Notícies

13 de gener de 2020 - Informació general

L’Hospital del Mar implanta els seus primers dispositius CardioMEMS

L’Hospital del Mar implanta els seus primers dispositius CardioMEMS

El Servei de Cardiologia manté la seva aposta per la telemedicina i ha implantat els primers dispositius CardioMEMS per al control a distància de la pressió pulmonar a pacients amb insuficiència cardíaca. El servei s'ha convertit en referència a l'Estat en telemedicina per al seguiment d'aquest tipus de pacients des de la seva implantació ara fa 9 anys.

El dispositiu CardioMEMS s'implanta a l'artèria pulmonar, amb l'objectiu de mesurar la pressió en aquesta artèria, i permet rebre informació a través d'Internet sobre l'estat del pacient amb insuficiència cardíaca, ja que un increment rellevant és un signe precoç de descompensació cardíaca. El pacient només ha de prendre una mesura diària de forma senzilla que s'envia de forma automàtica. A distància, l'equip del Servei de Cardiologia controla el seu estat i realitza ajustaments en el pla de tractament per evitar problemes que derivin en un ingrés hospitalari. L'Hospital del Mar és el tercer centre de l'Estat que utilitza aquesta tecnologia en els seus pacients, en una nova aposta per l'aplicació de solucions innovadores en el camp de la telemedicina.

Cardiomems

Detall del dispositiu CardioMEMS

Fa 9 anys que els professionals del servei van començar a implantar eines per controlar a distància l'estat dels seus pacients amb insuficiència cardíaca. Una decisió basada en un estudi aleatoritzat realitzat entre els anys 2010 i 2012, que va demostrar la seva utilitat i la satisfacció dels pacients. En aquest cas, es tracta d'un protocol de seguiment de 6 mesos, en el qual el pacient, a través d'un dispositiu tipus tauleta electrònica, un aparell per a mesurar la tensió i una bàscula, facilita la informació a l'equip (metges i personal d'infermeria) de l'Hospital. Les visites es fan per videoconferència, sense necessitat d'anar a l'Hospital. En 6 anys, s'ha pogut controlar així l'estat de gairebé un miler de persones, estalviant així més de 8.000 desplaçaments.

Cardiomems

Moment de la intervenció

A la vegada, en els últims dos anys s'ha posat en marxa un nou protocol per al control dels nivells de colesterol a pacients que han patit un infart de miocardi, mitjançant telemedicina. D'aquesta manera, s'ha aconseguit millorar el compliment d'aquests nivells un 40%, passant d'aconseguir els nivells objectiu en el 30% dels pacients a assolir-los en el 74%. En el moment de l'alta hospitalària, el malalt ja té programada una analítica de seguiment al cap de 6 setmanes de l'infart. En cas que els resultats no siguin satisfactoris, rep una trucada per ajustar el tractament. El nou protocol es va validar amb el seguiment de 125 pacients, amb resultats satisfactoris.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat