Tornar a oferta de serveis

Oferta de serveis

Medicina intensiva

Cartera de serveis

La Medicina Intensiva és una especialitat reconeguda oficialment des del 1978, dirigida a l'atenció de pacients greus amb afectació d'un o més òrgans, amb possibilitat de recuperació, i amb la intenció d'anticipar-nos als esdeveniments i possibles complicacions que puguin aparèixer. En l'àmbit de crítics, cal considerar que s'aconsegueix una supervivència de més del 80% dels malalts que hi ingressen.

En concret, el Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari del Mar, creat el 1970, està en el marc d'un clúster únic de coneixement en salut, amb l'Hospital del Mar -un hospital amb 500 llits-, que a la vegada forma part del Parc de Salut Mar (PSMAR) amb més de 1000 llits, així com la Universitat Pompeu Fabra -UPF- (amb graus de biologia humana, enginyeria biomèdica i el de medicina compartit amb la UAB), i l'IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques), integrat al PRBB (Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona).

El Servei compta amb una mitjana de 650 altes/any, participa del codi politrauma, patologia neurovascular i el codi sèpsia intrahospitalari. Atén pacients immunodeprimits crítics (onco-hematològics i trasplantats renals). Col·labora en el registre ENVIN-HELICS (infeccions relacionades amb l'assistència sanitària i consum d'antimicrobians a pacients crítics) i en el registre de Grip-A a pacients ingressats a Crítics. Dins la cartera de serveis comptem amb ventilació mecànica invasiva, no-invasiva, cànules nasals d'alt fluxe, depuració extrarrenal, diferents sistemes de monitorització invasiva i no-invasiva, oxigenació per membrana extracorporea (ECMO) i intercanviador de CO2 per membrana extracorpori a(CO2R). Obté uns magnífics resultats en la detecció i manteniment de donants d'òrgans, havent incorporat noves fórmules que han permès ampliar la donació. Des de 2017 comptem amb una Unitat de Semicrítics, multidisciplinària, coordinada pel nostre Servei, amb una mitjana de 450 altes anuals.

Compta amb 10 facultatius especialistes de plantilla, 5 metges de guàrdia, i està acreditat per a 2 MIR/any.

Actualment hi ha 4 professors vinculats a la Universitat (UAB i UPF), i des del servei s'estan dirigint actualment 8 tesis doctorals.

Té potents línies de recerca al voltant de la patologia inflamatòria pulmonar (SDRA) tant a nivell clínic com experimental, en relació a monitorització i tractament amb ventilació mecànica o sistemes de suport respiratori no-invasius (cànules nasals d'alt fluxe i ventilació no-invasiva), així com alteracions musculars (diafragmàtiques i sistèmiques) en aquest àmbit. També té línies de recerca en patologia infecciosa: control i prevenció de la infecció nosocomial en el pacient crític -"Resistencia Zero", "Neumonía Zero" i "Bacteriemia Zero"-, optimització del tractament antibiòtic -PROA i pk/pd-.

Dins l'àmbit del coneixement, estem molt ben posicionats per la nostra assistència d'excel·lència, la recerca de qualitat amb objectius ben marcats, la docència en grau, postgrau i formació especialitzada i, transversalment, som un servei capdavanter en el control de qualitat, la seguretat del malalt i innovació.

Memòria del servei

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat