Notícies

25 de juliol de 2018 - Informació general

L’Hospital del Mar participa en el MELD Project

L’Hospital del Mar participa en el MELD Project

El projecte busca desenvolupar eines que ajudin al diagnòstic de la displàsia cortical focal, la segona causa d'epilèpsia resistent al tractament.

Professionals de la Unitat d'Epilèpsia i del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l'Hospital del Mar col·laboren en el projecte internacional MELD Project (Multi-centre Epilepsy Lesion Detection), una iniciativa que vol millorar la detecció de lesions a pacients amb epilèpsia resistent al tractament farmacològic (aquest tipus d'epilèpsia representa 1 de cada quatre casos). El seu objectiu és desenvolupar, de forma col·laborativa, eines basades en la intel·ligència artificial que ajudin als experts en el diagnòstic d'aquesta patologia. L'Hospital del Mar i l'Hospital Clínic de Barcelona són els únics centres de l'Estat que hi participen.

MELD_Project

Part de l’equip participant al MELD Project, Carmen Pérez, Ignacio Delgado i Sofía González

Diagnòstic amb ressonància magnètica

El projecte se centra en els casos de displàsies corticals focals, la segona causa d'epilèpsia resistent al tractament. En aquests pacients, en els quals l'única alternativa de tractament és la cirurgia, és important tenir un bon diagnòstic per la imatge, amb la utilització de tècniques de ressonància magnètica. De fet, el millor factor pronòstic per a garantir que els malalts queden lliures de crisis epilèptiques, és la detecció d'aquest tipus de lesió, amb aquest prova. En tot cas, s'estima que entre el 50 i el 80% de les displàsies corticals no es poden detectar per aquesta via.

MELD_Project

Una de les imatges del projecte

Com explica la Dra. Sofía González, adjunta del Servei de Diagnòstic per la Imatge, aquest fet fa que l'objectiu del MELD Project sigui especialment interessant. "És molt important desenvolupar tècniques de postprocessat de les imatges per a la detecció de les lesions", ha explicat, ja que "en pacients que queden sense diagnòstic a la ressonància es podria detectar una displàsia cortical amb aquestes eines, assegurant un èxit més gran de curació de les crisis després de la cirurgia". En el mateix sentit, el Dr. Rodrigo Rocamora, cap de la Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital del Mar "explica que l'Hospital del Mar ha estat pioner a l'Estat des de l'any 2015 a utilitzar tècniques de postprocessat en neuroimatge d'epilèpsia. A més, aquest projecte s'emmarca a la nostra participació com a part de la Xarxa Europea d'Epilèpsia, EPI-Care".

Els impulsors del projecte, en el qual col·laboren una vintena de centres europeus, americans, asiàtics i d'Austràlia, confien a tenir totes les dades per poder treballar a principi de l'any 2019. De moment, l'Hospital del Mar ha enviat ja dades d'una desena de pacients.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat