Notícies

16 de novembre de 2018 - Informació general

L’Hospital del Mar, pioner en el tractament dels residus de quiròfan

L’Hospital del Mar, pioner en el tractament dels residus de quiròfan

El centre és el primer de l'Estat que incorpora el nou equip Serres Nemo (Izasa Hospital), que permet buidar de forma segura i ràpida el contingut de les bosses d'aspiració dels quiròfans.

L'Hospital del Mar acaba d'incorporar al seu bloc quirúrgic, i en el futur, al de l'Hospital de l'Esperança, el nou dispositiu de tractament de residus Serres Nemo (Izasa Hospital), que permet el buidatge de les bosses d'aspiració dels quiròfans de forma segura per als professionals i respectuosa amb el medi ambient. Aquest nou sistema, que s'instal·la per primera vegada a un centre hospitalari de l'Estat, garanteix el tractament dels residus continguts dins les bosses, que fins ara s'havien de dipositar en contenidors especials i enviats a incineració. La mesura, amb un impacte positiu a la seguretat dels treballadors i a l'entorn, segueix la línia de treball i el compromís assumit pel Parc de Salut Mar per enfortir la seva responsabilitat social i avançar en els compromisos de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides.

Equip_NEMO

El sistema, de fàcil utilització, permet buidar les bosses d'aspiració, una tasca que no es pot portar a terme pel risc de contaminació, sense intervenció dels professionals. L'equip realitza el buidatge de forma automàtica i segura i permet que els líquids puguin ser eliminats a la xarxa de tractament d'aigües residuals sense risc per a les persones i el medi ambient. Tot plegat, en només 20" i seguint les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut en matèria de gestió de residus. "Millorem en seguretat i ergonomia per al treballador i la treballadora i reduïm temps i diners en la gestió del residu", indica Sonia Cruces, cap d'Hoteleria del Parc de Salut Mar.

 

Beneficis per al medi ambient

Els quiròfans de l'Hospital del Mar i de l'Hospital de l'Esperança generen cada dia entre 50 i 60 kg de residus en forma de bosses d'aspiració (l'equivalent a 6 contenidors de residus de tipus 3, aquells que la legislació obliga a manipular seguint mesures de prevenció durant tot el procés pel seu risc per a la salut laboral i pública). Fins ara, un cop retirats dels quiròfans, es traslladaven per al seu tractament i incineració. Això implicava un risc de contaminació per accés a zones restringides i uns efectes sobre el medi ambient pel seu transport i eliminació. Amb el nou equip, es redueix l'accés a la zona quirúrgica, els residus resultants es poden tractar com a residus de retirada i tractament convencional i s'evita la seva incineració.

Equip_NEMO

A banda de l'estalvi ambiental, també s'aconsegueix un estalvi econòmic per a la institució, xifrat en gairebé 30.000 € cada any, un estalvi del 77,4% respecte al pressupost actual de gestió d'aquests residus. L'equip Serres Nemo (Izasa Hospital) ja està plenament en funcionament després d'un període de prova de dues setmanes.

 

 

 

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat