Notícies

21 de juny de 2018 - Guardons

Un estudi per a la millora en el diagnòstic del càncer de pulmó, premiat a l’European Congress of Cytology

Un estudi per a la millora en el diagnòstic del càncer de pulmó, premiat a l’European Congress of Cytology

El treball, liderat pels serveis d'Anatomia Patològica i de Pneumologia, ha obtingut el premi a la millor comunicació oral per a un resident.

Un treball que demostra la utilitat d'analitzar la cel·lularitat que queda adherida en el raspall bronquial que es fa servir prèviament per realitzar el diagnòstic citològic en els casos de sospita de càncer de pulmó, ha estat reconegut com la millor comunicació oral presentada per un resident al 41 European Congress of Cytology, celebrat a Madrid entre el 10 i el 13 de juny. El guardó l'ha rebut la Dra. Mònica González-Farré, primera signant de l'estudi i resident de 3r any del Servei d'Anatomia Patològica.

Premi_congres_citologia

La Dra. Mònica González-Farré amb el premi

El treball va analitzar 43 casos de pacients de qui se sospitava que tenien un carcinoma de pulmó perifèric. En ells, la prova realitzada, una citologia amb raspall bronquial, mirava de detectar mutacions dels gens EGFR i KRAS, el primer d'ells una diana terapèutica pel tractament del carcinoma de cèl·lula no petita avançat. 31 casos van resultar positius per aquest tipus de tumor i, d'aquests, en 13 es van detectar mutacions a les mostres obtingudes del raspall bronquial. Les mateixes dades es van obtenir amb les citologies.

 

Més eines per millorar el tractament personalitzat

La Dra. González ha destacat que "d'aquesta manera donem una eina més per a l'obtenció de més mostra per a l'estudi molecular del càncer de pulmó, i així millorar el tractament personalitzat en cas d'obtenir-ne un resultat positiu". Els signants del treball, Bronchial brush cytology obtained by radial endobronchial ultrasound as a minimally invasive test to detect EGFR and KRAS mutations in peripheral non-small cell lung carcinoma, són la Dra. Mònica González, el Dr. Albert Sánchez-Font, la Dra. Raquel Albero, la Dra. Clara Martín-Ontiyuelo, el Dr. Víctor Curull, la Dra. Beatriz Bellosillo, Concepción Fernández, Raquel Longarón, Jordina Santos i la Dra. Lara Pijuan.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat