Accions destacades en acció social

> Es posa en marxa l'Aula 2.0 a Pediatria

> Tercera edició dels cursos de Sofrologia per a dones ateses per càncer de mama

> Inclusive football entre malalts mentals i nens amb necessitats especials

> Autonomia per als malalts de salut mental: aprenent a cuinar i cultivar

> Torneig de petanca: esport per millorar el benestar en la malaltia mental

> Píndoles musicals

 

> La immunoteràpia: l’esperança contra el càncer

> Jornada sobre la prevenció del càncer de còlon i recte

> Cafès científics

> Investigadors de l'IMIM participen al YoMo

> El PSMAR participa en la iniciativa "Visita la recerca de La Marató"

> "La bona comunicació també cura", conferència d'Antoni Bassas

> L'Hospital del Mar acull les activitats de la Setmana del Cor

> Jornada de Portes Obertes al Campus Universitari Mar

> Drets dels pacients i mitjans de comunicació, entre la divulgació i la controvèrsia. II Jornada del Comitè d’Ètica Assistencial del PSMAR

> Al mal temps, bona música! II Jornada per a pacients amb dolor crònic

> Professionals i ciutadans actius contra la resistència als antibiòtics

 

> Voluntariat al Fòrum amb Amics de la Gent Gran

> Caminem plegats per la prevenció del càncer de còlon i recte

>Nova edició de la Marxa Nòrdica del PSMAR

 

> Voluntaris per la ciència

> “Humanitzem” el Nadal: música en directe a la Unitat de Cures Intensives i a l’Hospital de Dia d’Oncologia i Hematologia

> Hospital de la família olímpica, 25 anys d'una fita històrica per a l'Hospital del Mar

> 10 anys, 1.000 gràcies!

Es posa en marxa l'Aula 2.0 a Pediatria

S'ha inaugurat la remodelació de la sala de jocs (aula 2.0) com a espai lúdic i de lectura còmode per als nens i nenes ingressats a l'Hospital del Mar.

Tercera edició dels cursos de Sofrologia per a dones ateses per càncer de mama

Aquesta activitat forma part del programa "Un Respir al càncer", impulsat per la Fundació Amics de l’Hospital del Mar, el Grup Àgata i Sofrocay, i té per objectiu millorar el benestar emocional de les pacients amb càncer i de les seves famílies. La sofrologia és un mètode psicocorporal inspirat en pràctiques orientals com el ioga i la meditació.

Autonomia per als malalts de salut mental: aprenent a cuinar i cultivar

Els usuaris de salut mental del Centre Fòrum han participat en tallers de cuina, d'horticultura i jardineria organitzats pel Centre Cívic de La Mina. L'objectiu d'aquestes activitats és fomentar l'autonomia dels pacients, augmentar la seva autoestima i alhora millorar les seves habilitats cognitives i socials.

Inclusive football entre malalts mentals i nens amb necessitats especials

Els malalts mentals atesos pel Servei de Rehabilitació Psicosocial del Centre Dr. Emili Mira han participat en un programa d’entrenament esportiu per a nens amb necessitats especials. En el projecte, en col·laboració amb la Fundació Itinerarium, els usuaris del servei, malalts mentals en procés de reintegració a la societat, van oferir el seu ajut com a entrenadors i van participar activament per ajudar els infants.

Torneig de petanca: esport per millorar el benestar en la malaltia mental

Usuaris del procés de rehabilitació comunitària Martí i Julià del Centre Dr. Emili Mira van organitzar un torneig de petanca –on també van participar usuaris de Salut Mental del Centre Fòrum– amb l'objectiu de millorar el benestar emocional, psíquic i social de les persones amb trastorns mentals. Activitats com aquest torneig permeten fomentar la normalització de la malaltia mental i la lluita contra l’estigma, i alhora aporten als usuaris els beneficis físics i cognitius de la pràctica d’esport. En la trobada van participar associacions de malalts mentals de tot Catalunya.

Píndoles musicals

Gràcies a la col·laboració entre la Fundació Amics de l'Hospital del Mar i el Taller de Músics, diferents espais dels nostres centres acullen les Píndoles musicals, concerts de petit format que tenen l'objectiu de millorar el benestar dels pacients a través de la música.

La immunoteràpia: l’esperança contra el càncer

L'Hospital del Mar i Bristol Myers Squibb (BMS) van presentar la campanya informativa sobre càncer: Campus IO: l’espai on aprendre sobre el càncer. L'objectiu del Campus IO és informar la població sobre l'impacte del càncer, la importància de conèixer les característiques de cada tumor i les diferents opcions terapèutiques com la immunoteràpia.

  Més info

 

Jornada sobre la prevenció del càncer de còlon i recte

Amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Còlon i Recte, el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Barcelona va organitzar una Jornada al Recinte Modernista de Sant Pau. A la Jornada, adreçada tant al públic en general com als professionals sanitaris interessats en aquest tema, hi van participar tots els agents implicats en el programa: oficina tècnica, farmàcia comunitària, infermeria, hospitals, atenció primària i, especialment, els participants en el programa.

Cafès científics

Amb la voluntat d'apropar la ciència a la ciutadania, el PSMAR organitza el cicle “Un Mar de Ciència” en col·laboració amb la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. Durant l’any 2017 es van realitzar 9 cafès científics a diferents biblioteques de l’àrea de Barcelona sobre temes tan diversos com l’alimentació, la immunoteràpia, els antibiòtics, les malalties articulars, les ciutats saludables o la salut mental.

Investigadors de l'IMIM participen al YoMo

Els centres que formen part del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona van oferir tallers i activitats als 20.000 estudiants inscrits al Yomo. El Youth Mobile Festival: YoMo (el festival per a estudiants del GSMA Mobile World Congress) va oferir una oportunitat única per inspirar milers de joves i incentivar vocacions científiques. Investigadors de l'IMIM van mostrar als estudiants com el big data i la bioinformàtica ens permet avançar en biomedicina.

El PSMAR participa en la iniciativa "Visita la recerca de La Marató"

Entre els mesos de març i juny, més de 500 persones van conèixer de primera mà alguns dels projectes que ha finançat La Marató amb els donatius recaptats en 25 edicions. L’Hospital del Mar i l'IMIM hi van participar mostrant un projecte de recerca en càncer de pulmó que coordina la Dra. Beatriz Bellosillo.

"La bona comunicació també cura", conferència d'Antoni Bassas

Antoni Bassas, periodista de llarga trajectòria i actualment integrant de l'equip directiu del diari ARA, va impartir una conferència en la XX Jornada de Càncer de Mama que es va centrar en la importància de la comunicació amb la pacient en tots els processos (el cribratge, el diagnòstic i el tractament) i va fer èmfasi en el balanç sobre beneficis i riscos i la necessitat que la dona participi en les decisions adoptades.

L'Hospital del Mar acull les activitats de la Setmana del Cor

El Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar, amb la col·laboració del Servei de Medicina Intensiva, va participar en l'organització de la jornada celebrada per la Societat Catalana de Cardiologia sota el lema "Per un cor feliç", amb l'objectiu que els ciutadans coneguin maneres d'evitar malalties cardiovasculars. Les activitats programades van incloure el càlcul del risc cardiovascular, un taller de reanimació cardiopulmonar, xerrades informatives sobre els factors de risc cardiovascular, i una masterclass de marxa nòrdica adreçada a pacients amb cardiopatia.

Drets dels pacients i mitjans de comunicació, entre la divulgació i la controvèrsia. II Jornada del Comitè d’Ètica Assistencial del PSMAR

El PSMAR va organitzar la jornada Drets dels pacients i mitjans de comunicació, entre la divulgació i la controvèrsia, centrada a analitzar la relació entre els drets dels pacients i els mitjans de comunicació. L'acte va incloure una taula de debat amb periodistes, experts en bioètica i professionals sanitaris i una conferència magistral a càrrec del periodista científic Vladimir de Semir.

Jornada de Portes Obertes al Campus Universitari Mar

Descobrir secrets al microscopi, aprendre a rescatar una aturada cardíaca o assistir a una masterclass de fisioteràpia són algunes de les activitats que va oferir el Campus Universitari Mar durant la seva Jornada de Portes Obertes.

El Campus Universitari Mar allotja la Unitat Docent Parc Salut Mar de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i l'Escola Superior d'Infermeria del Mar vinculada a l'Hospital del Mar (ESIM-PSMAR).

Fotografia: Frederic Camallonga.

Al mal temps, bona música! II Jornada per a pacients amb dolor crònic

Amb motiu del Dia Mundial contra el Dolor Crònic, l’Hospital del Mar va organitzar una jornada centrada en els pacients amb dolor crònic, "Al mal temps, bona música!". L'Hospital és un centre pioner en la utilització de la musicoteràpia per tractar pacients amb dolor crònic, amb un programa pel qual ja han passat 400 pacients. També ho és en la recerca sobre la influència dels canvis meteorològics sobre els estats d'ànim.

Professionals i ciutadans actius contra la resistència als antibiòtics

L'Hospital del Mar es va sumar a la Setmana Mundial de Conscienciació sobre l'Ús dels Antibiòtics, animant professionals i ciutadans a col·laborar per evitar l'extensió de les resistències antibiòtiques. L'any 2050 poden morir més persones al món per aquest problema sanitari que per càncer. Per aquest motiu, treballem en diverses línies de recerca en aquest camp.

Voluntariat al Fòrum amb Amics de la Gent Gran

El 2017 s'ha iniciat el programa d’acompanyament als malalts de llarga estada al Centre Fòrum, en el marc del conveni amb l’entitat Amics de la Gent Gran, que selecciona i forma els voluntaris que hi participen. L’objectiu és aportar suport afectiu, ajuda emocional i millora de la qualitat de vida, establint vincles d’amistat i experiències enriquidores per als malalts i per als voluntaris. Aquestes relacions poden continuar després de l’alta, al domicili o a les residències per a la gent gran on vagin els usuaris.

Caminem plegats per la prevenció del càncer de còlon i recte

El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Barcelona es va sumar, amb el lema "Caminem plegats per la prevenció del càncer de còlon i recte", a la caminada urbana a Sant Andreu del 19 de març, organitzada per l'Ajuntament de Barcelona i l'Associació d'Entitats Excursionistes del Barcelonès, en el marc del cicle de caminades Barnatresc.

Nova edició de la Marxa Nòrdica del PSMAR

La Comissió Hospital sense Fum del PSMAR va promoure la Tercera Marxa Nòrdica amb motiu del Dia Mundial contra el Tabac i amb l'objectiu solidari s'aconseguir fons per al projecte "Un Respir al Càncer". Aquest projecte és fruit de la col·laboració entre la Fundació Amics de l'Hospital del Mar, el Servei d'Oncologia del centre i Oncolliga, i busca millorar l’estat emocional dels pacients amb cáncer i promoure hàbits saludables.

Voluntaris per la ciència

Hi ha ciutadans, de vegades malalts i d’altres completament sans, que participen en els estudis que metges i investigadors posen en marxa per provar les seves hipòtesis o avaluar un nou fàrmac prometedor i fer avançar la ciència, fent que la medicina pugui curar o garantir el benestar de més persones. Ho fan de forma totalment altruista, sovint acceptant molèsties, controls i proves.

  Més info

 

“Humanitzem” el Nadal: música en directe a la Unitat de Cures Intensives i a l’Hospital de Dia d’Oncologia i Hematologia

En el nostre compromís perquè els hospitals siguin espais més humans i més amables per als malalts i les seves famílies, i en especial en unes dates tan assenyalades, la música en directe ha estat present, per primer cop, a la Unitat de Cures Intensives, amb un concert de violí i violoncel. També a l’Hospital de Dia d’Oncologia i Hematologia, un pacient va voler regalar una mica de música als usuaris i professionals del centre amb un concert d'arpes. Els efectes beneficiosos de la musicoteràpia estan demostrats, millora l'estat d'ànim i permet al pacient desviar el focus del dolor.

  Vídeo del concert a l'Hospital de Dia d'Oncologia i Hematologia

  Vídeo del concert a l'UCI

 

Hospital de la família olímpica, 25 anys d'una fita històrica per a l'Hospital del Mar

El 2017 se celebren 25 anys de la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona. La candidatura olímpica de la ciutat, l'any 1986, va originar una gran eufòria entre els barcelonins, i també entre els professionals de l'Hospital del Mar, que la visqueren com la possibilitat de ser l'hospital de referència dels Jocs Olímpics. La mateixa nit del 17 d'octubre de 1986, alguns metges van escriure una carta adreçada a l'alcalde de la ciutat, Pasqual Maragall, i la van portar personalment a la bústia del seu domicili.

  Més info

Passeig Marítim, 25-29

08003 Barcelona

Tel. 93 248 32 64

info@parcdesalutmar.cat

Aquesta activitat forma part del programa "Un Respir al càncer", impulsat per la Fundació Amics de l’Hospital del Mar, el Grup Àgata i Sofrocay, i té per objectiu millorar el benestar emocional de les pacients amb càncer i de les seves famílies. La sofrologia és un mètode psicocorporal inspirat en pràctiques orientals com el ioga i la meditació.