Movember: bigotis per la salut masculina

Cada mes de novembre la Movember Foundation anima els homes a deixar-se bigoti per conscienciar i recollir fons per a la investigació en salut masculina. El Grup de Recerca en Serveis Sanitaris de l'IMIM participa com a coordinador a Espanya de l’estudi “Prostate Cancer Outcomes-Compare and Reduce Variation” (PCO-CRV), el primer estudi internacional finançat per Movember Foundation en el qual participaran més de 5.000 pacients d’onze països durant un període de tres anys.

Exposició itinerant “Trasplantament, vida i societat: un retrat dels valors del trasplantament”

Creada per la Societat Catalana de Trasplantament en col·laboració amb entitats fotogràfiques, la mostra es va poder veure a l'espai d'exposicions de l'Hospital del Mar. Aquesta exposició apropa la temàtica dels trasplantaments a la societat en general i transmet el missatge que qualsevol persona pot necessitar d'un trasplantament en un moment de la seva vida. Alguns dels autors són trasplantats renals que han volgut plasmar la seva visió personal.

La II Marxa Nòrdica del PSMAR

Més d’un centenar de persones van participar a la II Marxa Nòrdica del PSMAR, organitzada per celebrar el Dia Mundial contra el Tabac i al voltant del projecte ”Un respir al càncer” de la Fundació Amics de l’Hospital del Mar, que dona suport pacients oncològics.

Els participants van caminar plegats el diumenge 22 de maig des de la ribera esquerra del riu Besòs fins a l’Hospital del Mar, una distància de 10 km que es van cobrir en dues hores i mitja. La marxa va tenir el suport dels instructors de l’empresa iWalk. Aquesta activitat, que és una forma de caminar ajudada per pals d’impuls, redueix l’ansietat i contribueix a disminuir la depressió que origina el fet de deixar de fumar. És una tècnica eficaç per millorar el benestar físic i emocional de les persones amb una malaltia oncològica i dels seus familiars, potenciant la qualitat de vida i l’afrontament de situacions d’estrès.

Jornada Mundial de la Higiene de Mans, un clàssic al PSMAR

Els centres del PSMAR superen l'estàndard recomanat del compliment d'higiene de mans, assolint el 77%. Els bons resultats dels darrers anys s’han aconseguit gràcies a les accions de sensibilització realitzades des del Programa d’higiene de mans i han merescut la Menció d’Honor als Premis Fundación Quirónsalud.

En aquest sentit, el 5 de maig els centres del PSMAR es van adherir a la Jornada Global per a la Higiene de Mans, impulsada per l’OMS amb l’objectiu de conscienciar i implicar professionals sanitaris, directors i gerents dels hospitals i també la ciutadania en la prevenció de les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària mitjançant aquesta senzilla i eficaç mesura. A més d’un divertit espai de photocall al vestíbul de l’Hospital del Mar, es van instal·lar punts informatius amb material divulgatiu als centres i es va projectar un vídeo realitzat amb la col·laboració de professionals del bloc quirúrgic de l’Hospital de l’Esperança.

L'Hospital del Mar obre la primera pàgina de Facebook sobre l'epilèpsia

La Unitat d’Epilèpsia de l’Hospital del Mar ha impulsat aquesta iniciativa pionera a l’Estat davant la demanda d'associacions de malalts per trobar respostes als nombrosos dubtes davant l’aparició de noves tècniques, tecnologies i tractaments. Coordinada per l'equip de professionals de la Unitat, no dona resposta a casos concrets però adreça cada persona al canal més adequat per arribar a les millors solucions i incorpora enllaços interessants amb recursos audiovisuals i articles d’opinió qualificada.

  Web de la Unitat d'Epilèpsia

  Facebook de la Unitat d'Epilèpsia

Els pacients, protagonistes

Cada any, el PSMAR porta a terme diversos actes i activitats al voltant dels dies mundials, en què es promocionen hàbits saludables i es dona un paper actiu als malalts i a la ciutadania.

El 2016 la celebració del Dia Mundial del Ronyó es va dedicar a la malaltia renal en la infància i es va posar l'accent a reconèixer els esdeveniments que incrementen el risc de malaltia renal i a fer un traspàs coordinat de l’atenció pediàtrica a l’adulta per millorar-ne el pronòstic. L'acte va incloure l’acció de sensibilització “Mou els teus peus” per promoure la forma física, essencial per mantenir uns ronyons sans. Cal recordar que un 10% de la població té algun tipus de dany als ronyons i que la malaltia renal crònica es preveu que agumenti un 17% en la propera dècada.

Amb motiu del Dia Mundial del Cor es va organitzar una sessió especial adreçada a pacients i públic en general al voltant de la malaltia del cor i la seva relació amb els hàbits saludables. S'hi va explicar de forma planera i accessible perquè emmalalteix el cor, la importància de l’exercici físic, els hàbits saludables i el control de l’ansietat i l’estat d’ànim, i hi va participar un pacient expert que va mostrar la malaltia des del seu punt de vista.

A la Jornada per a pacients sobre el dolor crònic es va parlar de la diferència entre dolor i patiment a partir del testimoni de pacients que conviuen a diari amb el dolor crònic.

El 2016 també s'han celebrat "500 Obemars. 500 noves vides sense obesitat", les 500 cirurgies d'obesitat mòrbida realitzades a l’Hospital del Mar. El testimoni de pacients ha estat acompanyat del projecte fotogràfic Metamorphosis, que reflecteix tot el procés viscut per una pacient del programa.

Fem-ho junts

Fem-ho junts és el projecte d’art i salut del Centre Dr. Emili Mira i el Centre d’Art Santa Mònica i està adreçat a persones amb malaltia mental greu i les seves famílies amb l’objectiu d’introduir l’art i la creativitat en les seves vides.

Fem-ho junts aconsegueix reactivar –a través del procés d’aprenentatge creatiu dins de propostes de caire lúdic i comunitari– la vessant creativa i el valor social de persones que sovint encarnen la irracionalitat, la discapacitat i la improductivitat, potenciant espais on es desdibuixen les diferències entre malaltia i salut. El projecte es va concretar en la creació d’una comparsa de capgrossos que va participar en les festes del municipi i en la creació d’una entitat que s’integrarà al Centre de Tradicions Populars Catalanes Joan Peiró, que és seu de geganters, draconaires i castellers.

 

Inclusive football entre malalts mentals i nens amb necessitats especials

Els malalts mentals atesos pel Servei de Rehabilitació Psicosocial del Centre Dr. Emili Mira participen en un programa d’entrenament esportiu per a nens amb necessitats especials que es porta a terme en col·laboració amb la Fundació Itinerarium. Els usuaris del servei, malalts mentals en procés de reintegració a la societat, ofereixen el seu ajut com a entrenadors i participen activament per ajudar els infants del programa, amb qui estableixen un vincle de treball conjunt per rescatar totes les potencialitats d’ambdues parts. Es crea amistat, empatia i educació centrada en els valors. Aquesta iniciativa és pionera a tot el món, hi col·laboren professionals del món social i esportiu, està basada en la metodologia que realitzen el seleccionador Vicente del Bosque i l’àrbitre Xavier Estrada, i té el suport del Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya.

Passeig Marítim, 25-29

08003 Barcelona

Tel. 93 248 32 64

info@parcdesalutmar.cat