Notícies

13 d'abril - Informació general

El Servei de Mediació Cultural, exemple per a hospitals italians

El Servei de Mediació Cultural, exemple per a hospitals italians

Una delegació de professionals de diferents centres hospitalaris italians visita l'Hospital del Mar per conèixer la seva experiència en aquest camp.

L'experiència de l'Hospital del Mar per adaptar-se als canvis que ha generat la immigració al món sanitari a través del Servei de Mediació Cultural, l'ha convertit en un referent en aquest camp. Per aquest motiu, el passat 10 d'abril, una delegació formada per 6 professionals de diferents àmbits assistencials amb interès en la mediació de diversos hospitals de les regions italianes del Vèneto, de l'Emília-Romanya i de Basilicata, així com una representant de la cooperativa GEA, del mateix país i especialitzada en mediació lingüística i cultural, van visitar el centre. La trobada els va servir per conèixer de primera mà el treball que realitzen els mediadors interculturals, la seva integració dins l'estructura del centre i la seva relació amb els professionals sanitaris.

Visita_Italia_mediacio_cultural

Les visitants van poder compartir experiències amb les responsables de la coordinació del servei i van poder veure el seu dia a dia. Per aquest motiu, van parlar amb professionals assistencials de diferents àrees del centre, que els van explicar com el programa de mediació cultural els ajuda a entendre les necessitats d'aquests pacients, procedents d'un entorn cultural diferent.

Visita_Italia_mediacio_cultural_2

 

Adaptar-se a la realitat de l'entorn

La població d'immigració recent a la ciutat de Barcelona representa menys el 15% del total, però a l'àrea d'influència de l'Hospital aquest percentatge varia del 38% del districte de Ciutat Vella al 15% del de Sant Martí. De fet, gairebé el 25% de les urgències ateses són de persones immigrants. Per aquest motiu, el centre i els seus professionals s'han hagut d'adaptar a aquesta realitat. És en aquest context que la figura del mediador intercultural, una persona que actua com a pont per acostar les visions i concepcions culturals i socials de la salut i la malaltia dels professionals sanitaris i els pacients, resulta vital per assegurar l'accés als serveis sanitaris en igualtat de condicions.

L'any 2017, el nombre de sol·licituds de mediació va ser de 1957, i es van sol·licitar sobretot per atendre persones que parlaven urdú i panjabi. De fet, l'Hospital disposa d'una mediadora cultural per a pacients d'aquestes llengües i d'hindi. També, sota demanda, d'una professional que parla àrab. També es disposa d'un servei de traducció de tots els idiomes.

 

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat