El Mar a la xarxa. Parc de Salut Mar. Barcelona

Nou rècord de trasplantaments renals a l’Hospital del Mar

En total, s'han realitzat 124 trasplantaments renals durant l'any 2019, un increment del 35% respecte al 2018. El centre s'ha situat com el setè amb més activitat a l'Estat i el quart de Catalunya.

L'Hospital del Mar va superar el seu rècord de trasplantaments renals l'any passat, assolint la xifra de 124 realitzats durant el 2019. Aquesta xifra és un 35% superior a la del 2018 i representa el 14% dels que es fan a Catalunya, fet que demostra el bon funcionament dels equips que ho fan possible. El centre ha mantingut un creixement continu en el nombre de trasplantaments renals durant l'última dècada, des dels 29 realitzats el 2009, fins als 124 el passat any 2019.

Trasplantament_2019

Amb aquestes xifres, el centre es converteix en el setè de l'Estat (de 40) en trasplantament renal en adults, i en el quart de Catalunya. Una gran fita col·lectiva que els doctors Marta Crespo i Lluís Cecchinii, responsables mèdic i quirúrgic del programa, atribueixen a l'encert del treball en equip. Per aquest motiu, el Dr. Julio Pascual, Director de l'Àrea Assistencial i Mèdica, assegura que cal "transmetre el profund reconeixement i agraïment a tota la gent que es deixa la pell per mantenir aquest miracle col·lectiu professional". Es tracta dels equips mèdics i d'infermeria de nefrologia, d'urologia, d'anestesiologia i reanimació, de coordinació de trasplantaments, de bloc quirúrgic, d'UCI, d'urgències, d'anatomia patològica, de radiologia, de malalties infeccioses, d'endocrinologia, de cardiologia, de laboratori, de banc de sang, de cirurgia vascular, de neurologia, d'hematologia, d'oncologia, de cirurgia general, entre altres, i també del personal d'administració i de gestió.

El trasplantament l'any 2019

En conjunt, l'any passat va ser un any excepcional a l'Estat en el camp del trasplantament. Es van fregar les 50 donacions per milió de població, assolint un nou rècord, i es van realitzar 5.449 trasplantaments, una xifra molt propera a l'objectiu marcat pel 2022.

Això va ser possible gràcies a l'increment del 2,7% en el nombre de donants, arribant als màxims històrics en trasplantament renal (3.423) i de pulmó. Malgrat tot encara hi ha 4.889 persones en llista d'espera per a rebre un òrgan, la qual cosa demostra que s'han de mantenir tots els esforços invertits per a incrementar les donacions i tota aquesta activitat.