Notícies

11 de desembre de 2019 - Informació general

15 anys dels Projectes Estrella al Parc de Salut Mar

15 anys dels Projectes Estrella al Parc de Salut Mar

El PSMAR celebra el quinzè aniversari de la convocatòria dels Projectes de Millora de la Qualitat Assistencial, els Projectes Estrella. En aquests anys, s'han presentat 249 propostes, de les quals, mig centenar han estat seleccionades.

Els Projectes de Millora de la Qualitat Assistencial, els Projectes Estrella, van néixer fa 15 anys amb l'objectiu de promoure la participació de tots els professionals en l'esforç per a millorar l'atenció que s'ofereix als centres del Parc de Salut Mar. Una iniciativa pionera dins el Programa de Qualitat del PSMAR, que buscava la seva implicació a través de propostes a qualsevol àmbit assistencial. En aquests 15 anys, s'han presentat un total de 249 propostes i 50 han estat seleccionades.

Projectes_Estrella

Projectes_Estrella

Projectes_Estrella

Les propostes han arribat de gairebé tots els serveis i unitats d'hospitalització, de tots els centres que formen la institució. I, entre les seleccionades, tres a cada edició pel seu impacte potencial de millora, la qualitat de la proposta, la transversalitat, multidisciplinarietat i factibilitat, 39 ja han finalitzat el seu recorregut. Per fer-ho, han rebut un ajut econòmic i metodològic que, a la vegada, ha permès fer-ne l'avaluació.

 

Més del 90% d'acompliment dels objectius

Els tres primers projectes seleccionats van obrir el camí. Van ser una proposta per a realitzar una de les primeres vies clíniques del PSMAR, de la cirurgia electiva colorectal, que va comportar una millora en la profilaxi antibiòtica, una disminució d'infecció i la reducció de l'estada mitjana. També un projecte per a impulsar una aplicació informàtica amb informació per assegurar la correcta administració dels medicaments i disminuir els problemes relacionats amb la medicació. La tercera proposta va servir per millorar el maneig dels catèters venosos centrals, amb l'objectiu de disminuir les bacterièmies associades.

Quinze anys després, aquest 2019 s'han tornat a seleccionar tres projectes. Un per facilitar i millorar la lectura de les mamografies del programa de detecció precoç de càncer de mama. Un altre per millorar la prescripció de medicaments als pacients atesos a urgències, i un tercer per a millorar el control del dolor en pacients d'edat avançada amb fractura de fèmur. L'èxit dels Projectes Estrella queda palès amb els resultats de l'avaluació de l'impacte que han tingut.

Projectes_Estrella

Projectes_Estrella

Projectes_Estrella

Dels projectes finalitzats, en un 92,5% s'han assolit tots o gairebé tots els objectius. I el que és més important, en 3 de cada 4 casos, la millora ha perdurat en el temps. Les millores introduïdes han estat la creació de nous circuits i reorganització de processos en un 62,5% dels casos, la creació d'equips multidisciplinaris per una millor coordinació i atenció en un 37,5% o la creació de nous protocols, entre altres. Globalment, els coordinadors d'aquestes iniciatives han valorat l'impacte del projecte en un 8 sobre 10, i el 75% creuen que el projecte no s'hauria fet sense l'ajuda de la convocatòria.

D'altra banda, algunes de les propostes no premiades han continuat desenvolupant-se i algunes, després de l'esforç inicial de pensar-les i escriure-les, s'han pogut realitzar igualment. La convocatòria és també una manera de donar visibilitat a iniciatives promogudes des de diferents àmbits per diferents professionals i d'estimular la millora de la qualitat assistencial.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat