Agenda

31 de març de 2017 - Jornades i Cursos

"La prevenció del càncer de còlon i recte de Barcelona. Parlen els protagonistes"

Jornada al Recinte Modernista de Sant Pau amb motiu del Dia Mundial contra el càncer de còlon i recte a la ciutat de Barcelona

El proper 31 de març tindrà lloc el Dia Mundial contra el càncer de còlon, una malaltia freqüent a partir dels 50 anys. És el segon càncer més freqüent entre les dones i el tercer entre els homes, i s'estima que es diagnostiquen 5.000 casos nous a Catalunya cada any. És la segona causa de mort per càncer al nostre país (2.100 anuals), i la majoria es produeixen en persones de més de 54 anys.

Per tal de donar a conèixer la tasca del Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte a la ciutat de Barcelona, en marxa des del 2010, s'ha organitzat una Jornada al Recinte Modernista de Sant Pau, de caràcter divulgatiu, i adreçada tant al públic en general com als professionals sanitaris que estiguin interessats en aquest tema.

A la Jornada es comptarà amb la participació de tots els agents implicats en el programa: oficina tècnica, farmàcia comunitària, infermeria, hospitals, atenció primària i, especialment, els participants en el programa. Es durà a terme d'11 a 14h i comptarà amb l'actuació musical de Roc Puig.

Els detalls es poden consultar a través de la web del Programa (http://www.prevenciocolonbcn.org/noticies/40/jornada-per-la-prevencio-del-cancer-de-colon-i-recte).

L'assistència és gratuïta, però cal inscripció, que es pot fer des d'aquest enllaç.

El programa a la ciutat de Barcelona

L'any 2010, la ciutat de Barcelona va ser pilot a posar en marxa el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte començant per les àrees integrals de salut Barcelona Esquerra i Barcelona Litoral Mar. Està adreçat a homes i dones de 50 a 69 anys, període d'edat en què la detecció precoç s'ha demostrat beneficiosa. A finals d'enguany, el Programa haurà finalitzat el seu desplegament a tota la ciutat de Barcelona, convidant a una població de més de 400.000 homes i dones. 

Com es pot prevenir el càncer de còlon i recte

Tot i que no hi ha cap càncer que es pugui prevenir completament, en el cas del càncer de còlon i recte el llarg interval que transcorre des de l'inici del procés fins al desenvolupament d'un càncer invasiu permet diferents mesures de prevenció que podrien reduir el risc de desenvolupar aquest tipus de càncer. Aquestes mesures passen per promoure canvis en l'estil de vida dirigits a reduir els factors de risc i potenciar els factors protectors (seguir una dieta rica en fruita, verdura i productes làctics; fer exercici; no fumar, etc.). Un aspecte important per a la prevenció consisteix en la participació en programes de detecció precoç, que permeten diagnosticar lesions premalignes de còlon i reduir-ne la mortalitat. 

La majoria de càncers colorectals es desenvolupen a partir d'unes lesions anomenades pòlips adenomatosos, lesions precanceroses. Tant els pòlips com els càncers sagnen de manera intermitent i és aquesta sang la que es pot detectar a través de la prova que ofereix el Programa de detecció precoç. Si es detecta en una fase inicial és més fàcil de tractar i més fàcil que es pugui curar, ja que un dels problemes d'aquest tumor és que pot desenvolupar-se durant mesos sense produir cap molèstia. Aquest és, probablement, un dels millors exemples de com la detecció precoç millora el pronòstic de la malaltia i redueix l'agressivitat dels tractaments.

Tota aquesta informació sobre el càncer de còlon i com prevenir-lo també es podrà consultar en l’exposició de l’AECC – Catalunya que acollirem en el vestíbul de l’Hospital del Mar del 28 al 31 de març de 2017.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat