Notícies

22 de maig de 2018 - Notes de Premsa

A través de la realitat virtual, l’Hospital del Mar de Barcelona mostra l’impacte social de la psoriasi

A través de la realitat virtual, l’Hospital del Mar de Barcelona mostra l’impacte social de la psoriasi

L'Hospital del Mar de Barcelona acull una iniciativa pionera de conscienciació a través de realitat virtual desenvolupada per Acción Psoriasis i Lilly que està recorrent diversos hospitals. Les persones amb psoriasi segueixen enfrontant-se a haver d'explicar la seva malaltia cada dia i a dificultats a les activitats quotidianes. El Servei de Dermatologia de l'Hospital del Mar, amb una unitat especialitzada en psoriasi moderada-greu, dona suport a les iniciatives per donar visibilitat i millorar el coneixement de las malalties cutànies.

L'Hospital del Mar de Barcelona acull un projecte pioner de realitat virtual desenvolupat per Acción Psoriasis i Lilly per reduir l'estigma de les persones amb psoriasi, millorar el coneixement de la societat sobre aquesta malaltia i facilitar als pacients portar una vida sense donar explicacions sobre les lesions cutànies que poden aparèixer a la seva pell.

Grup_iniciativa_psoriasi

D’esquerra a dreta, Santiago Alfonso, Clara Alcoberro, la Dra. Marta Ferran, el Dr. Ramon Mª Pujol i el Dr. Julio Pascual

 

La iniciativa està disponible i oberta al públic els dies 22 i 23 de maig de 08,30 a 15 h, en el vestíbul principal de l'Hospital del Mar. Allí, a través d'unes ulleres de realitat virtual, l'espectador pot viure l'experiència de formar part de la història real d'una persona amb psoriasi que assisteix a una classe de pilates i ha d'afrontar la visibilitat de les seves plaques. L'espectador interactua amb el pacient mitjançant contacte visual i estableix el seu propi judici sobre la situació, generant així un alt grau d'empatia.

Per aquest motiu s'ha utilitzat l'estereoscòpia, que permet reproduir una situació real a través d'informació visual tridimensional, que al seu torn crea il·lusió de profunditat, i el so binaural, que transmet una sensació de so 3D similar a la d'estar físicament en el lloc on es produeixen els sons. En el desenvolupament del projecte, han participat des de l'inici pacients i dermatòlegs per generar una història que pot resultar quotidiana per a les persones amb psoriasi.

Dr_Pascual_psoriasi

El Dr. Julio Pascual amb les ulleres de realitat virtual

 

L'objectiu d'aquesta iniciativa, que està recorrent diversos hospitals, és sensibilitzar als ciutadans de l'impacte de la psoriasi a la societat, ja que, segons els experts, altera de forma important la qualitat de vida dels pacients. A pesar que afecta a més d'un milió de persones a Espanya, la conscienciació d'aquesta patologia és baixa i existeix una percepció errònia que és una malaltia contagiosa.

A l'acte d'inauguració de l'acció han participat el Dr. Julio Pascual, Director Mèdic de l'Hospital, el Dr. Ramón Mª Pujol, cap del Servei de Dermatologia de l'Hospital, la Dra. Marta Ferran, dermatòloga de l'Hospital, Santiago Alfonso, director d'Acción Psoriasis; i en representació de Lilly, Clara Alcoberro.

Dra_Ferran_Dr_Pujol_psoriasi

El Dr. Ramon Mª Pujol i la Dra. Marta Ferran amb les ulleres de realitat virtual

 

Durant el desenvolupament de la iniciativa, la Dra. Marta Ferran, dermatòloga de l'Hospital, ha comentat que "és molt important donar a conèixer la malaltia donat que a l'estiu és quan la pell dels pacients amb psoriasi està més exposada a les mirades dels altres. Tenint en compte que la foto exposició és una bona aliada en el tractament de la malaltia, poder exposar la pell al sol (de forma controlada) és una recomanació que els dermatòlegs fem als nostres pacients. Tot i això, la por als comentaris o al rebuig que senten els pacients és sovint un inconvenient per a poder fer-ho i, per tant, contribuir a la millora de la psoriasi, fet que encara empitjora més la seva qualitat de vida".

Per la seva banda, Santiago Alfonso, director d'Acción Psoriasis, ha afirmat que la normalització de la malaltia és un dels objectius que persegueixen des d'aquesta associació de pacients. "Les noves tecnologies ens ajuden al fet que la població entengui millor els reptes als quals s'enfronten cada dia els pacients, que no se sentin sols i, en definitiva, que tinguin una millor qualitat de vida i aspirin a anar més enllà de la seva malaltia".

Sobre la psoriasi en plaques de moderada a greu

La psoriasi és una malaltia crònica i immune que apareix sobre la pell1. Es produeix quan el sistema immunitari envia senyals erronis que acceleren el cicle de creixement de les cèl·lules de la pell. La psoriasi afecta aproximadament a 125 milions de persones al món, el 20% de les quals té psoriasi en plaques de moderada a greu1,2. La psoriasi es pot manifestar a qualsevol part del cos i està associada a altres patologies importants com diabetis i la malaltia cardíaca3. La forma més habitual de psoriasi, la psoriasi en plaques, es presenta en forma de taques vermelloses cobertes amb una capa de cèl·lules mortes de la pell de color blanc platejat1.

Sobre Acción Psoriasis

Acción Psoriasis (www.accionpsoriasis.org) és l'associació espanyola de pacients amb psoriasi i artritis psoriàsica i familiars, declarada Entitat d'Utilitat Pública. En els seus 24 anys d'existència, s'ha convertit en una de les associacions de pacients més actives i participatives. Durant tot l'any, Acción Psoriasis organitza activitats, divulga les últimes investigacions en tractaments i dona suport als afectats, amb l'objectiu de reivindicar els seus drets i incrementar la seva qualitat de vida.

Sobre Eli Lilly and Company

Lilly és un líder global de l'atenció sanitària que uneix passió amb descobriment per a millorar la vida de les persones al món. La nostra companyia va ser fundada fa més d'un segle per un home compromès a fabricar medicaments de gran qualitat que atenen necessitats reals i avui seguim sent fidels a aquesta missió a la nostra feina. A tot el món els treballadors de Lilly treballen per descobrir i oferir tractaments que canvien la vida a aquells que els necessiten, millorar la comprensió i el tractament de la malaltia i contribuir a les diferents comunitats a través de l'acció social i el voluntariat.

Referències:

1 Psoriasis media kit. National Psoriasis Foundation website. https://www.psoriasis.org/sites/default/files/for-media/MediaKit.pdf. Accessed February 23, 2017.

2 Psoriasis. American Academy of Dermatology website. https://www.aad.org/media-resources/stats-and-facts/conditions/psoriasis. Accessed February 23, 2017.

3 Krueger JG, Fretzin S, Suárez-Fariñas M, et al. IL-17A is essential for cell activation and inflammatory gene circuits in subjects with psoriasis. J Allergy ClinImmunol. 2012;130(1):145-54.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat