Cirurgia Colorectal

La Secció de Cirurgia Colorectal està composta per 5 especialistes amb dedicació exclusiva a la coloproctologia. Amb l'objectiu d'assolir l'excel·lència en la pràctica clínica, l'equip està capacitat en les tècniques quirúrgiques més avançades com la Cirurgia Robòtica i la Cirurgia Laparoscòpica Avançada, per dur a terme l'exèresi total de mesorecte tan abdominal com transanal, així com la de mesocòlon amb limfadenectomia central.

A més, oferim una atenció integral als pacients amb càncer colorectal des del diagnòstic fins al tractament i el seguiment posterior. Aquest enfocament se centra en la infermera gestora de casos, qui acompanyarà al pacient al llarg de tot el seu procés.

Som líders en processos de prehabilitació i en el tractament de pacients amb càncer colorectal d'aparició precoç, utilitzant un abordatge de salut integral que inclou la preservació de la funció reproductiva i el consell genètic.

Equip professional

Cap de Servei

Marta Pascual

Adjuntes de la Secció

Sandra Alonso

Silvia Salvans

Marta Jiménez Toscano

Blanca Montcusí

Infermeres estomaterapeutes

Susana González

Laia Cabré

Olga Canela

Infermera gestora de casos

Montserrat Bonilla

Infermera referent de quiròfan

Carolina Clavería

Equip d'anestesiòlegs

Marc Sadurní

Jesús Carazo

Laura Castelltort

Irene Romero

Carlos Moreno

Hugo Rivera

Cartera de Serveis

Realitzem el diagnòstic i tractament de les següents patologies

Patologia neoplàsica. Tractament del càncer

Sempre dins del consens i discussió dels casos en un comitè multidisciplinari oferim el tractament quirúrgic, quan ho precisen, de les següents patologies:

Càncer de còlon

Utilitzem tècniques depurades d'exèresi completa de mesocòlon i lligadura central vascular a través d'abordatges mínimament invasius com la laparoscòpia i la cirurgia robòtica.

Càncer de recte

Oferim una gamma completa de tècniques avançades de resecció, que inclouen opcions de preservació de l'aparell esfinteriana mitjançant TAMIS i TaTME, realitzades a través de cirurgia mínimament invasiva, sigui mitjançant abordatge laparoscòpic o robòtic. A més, seguim un protocol de preservació d'òrgan en casos de resposta completa al tractament previ a la cirurgia.

Càncer d'anus
Símptomes polinòsics

Abordem els símptomes polinòsics mitjançant discussions en comitès multidisciplinaris, avaluant diverses opcions terapèutiques i prenent decisions en col·laboració amb el pacient.

Neoplàsies pelvianes

Per al tractament de neoplàsies pelvianes, mantenim una col·laboració estreta amb els serveis de Ginecologia i Urologia.

Tumors retrorectals
Tractament de la carcinomatosi peritoneal

Oferim tractament per a la carcinomatosi peritoneal de diverses etiologies, que inclou l'aplicació de quimioteràpia intraabdominal hipertèrmica (HIPEC).

Patologia benigna

Malaltia inflamatòria intestinal

Per al maneig de la malaltia inflamatòria intestinal, com la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa, avaluem exhaustiva dels casos en comitès multidisciplinaris i col·laborem estretament amb el servei de Digestologia. A més, oferim tècniques avançades com l'anastomosi de Kono i la creació de reservori ileal.

Reconstrucció del trànsit intestinal

Realitzem cirurgia de reconstrucció del trànsit intestinal en casos on sigui necessari revertir estomes derivatius o terminals.

Patologia del sòl pelvià

Abordem la patologia del sòl pelvià dins d'una Unitat multidisciplinària amb un enfocament estructurat. Tractem condicions com prolapses rectals, rectocele i enterocele utilitzant tècniques com la rectopèxia laparoscòpica o procediments perineals. Addicionalment, oferim tractament per a la incontinència fecal mitjançant neuromodulació sacra.

Malaltia diverticular

Oferim atenció tant en la seva presentació aguda com crònica, utilitzant abordatges mínimament invasius amb l'objectiu de preservar la continuïtat intestinal.

Endometriosi

En col·laboració amb el servei de Ginecologia, oferim tractaments avançats i opcions de preservació d'òrgans per a pacients amb endometriosi.

Proctologia bàsica i avançada

Per a la proctologia bàsica i avançada, duem a terme tractaments en règim de cirurgia ambulatòria per a afeccions com patologia hemorroidal, fístula (aplicant tècniques com el plasma ric en plaquetes o el teixit adipós autòleg), fissura, sinus pilonidal i hidrosadenitis.

Atenció integral del pacient ostomatitzat

Proporcionem atenció integral als pacients ostomatitzats, disposant de un equip d'infermeres estoma terapeutes que ofereixen cures i orientació tant per a estomes temporals com permanents."

Som líders en processos de prehabilitació i en el tractament de pacients amb càncer colorectal d'aparició precoç, fent servir un abordatge de salut integral que inclou la preservació de la funció reproductiva i el consell genètic.

Recerca

Totes les components de la Secció formen part del grup consolidat d'Investigació Clínica i Traslacional en neoplàsies colorrectals de l'Hospital del Mar Research Institute.

La nostra principal àrea d'investigació es centra específicament en la resposta angiogènica a l'agressió quirúrgica i la seva relació amb la recurrència tumoral. D'aquesta línia tenim diversos projectes de tesis doctorals en marxa.

En línia de la carcinomatosi peritoneal també treballem conjuntament amb el laboratori de cultius cel·lulars de l'Hospital del Mar Research Institute en el desenvolupament de DPOs i CAFs.

Projectes destacats

Colorectal Neoplasms Clinical and Translational Research Group

Translational research in tumor microenvironment