no ho fan perquè no poden, han d'afrontar jornades maratonianes en què assumeixen dobles i triples jornades. Prova d'això és que la mitjana d'hores setmanals que dediquen les dones a tasques domèstiques són gairebé el doble de les que hi dediquen els homes.

Aquesta invisibilització de les dones en diferents àmbits, dificulta o alenteix el canvi cap a una societat més igualitària en què siguin presents més dones referents en totes les esferes de la vida.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat