Accions destacades en organització

> Nou portal de transparència i bon govern

> Aprenent del pacient

> Difusió de la nova carta de drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l’assistència sanitària

> Aula Respira, espai comunitari per a la corresponsabilització amb la salut

> Excel·lent valoració dels programes de cribratge de càncer colorectal

> Millora dels espais i el confort a les dependències actuals de l'Hospital del Mar

> Tallers de sofrologia per a dones amb càncer de mama

> Comença un nou programa de voluntariat al Centre Dr. Emili Mira

> Nou programa de voluntariat al Fòrum amb Amics de la Gent Gran

> Premi Rol d’infermeria per al programa Artteràpia per a pacients amputats (ARPA) iniciat a Cirurgia Vascular

> El programa de reducció d’absentisme fa baixar un 3,5% les incapacitats temporals

> Acord per al II Conveni Col·lectiu de Treball del PSMAR

> El lideratge, clau per aconseguir els reptes estratègics actuals i de futur

> Participació a “Historias de vocación”

> Els professionals del PSMAR especialistes en ictus, a La Marató de TV3

> VII Conferència Alexander Fleming “Construint ponts entre la recerca i la salut"

> Un nou èxit de participació en la Jornada de Portes Obertes per a Residents 2016

> Programa de compromís social de l’Escola Superior d’Infermeria del Mar

> Gran èxit de participació en les activitats organitzades per l'Escola Superior d'Infermeria del Mar

> Programa de mobilitat internacional de l’Institut Bonanova d’FP Sanitària

> Nou Pla estratègic 2016-2020 de l’Institut Bonanova

> 5 anys del MARBiobanc. Al servei d’una recerca de qualitat

Nou portal de transparència i bon govern

Aquest espai integra nous continguts relatius a informació institucional, organitzativa, econòmica i de qualitat que complementen els que ja estaven publicats. El nou disseny facilita la navegació i la cerca de continguts. La informació es presenta en vuit apartats: codi de bon govern, organització institucional i estructura administrativa, oferta de serveis i activitat, informació econòmica i pressupostària, contractació pública, gestió de recursos humans i desenvolupament professional, sol·licitud d’informació, i qualitat assistencial i seguretat del pacient. Incorpora també un nou espai per sol·licitar informació que no s’ha pogut obtenir a través del portal i un espai amb informació de les línies estratègiques, programes i resultats de qualitat assistencial i de seguretat en l’atenció dels pacients.

  Accés al portal de transparència

Aprenent del pacient

Aprenent del pacient és una experiència pionera que han desenvolupat el Centre Fòrum, l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD) del PSMAR, l’Associació Emília Barcelona i l’IES Bonanova de Formació Professional Sanitària per incorporar pacients experts en salut mental en la formació dels futurs professionals sanitaris. Compartir amb els pacients experts les seves experiències vitals i allò que han après en la seva relació amb el sistema sanitari desperta l’empatia i millora la comprensió de l’impacte de la malaltia mental en tots els àmbits de la vida.

Difusió de la nova carta de drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l’assistència sanitària

La distribució de la nova carta de drets i deures en espais assistencials del PSMAR ha coincidit amb la I Jornada del Comitè d’Ètica Assistencial del PSMAR, celebrada el 8 de novembre, en la qual es va debatre al voltant dels diferents principis i objectius de la nova carta que afecten pacients i professionals. La Dra. Beatriz Román, professora de la Facultat de Filosofia de la UB, va impartir la conferència “De la responsabilitat a la responsabilització: justícia, solidaritat i cura” i una taula rodona posterior va tractar dels dilemes que plantegen els principis d’intimitat i autonomia en l’assistència i la recerca.

Aula Respira, espai comunitari per a la corresponsabilització amb la salut

Aula Respira és una de les iniciatives d’educació sanitària grupal on participen els pacients i familiars amb els metges, infermeres i fisioterapeutes del Servei de Pneumologia. Un exemple de la vocació comunitària dels centres del PSMAR i de com l’assistència es complementa amb l'ajuda a cada persona perquè es faci corresponsable de la seva salut. Els professionals informen, escolten, acompanyen i creen un espai on compartir en favor del propi benestar, especialment en els processos llargs i les malalties cròniques. El resultat són pacients més vinculats als centres, ben formats per atendre al seva salut i més satisfets.

Excel·lent valoració dels programes de cribratge de càncer colorectal

Per primer cop a l’Estat s'ha valorat la satisfacció dels usuaris d’un programa de cribratge de càncer colorectal. L'estudi ha estat realitzat per l’Hospital del  Mar, l'Hospital Clínic i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya i la valoració global dels participants ha estat de 9,5 sobre 10.

  Anar a la pàgina

Millora dels espais i el confort a les dependències actuals de l'Hospital del Mar

En el moment de l'entrada en funcionament del nou edifici, alhora que es milloren els serveis que s'hi traslladen, s'alliberen espais a l’edifici actual de l’Hospital, fet que permet introduir canvis en la ubicació de serveis i millorar la confortabilitat de pacients i professionals. L'àrea de reanimació quirúrgica doblarà el seu espai actual i incrementarà el llits d’atenció.

Tallers de sofrologia per a dones amb càncer de mama

La Unitat Funcional de Patologia Mamària de l’Hospital del Mar, el Grup Àgata (Associació Catalana de Dones Afectades de Càncer de Mama) i la Fundació Amics de l'Hospital del Mar han encetat aquest curs de sofrologia, un mètode psicocorporal inspirat en pràctiques orientals com el ioga i la meditació. L'objectiu és contribuir a millorar el benestar i la salut emocional proporcionant-los eines que les acompanyin durant el procés terapèutic i les ajudin a gestionar les emocions, a mantenir una actitud amable davant de situacions de vulnerabilitat i a fomentar la capacitat de gaudir amb plenitud dels instants del dia a dia.

Comença un nou programa de voluntariat al Centre Dr. Emili Mira

Un conveni entre el PSMAR i l’Associació per a la Rehabilitació de les Persones amb Malaltia Mental (AREP) ha fet possible un nou projecte de voluntariat al Centre Dr. Emili Mira (CAEM). Les activitats que es desenvolupen tenen com a objectiu donar suport a les persones ingressades tot escoltant-les, fent passejades, llegint plegades, acompanyant-les a fer gestions quan no disposin d'altres suports i animant-les a participar en les activitats de lleure del centre. L'AREP és una associació que, des de 1979, contribueix a la millora de les condicions de vida de les persones amb malalties mentals, les ajuda en la seva integració al sistema productiu i en la lluita contra els tòpics i prejudicis que les aïllen.

Nou programa de voluntariat al Fòrum amb Amics de la Gent Gran

S’ha posat en marxa el programa d’acompanyament als malalts de llarga estada al Centre Fòrum, en el marc del conveni amb l’entitat Amics de la Gent Gran, que selecciona i forma els voluntaris que hi participen.

En la primera fase del programa, un equip de 2-3 persones han fet visites setmanals a diferents persones que el personal d’infermeria ha detectat que passen moltes estones en solitud. L’objectiu és aportar suport afectiu, ajuda emocional i millora de la qualitat de vida, establint vincles d’amistat i experiències enriquidores tant per als malalts com per als voluntaris. Aquestes relacions poden continuar després de l’alta, al domicili o a les residències per a la gent gran on vagin aquestes persones.

Premi Rol d’Infermeria per al programa Artteràpia per a pacients amputats (ARPA) iniciat a Cirurgia Vascular

A través de l'artteràpia s'acompanya en el procés del dol per la pèrdua del membre amputat, fent ús de l'expressió lliure dels sentiments davant les limitacions funcionals, el dolor i els aspectes socioeconòmics i familiars.

L'equip d'infermeria de Cirurgia Vascular ha estat guardonat amb el Premi Rol d'Infermeria al XXVIII Congreso Nacional de la Asociación Española de Enfermería Vascular y Heridas. El nom del pòster guanyador és "Proyecto ARPA: Arteterapia en pacientes amputados". Aquest és un projecte multidisciplinari en el qual col·laboren infermers de cirurgia vascular i una art-terapeuta, i està finançat per la Fundació Amics de l'Hospital del Mar. Els pacients, ajudats per una art-terapeuta, posen paraules a les seves emocions i expressen com se senten, fet que els ajuda a millorar la seva salut i el seu estat d'ànim.

El programa de reducció d’absentisme fa baixar un 3,5% les incapacitats temporals

Per afrontar el problema de l'absentisme, present en tots els sectors productius, des del Servei de Salut Laboral, conjuntament amb la Direcció de Recursos Humans i la Direcció d’Infermeria, entre altres àrees, s’ha dissenyat un programa específic per facilitar una ràpida reincorporació de la persona al lloc de treball. En cada cas d'incapacitat temporal s'agilitzen les gestions clíniques per resoldre el problema de salut i es fan un conjunt d’accions preventives que faciliten la reincorporació de la persona, com ara la limitació de les càrregues de treball, canvis de torn o incorporacions progressives. També s'han organitzat activitats de promoció de la salut per a professionals de tres àrees com a part d’un projecte de recerca amb l’objectiu de mesurar la millora del seu estat de salut. Així mateix, s’ha obert un espai web de gastronomia saludable, s’han realitzat sortides de marxa nòrdica i s’han fet tallers de mindfulness. En 12 mesos el decrement de la incapacitat temporal va ser del 3,5%.

Acord per al II Conveni Col·lectiu de Treball del PSMAR

El valor de la negociació i de l’acord han estat reconeguts pels professionals, que amb un 88% dels vots han donat suport al nou pacte de condicions laborals fins al 31 de desembre de 2018.

Els principals compromisos del nou conveni són:

  • Increment salarial d’un 1%.
  • Recuperació progressiva de dies de lliure disposició addicionals.
  • Manteniment d’un sistema de retribució variable per objectius (DPO) vinculat als resultats i no a l’equilibri pressupostari.
  • Incorporació de noves fórmules per millorar la qualitat de la contractació i increment de l’estabilitat laboral.
  • Incorporació del complement d’antiguitat al personal suplent o amb contractació temporal.

El lideratge, clau per aconseguir els reptes estratègics actuals i de futur

Un programa de desenvolupament fet a mida i la canalització de formació específica a través de la Unitat de Formació Continuada (UFC) de la direcció de Recursos Humans aprofundeixen en l'aposta per enfortir el lideratge amb un estil comú i propi del PSMAR. Més de 100 comandaments ja han participat als primers tallers presencials. Els líders del PSMAR han de contribuir a transmetre a les persones de l’organització el Pla estratègic, animar-les a implicar-s'hi i a aportar idees als plans concrets. Una peça fonamental per aconseguir aquests objectius és la figura del comandament, que ha de saber fomentar i impulsar l’equip interdisciplinari mitjançant una bona comunicació que cohesioni l'equip i minimitzi els conflictes.

Participació a “Historias de vocación”

Laboratoris Roche Farma va llançar aquesta campanya en format vídeo que mostra el vessant més vocacional i personal dels professionals sanitaris.

La campanya “Historias de vocación” es va estrenar amb els professionals de l’Hospital del Mar però té el suport de 29 centres sanitaris i sis societats científiques espanyoles. Les seves càmeres mòbils van arribar a l’Hospital del Mar i van entrevistar Andrea Sanjurjo, Anna Sastre, Antonio Salar, Clara Sánchez, David Casadevall, David Conde, M. Dolors Giménez, Elena Torres, Guillem Puig, Ignasi Tusquets, Karolina Radwanska, Luis Soto, Maria Castro, Nadia Gómez, Sisco Marangef, Sònia Servitja i Yeugeniya Kutsak.

  Veure vídeo

Els professionals del PSMAR especialistes en ictus, a La Marató de TV3

La Marató 2016 de TV3, dedicada a l’ictus i lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques, va comptar amb la participació del Dr. Jordi Jiménez-Condel, neuròleg de l’Hospital del Mar i investigador de l’IMIM, i de la Dra. Esther Duarte, cap de Secció del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l’Hospital de l’Esperança i investigadora de l’IMIM.

VII Conferència Alexander Fleming “Construint ponts entre la recerca i la salut"

Dins del cicle de conferències “Construint ponts entre la Recerca i la Salut”, el Dr. Jonathan Rosand, cap de la Divisió de Cures Neurocrítiques i Emergències Neurològiques i Director Mèdic de la Unitat de Cures Intensives de Neurociència del Massachusetts General Hospital (MGH) i professor de la Universitat de Harvard va impartir una conferència amb el títol "How genetics discoveries can prevent stroke”.

Un nou èxit de participació en la Jornada de Portes Obertes per a Residents 2016

Per tercer any consecutiu el PSMAR va obrir les portes als MIR que han d’escollir centre on realitzar la seva residència. Un cop més, l'assistència va ser massiva, amb més de 200 futurs residents, procedents majoritàriament de diferents zones de Catalunya.

Programa de compromís social de l’Escola Superior d’Infermeria del Mar

Dins d’aquest programa de formació, que té per finalitat millorar el vincle i la integració de l’Escola amb el seu entorn social més proper i afavorir el desenvolupament curricular de la competència de compromís social, es va dur a terme un taller d’alimentació saludable amb el Casal infantil de la Barceloneta.

Gran èxit de participació en les activitats organitzades per l'Escola Superior d'Infermeria del Mar

Al llarg de tot el curs lectiu, l'Escola Superior d'Infermeria del Mar organitza jornades i activitats de formació especialitzada que apleguen estudiants i professionals de la infermeria. En destaquen la Jornada del Dia Internacional de la Infermeria, la Jornada de Salut Mental i la d’Infermeria Humanística.

Programa de mobilitat internacional de l’Institut Bonanova d’FP Sanitària

Gràcies a aquest programa de mobilitat internacional de l’Institut Bonanova de Formació Professional Sanitària 17 alumnes i professors han dut a terme estades formatives en cinc països europeus.

  Veure web

Nou Pla estratègic 2016-2020 de l’Institut Bonanova

Amb aquest nou Pla estratègic l’Institut Bonanova se situa plenament com a organització docent capdavantera en un dels sectors amb més transcendència i incidència social, com és l’atenció integral de la salut i el benestar de les persones.

  Veure pla estratègic

5 anys del MARBiobanc. Al servei d’una recerca de qualitat

El MARBiobanc, el banc de mostres biològiques de l’Hospital del Mar, celebra el seu cinquè aniversari. Encara que la recuperació de mostres per a estudis científics es feia des de molt abans, amb l’aplicació de la Llei d’investigació biomèdica i el Reial Decret de biobancs, el 2011 va néixer el MARBiobanc per ordenar tot el procés que comporta que una persona pugui fer donació al Biobanc dels teixits i mostres sobrants de les proves que se li practiquen a l’hospital i que aquestes mostres puguin servir per a projectes d’investigació.

Passeig Marítim, 25-29

08003 Barcelona

Tel. 93 248 32 64

info@parcdesalutmar.cat