Notícies

19 d'octubre 2018 - Notes de Premsa

L’Hospital del Mar presenta el primer manual que s’edita a l’Estat per al tractament de les malalties autoimmunes ampul·lars en dermatologia

L’Hospital del Mar presenta el primer manual que s’edita a l’Estat per al tractament de les malalties autoimmunes ampul·lars en dermatologia

Avui es tanca a Barcelona el "X Curs sobre Malalties Autoimmunes Ampul·lars i del Teixit Connectiu", organitzat pel servei de Dermatologia de l'Hospital del Mar, que reuneix des d'ahir a uns 100 especialistes de tota Europa. Poden passar entre cinc i deu anys des que hi ha manifestacions clíniques de la malaltia i es dona un diagnòstic concret. Els especialistes reunits al curs reclamen l'ús precoç de determinats medicaments biològics pels excel·lents resultats que obtenen a pacients afectats d'aquestes patologies.

L'Hospital del Mar ha presentat el Manual sobre el tractament amb immunosupressors i immunomoduladors a dermatologia per al tractament de les malalties autoimmunes ampul·lars a dermatologia, el primer d'aquestes característiques que s'edita a l'Estat, amb motiu de la celebració del desè aniversari del Curs sobre Malalties Autoimmunes Ampul·lars i del Teixit Connectiu, que acaba avui a Barcelona. "Durant aquests deu anys aquest curs ha format a més de 700 professionals, tant nacionals com internacionals, d'aquest tipus de malalties rares de la pell, permetent un millor i més ràpid diagnòstic i tractament d'aquestes patologies autoinflamatòries autoimmunes", senyala la Dra. Julia Maria Sánchez-Schmidt, coordinadora del curs i metgessa del Servei de Dermatologia de l'Hospital del Mar.

En aquest tipus de malalties autoinflamatòries és molt important disposar d'un diagnòstic precoç per part d'especialistes per iniciar el tractament, fins i tot en els primers símptomes des de la infància. Amb els actuals avenços científics i els estudis genètics disponibles, es poden diagnosticar de forma eficaç, tot i que encara poden passar entre cinc i deu anys des que hi ha manifestacions clíniques de la malaltia i es dona un diagnòstic concret, "per aquest motiu és molt important la formació, per exemple, als metges d'atenció primària en aquest tipus de malalties perquè puguin derivar ràpidament als especialistes", concreta la Dra. Sánchez-Schmidt, qui afegeix que "desafortunadament, en ser malalties tan minoritàries, no tots els hospitals compten amb aquestes unitats especialitzades, la qual cosa fa imprescindible la formació continuada en aquest camp".

 

Excel·lents resultats de medicaments biològics

El manual recull tots els tractaments amb immunosupressors i immunomoduladors a dermatologia, incloent-hi els últims medicaments proposats per la indústria farmacèutica. La coordinadora del curs també destaca la utilització precoç de determinats medicaments biològics pels excel·lents resultats que obtenen a pacients afectats per aquestes patologies. "En els últims anys hems comprovat com determinats medicaments biològics estan assolint resultats mai vistos en el tractament de malalties autoimmunes dermatològiques greus com el pèmfig i diverses patologies que fins ara han tingut com a tractaments de primera línia els corticoides i altres fàrmacs que disminueixen les defenses immunològiques", assenyala la Dra. Sánchez-Schmidt, qui afegeix que "actualment aquest tipus de medicaments biològics estan aprovats només per al tractament de malalties com certs càncers hematològics i l'artritis reumatoide, però no per a malalties autoimmunes greus de la pell, a pesar que en els últims anys professionals de tot el món ja han experimentat i demostrat la seva alta eficàcia en aquests casos".

El curs va començar ahir dijous 18 d'octubre amb la participació de més de 100 especialistes de tot l'Estat i diversos països europeus i acaba avui divendres 19. És considerat com un dels més prestigiosos a l'Estat en aquest camp i està organitzat pel Servei de Dermatologia de l'Hospital del Mar. Durant la reunió s'han estudiat malalties autoimmunes com la dermatitis herpetiforme, el pèmfig i els pemfigoides, entre altres. "El curs pretén aportar coneixement sobre les malalties autoimmunes a especialistes i residents de dermatologia amb la participació de diferents disciplines mèdiques per aportar una visió global d'aquest tipus de malalties, tant del seu diagnòstic com del seu tractament", explica la Dra. Sánchez-Schmidt.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat