Notícies

27 de juny de 2018 - Notes de Premsa

Es gradua la primera promoció de l’Estat de l’oferta conjunta dels cicles formatius d’FP de radioteràpia i diagnòstic per la imatge

Es gradua la primera promoció de l’Estat de l’oferta conjunta dels cicles formatius d’FP de radioteràpia i diagnòstic per la imatge

L'Institut Bonanova del Parc de Salut Mar, és el primer centre a l'Estat que ofereix aquest doble cicle formatiu en una oferta conjunta de tres anys, que permet als estudiants formar-se en diagnòstic per la imatge i radioteràpia. La totalitat dels alumnes que s'han graduat ja han trobat feina a empreses del sector sanitari.

Aquesta tarda, a l'auditori del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), al costat de l'Hospital del Mar, es fa l'acte de graduació de la primera promoció a l'Estat dels estudiants que han cursat el doble cicle formatiu de Formació Professional Sanitària en Radioteràpia i dosimetria i Imatge per al diagnòstic i medicina nuclear. 22 estudiants tanquen avui la seva formació a l'Institut Bonanova de Formació Professional Sanitària, centre que pertany al Parc de Salut Mar (PSMAR), entitat que integra l'Hospital del Mar i altres centres, assistencials, de recerca i docents. Aquest és el primer centre a Espanya que ofereix la possibilitat de formar-se en aquestes dues especialitats a la vegada.

Graduacio_FP

Aquest doble cicle formatiu, que es cursa en 3 anys en comptes dels 2 habituals, forma als alumnes en dues professions complementàries. En acabar-lo, estan preparats per a realitzar i processar imatges de proves de diagnòstic per la imatge i, a la vegada, aplicar els tractaments radioteràpics. Un aspecte que cada cop es valora més en aquests professionals. Com explica la directora del centre educatiu, Marian Chavarría, "amb aquest enfocament conjunt es vol dotar els estudiants amb les competències necessàries per donar suport al diagnòstic i, a la vegada, amb unes competències professionals orientades a tractar el pacient i donar suport als malalts oncològics".

Graduacio_FP

Professionals d'alt nivell

Els 22 alumnes que avui han acabat la seva formació poden fer proves com ara tomografies computades (TC), ressonàncies magnètiques, mamografies o qualsevol tipus de prova radiològica i processar les imatges per un òptim diagnòstic. A la vegada, i aquest és el principal punt diferenciador del doble cicle formatiu, poden, aplicar la informació obtinguda per dissenyar i aplicar els tractaments de radioteràpia adequats per a cada pacient on cada vegada la imatge té un paper més rellevant. Això els hi obre nombroses opcions a l'hora de buscar feina, ja siguin centres hospitalaris, centres d'atenció primària o serveis de medicina d'empresa, així com tasques a unitats de protecció radiològica o altres sectors industrials.

Graduacio_FP

Per aconseguir-ho, s'ha reforçat el vessant pràctic de la seva formació, que s'ha realitzat, majoritàriament a centres hospitalaris, principalment del PSMAR. En aquest cas, explica Marian Chavarría, s'ha aplicat "una metodologia innovadora, traslladant els continguts formatius a l'empresa" i comptant amb el suport, com a professors, dels professionals que hi treballen. "Cal destacar el valor de qualitat i d'excel·lència que aportem amb professionals altament formats i qualificats", apunta la directora del centre educatiu, que també destaca l'elevat grau de compromís dels alumnes, que assumeixen un any més d'estudis en relació amb altres cicles formatius, per obtenir una formació més completa. En aquest sentit. Sergi Madirolas, antic alumne de l'Institut Bonanova i ara professor, explica que amb aquests estudis, "els alumnes amplien el ventall d'opcions d'accés al mercat laboral i tenen moltes més possibilitats d'inserció laboral". A la vegada que s'incorporen amb millors competències als equips de radiodiagnòstic i oncologia radioteràpica.

 

Ja tenen feina

El 90% dels alumnes que avui celebren el final dels seus estudis tenen ja feina a diverses empreses del sector. És el cas de la Núria Osorio. Ella ja treballarà aquest estiu a un gran hospital de Barcelona. Defensa que la formació que ha rebut "és molt completa". "El fet de tenir la formació d'imatge millora les competències en radioteràpia, a l'hora de col·locar al pacient i saber on s'està aplicant el tractament, és molt important per evitar errors", explica.

Graduacioi_FP

Aquest model de formació professional, enfocat cap a la capacitació d'una professió, neix de la implantació de la Llei Orgànica d'Educació (LOE), que va permetre revisar amb el sector professional les titulacions i els currículums educatius per adaptar-los a les necessitats del mercat laboral. Així, segons Marian Chavarría, els estudis segueixen la seva evolució. "Els llocs de treball es troben en transformació i requereixen professionals altament qualificats tant en competències tecnològiques com transversals", explica. I la formació professional "està preparada per respondre a aquest repte sociolaboral", afegeix, malgrat ser "la gran desconeguda, ser considerada una oferta de segona via o alternativa", un fet que "ja no és així". En el cas de l'Institut Bonanova, el 90% dels estudiants que acaben els seus cicles formatius troben feina o continuen estudiant. "El repte de l'FP és, que en un temps breu, dos o tres anys, ha de formar i capacitar un professional per desenvolupar la seva tasca", recorda Chavarría.

 

L'Institut Bonanova de Formació Professional Sanitària

Aquest centre educatiu vinculat al Parc de Salut Mar, està situat a l'Estació de França de Barcelona, és un centre públic especialitzat en formació sanitària i sociosanitària. Ofereix als seus més de 1.000 estudiants cicles formatius de grau mitjà i de grau superior, formació continuada a través de la Fundació Bonanova i acreditació de l'experiència laboral.

Creat l'any 1979 ha format professionals del sector de la salut, biomèdic i d'atenció sociosanitària demostrant el compromís amb la formació de persones que volen ser professionals sanitaris, amb sòlids coneixements tècnics, valors i actitud de servei. La seva missió es defineix com "formem persones, promocionem professionals". Els estudiants realitzen pràctiques professionals en institucions i empreses d'aquests sectors, incorporats en l'entorn laboral real. L'Institut fomenta entre el professorat i l'alumnat l'afany per la qualitat i la millora contínua, afavorint els processos de reflexió i discussió i, per tant, de compromís perquè els canvis i les innovacions siguin fruit de la participació i la corresponsabilitat.

 

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat