Notícies

2 de febrer - Notes de Premsa

L’Hospital del Mar impulsa l’atenció oncogeriàtrica transversal a les pacients d’edat avançada amb càncer de mama

L’Hospital del Mar impulsa l’atenció oncogeriàtrica transversal a les pacients d’edat avançada amb càncer de mama

El càncer en pacients d’edat avançada, una realitat en creixement. 4 de febrer, Dia Mundial Contra el Càncer

El projecte permet el treball multidisciplinari entre oncòlegs i geriatres per millorar i adequar el tractament a les pacients de més edat. L'Hospital del Mar és un dels primers centres catalans a incorporar un programa d'oncogeriatria. Ja hi han passat un centenar de pacients. El geriatre participa en el procés d'atenció als casos des del primer moment, amb l'objectiu de detectar el seu grau de vulnerabilitat. 

L'Hospital del Mar és un dels primers centres catalans que incorpora la figura de l'especialista en geriatria a la valoració i seguiment de les pacients amb càncer de mama de més edat. El projecte es va posar en marxa fa un any i ja hi han passat més d'un centenar de dones amb aquesta patologia. Aquest especialista participa des del primer moment a la presa de decisions sobre el tractament a seguir, amb l'objectiu de detectar els casos més vulnerables i adaptar-lo a la seva situació. El projecte l'han liderat la Dra. Maria Pi-Figueras, metgessa adjunta del Servei de Geriatria, i el Dr. Ignasi Tusquets, cap de secció del Servei d'Oncologia Mèdica. La col·laboració entre tots dos serveis, que ha permès la posada en marxa de la iniciativa, ha estat possible gràcies a un Projecte de Millora a la Qualitat Assistencial de l'Hospital del Mar, "Projectes Estrella", en càncer de còlon, que s'ha ampliat al càncer de mama i a la resta de patologies oncològiques. Aquest projecte ha permès la incorporació d'una infermera especialista en geriatria, Ana Digon, que forma part de l'equip.

 

Modificar el pla terapèutic en funció del pacient

El fet de tenir una valoració geriàtrica integral de les pacients permet modificar de forma significativa el pla terapèutic a alguns pacients i identificar de forma precoç síndromes geriàtriques. Segons la Dra. Pi-Figueras, la incorporació dels geriatres al procés "és una preocupació creixent al món de l'oncologia, ja que cada vegada hi ha més pacients d'edat avançada amb càncer". En aquest sentit, el Dr. Tusquets destaca que "la valoració multidisciplinària dels pacients oncològics ancians és necessària i factible al nostre entorn. Millora l'atenció de l'ancià amb malaltia oncològica" i "té com a objectiu millorar la seva qualitat de vida".

El primer pas del procés és identificar el grau de fragilitat de les pacients. De les 96 tractades fins al moment, la meitat no eren fràgils i van poder seguir el tractament habitual i adequat a la seva patologia. A la resta, 31 van ser classificades com a fràgils vulnerables i la resta, 18, com a molt fràgils. En el cas de les fràgils vulnerables, ha quedat demostrat que, amb una intervenció per part de l'equip de geriatria, es pot revertir la seva situació de vulnerabilitat per poder realitzar el tractament de la patologia oncològica amb un tractament estàndard. En les classificades com a molt fràgils, 18 pacients fins ara, se'ls realitza un tractament simptomàtic, així com una valoració continuada.

Tot el procés busca assolir una "valoració geriàtrica integral del pacient oncològic i facilitar la presa de decisions" dels professionals sanitaris, segons el Dr. Tusquets, assolint "un llenguatge comú en el maneig dels malalts oncològics d'edat avançada" i una "millora de la coordinació amb altres nivells assistencials", apunta la Dra. Pi-Figueras. Els pacients també es beneficien d'una atenció multidisciplinària i eviten visites reiterades a l'hospital.

 

El càncer de mama a pacients d'edat avançada

El càncer de mama és el tumor maligne més freqüent en dones al món, amb 4.600 nous casos cada any a Catalunya (uns 26.000 a l'Estat), el 28% de tots els tumors diagnosticats entre les dones. La majoria dels casos se solen donar per sobre dels 50 anys. Segons dades del Pla Director d'Oncologia, el càncer de mama és el segon més freqüent en dones de més de 70 anys (19% del total), només per sota del colorectal (21%). Això vol dir que en el període 2008-2012 es van diagnosticar una mitjana de 1.324 casos nous cada any, gairebé un terç de tots els nous casos de càncer de mama a Catalunya.

A l'Hospital del Mar, entre el 25 i el 30% dels casos que es diagnostiquen són de dones de més de 70 anys, segons dades del Registre de Tumors Hospitalari del centre. 

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat