Notícies

27 de febrer - Notes de Premsa

Demostren la seguretat i l’eficàcia del tractament combinat d’immunoteràpia i quimioteràpia a limfomes MALT

Demostren la seguretat i l’eficàcia del tractament combinat d’immunoteràpia i quimioteràpia a limfomes MALT

Es tracta d'un assaig multicèntric, que a Espanya ha realitzat la xarxa del Grup Espanyol de Limfomes i Trasplantament de Medul·la Òssia (GELTAMO). El Dr. Antonio Salar, del Servei d'Hematologia de l'Hospital del Mar ha estat l'investigador principal. Els resultats a llarg termini corroboren els obtinguts en un primer moment per al tractament d'aquest tipus poc freqüent de tumor. L'estudi l'ha publicat la revista Blood, que edita l'American Society of Hemotology.

El tractament combinat amb Rituximab (un anticòs monoclonal) i Bendamustina (un agent antineoplàstic alquilant) de limfomes de teixit limfoide associat a mucosa (MALT) ha demostrat tant la seva seguretat com la seva eficàcia segons un recent estudi publicat a la revista Blood, editada per l'American Society of Hemotology. El Dr. Antonio Salar, del Servei d'Hematologia de l'Hospital del Mar ha estat l'investigador principal d'un treball multicèntric que ha fet la xarxa del Grup Espanyol de Limfomes i Trasplantament de Medul·la Òssia (GELTAMO).

Un total de 60 pacients es  van inscriure i van iniciar el tractament entre maig del 2009 i maig del 2011. 57 van ser els que finalment es van analitzar, amb una mitjana d'edat de 62 anys i diferents perfils d'estat d'evolució de la malaltia. La mitjana de seguiment d'aquests pacients ha estat de set anys. "Es tracta d'una actualització de resultats a llarg termini. Ja sabíem que a curt termini teníem bons resultats, però ara sabem que aquest tractament, que combina immunoteràpia i quimioteràpia també a llarg termini aconsegueix respondre a les expectatives que es van crear" apunta el Dr. Antonio Salar.

Per una part, el treball coordinat per l'equip de recerca de l'Hospital del Mar confirma el bon perfil de seguretat d'aquesta combinació de fàrmacs. Però no tan sols això, sinó que també la seva eficàcia ha quedat clarament demostrada gràcies a aquest estudi, i així ho destaca el Dr. Salar. "Hem pogut confirmar uns excel·lents resultats. D'aquesta forma, els supervivents lliures de progressió de la malaltia han estat del 92%, mentre que els supervivents globals han estat superiors al 95%".

En resum, aquesta estratègia de primera línia adaptada a la resposta amb la combinació de Rituximab i Bendamustina per al limfoma MALT a qualsevol lloc o estadi ha demostrat una eficàcia extremadament bona amb excel·lents resultats a curt i llarg termini. A més, la toxicitat a curt i llarg termini també és favorable (probablement relacionada amb la reducció del nombre de cicles de tractament a la majoria dels pacients), per la qual cosa aquest esquema és un tractament estàndard per als pacients amb limfoma MALT que requereixen teràpia sistèmica.

Tant si és així, que el resultat d'aquest estudi també ha servit perquè els especialistes del Servei d'Hematologia de l'Hospital del Mar hagin estat convidats a participar en l'elaboració de les guies europees de tractament del limfoma MALT. Aquestes guies, que seran publicades aquest any, serviran per establir uns protocols a escala europea en el que fa referència a aquest tipus de tumors.

 

Limfomes MALT

El limfoma MALT, també conegut com a limfoma de teixit limfoide associat a mucosa, és un tipus de càncer que s'inclou dins el grup dels limfomes no Hodgkin, i és un dels subtipus de limfomes de cèl·lules B. S'origina en el teixit limfoide de la mucosa del tracte gastrointestinal, sobretot a l'estómac, també en el teixit limfoide del pulmó, glàndula lacrimal, tiroides, mama i altres localitzacions.

Es tracta d'un tumor poc freqüent, representa tan sols el 5% dels limfomes no Hodgkin i afecta sobretot a persones de més de 60 anys, i és més habitual a dones que a homes, i molt rar a població infantil. Els limfomes MALT tenen tendència a romandre localitzats durant períodes prolongats en el lloc en el qual s'originen, per la qual cosa el pronòstic en general és bo. Tot i això, són freqüents les recidives. Quan hi ha afectació primària de l'estómac, normalment és el resultat d'una infecció crònica pel bacteri H. pylori, per la qual cosa, a les seves fases inicials és tractat amb antibiòtics que combinen medicaments que bloquegen la secreció d'àcid a l'estómac (els coneguts com a inhibidors de la bomba de protons).

Tot i això, a fases més avançades de la malaltia està indicat l'ús de quimioteràpia amb immunoteràpia, en concret amb anticossos monoclonals. Considerant també que els limfomes MALT extragàstrics tenen un més gran risc de recaiguda, el tractament sistèmic també s'ha utilitzat en el context de primera línia.

 

Article de referència
Salar, A., Domingo-Domenech, E., Panizo, C., Nicolás, C., Bargay, J., Muntañola, A., et al. Long-term results of a phase 2 study of rituximab and bendamustine for mucosa-associated lymphoid tissue lymphoma. Blood 2017; 130(15): 1772-1774.

 

 

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat