Notícies

30 de gener de 2020 - Notes de Premsa

Primera biòpsia de mama guiada per mamografia amb contrast de l’Estat

Primera biòpsia de mama guiada per mamografia amb contrast de l’Estat

L'Hospital del Mar és el primer hospital de l'Estat i el segon del món que utilitza aquesta tècnica per al diagnòstic del càncer de mama no identificable visualment en mamografies i ecografies. Es tracta d'una tècnica més ràpida i còmoda per a la pacient que l'actual alternativa, la biòpsia amb ressonància magnètica. És possible gràcies als nous equips desenvolupats per l'empresa General Electric Healthcare. El centre realitza gairebé 24.000 mamografies cada any, incloent-hi les del programa de cribratge de càncer de mama i les de control a pacients de risc.

L'Hospital del Mar és el segon centre al món i el primer a l'Estat que realitza biòpsies de mama guiades per mamografia amb contrast, una prova diagnòstica utilitzada en pacients amb lesions sospitoses a la mama que no són identificables visualment amb els mètodes habituals (ecografia i mamografia). Només un altre centre europeu, el centre oncològic Gustave Roussy de París, disposa de la tecnologia per a realitzar aquestes proves, que estalvien a les pacients, temps i molèsties i faciliten als professionals sanitaris disposar d'una eina diagnòstica ràpida i senzilla, amb implicacions per al tractament de la possible malaltia oncològica.

Biòpsia_mama_guiada_mamografia_contrast

Una pacient durant una mamografia

La prova és possible gràcies a una eina desenvolupada per l'empresa General Electric Healthcare (Serena BrightTM) que s'incorpora als equips existents i que la companyia ha cedit a l'Hospital del Mar per a la seva validació clínica. Per a realitzar-la, una vegada s'ha detectat una lesió sospitosa i s'ha decidit la realització de la biòpsia, s'injecta per via intravenosa un contrast que ressalta els teixits tumorals. Per contra, els teixits sans de la mama no el capten. Això permet als metges identificar amb seguretat, gràcies a la nova eina de tractament de la imatge, la zona a biopsiar. D'aquesta manera, obtenen informació sobre la funció de la zona afectada que la mamografia per si sola no aporta.

Biopsia_mama_guiada_mamografia_contrast

Alguns dels membres del Servei de Radiologia. D'esquerra a dreta, Catalina Castillo, Gisela Boba, Belen Ejarque, Doris Flores, Rodrigo Alcántara, Natalia Arenas i Laia Parcerisas

Fins ara, en els casos en els quals no es podia fer aquesta identificació per ecografia o mamografia, calia recórrer a realitzar la biòpsia amb l'assistència d'un equip de ressonància magnètica. Es tracta d'una prova costosa, llarga i molesta per a les pacients i sotmesa a demores per la poca disponibilitat d'aquests equips. La prova podia durar més d'una hora, mentre que amb la nova tècnica, aquest temps es redueix a menys de 20 minuts.

 

14 casos realitzats

Des del passat mes d'octubre del 2019, els professionals de l'Hospital del Mar han realitzat 14 biòpsies guiades per mamografia amb contrast. El Dr. Rodrigo Alcántara, metge responsable de la secció de Radiologia de Mama, ha destacat la fiabilitat d'aquesta tècnica. "El més important per a la pacient és no sotmetre's a una biòpsia que no sigui fiable, i aquesta tècnica ens ajuda a localitzar amb precisió lesions ocultes per altres modalitats d'imatge". A més, la utilització d'aquesta tècnica també ha resultat satisfactòria per a les pacients a les quals s'ha utilitzat.

Biopsia_mama_guiada_mamografia_contrast

El Dr. Rodrigo Alcántara amb l'equip Serena BrightTM

La ressonància magnètica de mama i la mamografia amb contrast són modalitats funcionals d'imatges mamàries a les quals es pot representar la captació de contrast en àrees on se sospita que hi pot haver una lesió. Entre el 16 i el 20% de les lesions a la mama només es poden veure per una tècnica funcional, com aquestes. A la vegada, fins ara, la ressonància magnètica era l'única que permetia accedir-hi. En aquest sentit, l'Hospital del Mar va introduir l'any 2016 la mamografia amb contrast. De fet, és l'únic centre públic de Catalunya que compta amb aquesta tècnica. "La mamografia per contrast està demostrant ser una tècnica molt efectiva, accessible i que es pot fer de forma immediata" ha explicat el Dr. Alcántara, que ha indicat que la seva aplicació tindrà un efecte positiu en el circuit de diagnòstic ràpid de càncer de mama, facilitant que les pacients rebin el diagnòstic, inclosa la biòpsia, en el mateix dia de la visita.

La introducció de la biòpsia de mama guiada per mamografia amb contrast pot ser relativament ràpida, gràcies al fet que utilitza els mateixos equips actuals. Com ha explicat el Dr. Josep Maria Maiques, cap del Servei de Radiologia, "la biòpsia per ressonància magnètica, en ser una tècnica complicada, sempre es limita als casos en els quals no hi ha alternatives. Però en el cas de la biòpsia per contrast amb mamografia es tracta d'una tècnica senzilla, el flux de treball és molt ràpid i segur que el seu ús es fa més habitual del que, a priori, pot semblar". A l'Hospital del Mar es realitzen gairebé 24.000 mamografies cada any. Aquesta xifra inclou les que es fan a dones dins el programa de cribratge de càncer de mama i les de control a pacients de risc. En total, al centre es diagnostiquen una mitjana de 300 casos d'aquesta malaltia l'any.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat