Notícies

19 de desembre - Notes de Premsa

Nova tècnica per reduir a 0 les infeccions a lesions de lligaments de genoll

Nova tècnica per reduir a 0 les infeccions a lesions de lligaments de genoll

Experts del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital del Mar han demostrat l'efectivitat de la vancomicina per evitar la contaminació dels empelts a lesions de lligament encreuat anterior del genoll. Els pacients que pateixen aquest tipus d'infecció tenen una recuperació més lenta i poden desenvolupar problemes a l'articulació. Cada any, 17.000 persones pateixen aquesta lesió, que afecta esportistes professionals i aficionats. Atesos els resultats i la recomanació de les revistes científiques, els cirurgians del Mar proposen incorporar-lo en el protocol de tractament d'aquestes lesions.

Un estudi multicèntric liderat per professionals del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital del Mar ha demostrat que submergir els empelts utilitzats per reparar els lligaments encruats anteriors del genoll en una solució de vancomicina redueix a 0 la possibilitat d'infecció de la zona reparada. S'hi ha analitzat durant sis mesos l'evolució de 50 pacients que havien patit aquesta lesió. En tots els casos es van prendre tres mostres de teixit, una en el moment de la seva obtenció, una segona després de la seva preparació i una tercera en el mateix moment, però tractada amb una solució de vancomicina de 5 mg/ml. A l'estudi també han participat l'Hospital Universitari Dexeus, l'Hospital d'Igualada i l'Hospital de Navarra.

En aquestes lesions, un percentatge petit però significatiu de pacients (entre el 0,3-0,4% i l'1,8%), pateixen problemes derivats de la contaminació bacteriana de l'empelt utilitzat per reparar-la. Això obliga a tornar a intervenir el pacient i pot provocar que la recuperació de l'articulació es vegi afectada. Per evitar-ho, els investigadors, liderats pel Dr. Joan Carles Monllau, cap del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital del Mar i el Dr. Daniel Pérez Prieto, adjunt del mateix servei, han estudiat si la utilització de la vancomicina, un antibiòtic amb pocs efectes secundaris, pot servir per evitar aquest problema. Els resultats han estat contundents i s'ha començat a utilitzar aquesta tècnica a totes les intervencions a les quals s'utilitzen empelts per reconstruir zones lesionades.

 

Evitar la contaminació bacteriana

El trencament del lligament encreuat anterior del genoll és una lesió força habitual (17.000 casos cada any a l'Estat) que afecta esportistes professionals, sobretot corredors i jugadors professionals de bàsquet, i aficionats. La reparació implica extreure un empelt del tendó rotulià o dels músculs isquiotibials, preparar-lo i inserir-lo a la zona danyada. La tècnica habitual preveu embolicar l'empelt a una gasa mullada amb sèrum fisiològic, perquè el teixit es mantingui en bones condicions. Això, però, no evita que pugui patir contaminació per bacteris. Segons l'estudi, el 14% de les mostres analitzades presentava creixement bacterià. Un 10% es detectava després de la preparació de l'empelt i un 4% a la primera presa de mostres, la qual cosa indica que la contaminació es pot produir en el moment de la recol·lecció del teixit.

Cap de les mostres tractades amb vancomicina es va contaminar. Tampoc aquelles de teixit original que estaven contaminades. Un cop tractades amb l'antibiòtic, van quedar esterilitzades. Per aquest motiu, el Dr. Pérez Prieto recomana que "la immersió dels empelts de lligament encreuat anterior del genoll en una solució de vancomicina s'adopti com a part d'un protocol per a reduir les taxes d'infecció en aquest procediment". De fet, l'Hospital del Mar fa quatre anys que fa servir aquesta tècnica, que ara rep l'aval d'aquest estudi, i que ja han recomanat els editorials de les revistes científiques de més impacte en traumatologia al món. Un estudi anterior del mateix grup d'investigadors amb 1.544 pacients havia demostrat la reducció de la infecció clínica a una taxa del 0%.

El cap del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, el Dr. Monllau, ha destacat la importància de la validació de la utilització de la vancomicina per tractar els empelts. La infecció del genoll posterior a la intervenció quirúrgica, anomenada artritis sèptica, "implica rentar l'articulació amb artroscòpia, és a dir, una altra intervenció o més d'una, i donar antibiòtics al pacient durant un termini de 6 a 8 setmanes". A més, això pot provocar que "el genoll no curi i calgui tornar a netejar l'articulació i, al final, si no s'elimina la infecció, es pot necessitar extreure l'empelt i els elements de fixació". Tot plegat en pacients joves, d'entre 10 i 50 anys, i amb una vida activa, alguns són esportistes professionals, que s'arrisquen a no aconseguir una recuperació completa de l'articulació lesionada. L'Hospital del Mar realitza cada any una seixantena d'intervencions de reparació del lligament encreuat anterior del genoll.

L'estudi va rebre el premi al millor treball de recerca al Congrés Nacional AEA-SEROD, de l'Associació Espanyola d'Artroscòpia i la Societat Espanyola de Genoll, celebrat a Alacant, es va presentar al Congrés Internacional ISAKOS i va formar part d'un taller sobre infeccions relacionades amb els implants realitzat a Berlín.

 

 

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat