Notícies

6 de novembre - Informació general

L’Hospital del Mar participa a dos estudis que validen nous tractaments del càncer de pulmó

L’Hospital del Mar participa a dos estudis que validen nous tractaments del càncer de pulmó

L'estudi ASCEND-4, publicat a The Lancet Oncology, valida que la molècula Ceritinib millora l'evolució dels pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules no petites amb reordenaments al gen ALK, respecte al tractament amb quimioteràpia. De la seva part, l'estudi PACIFIC, publicat a The New England Journal of Medicine, apunta els bons resultats a l'hora d'aturar la progressió de la malaltia amb l'anticòs Durvalumab.

Dos estudis amb participació de professionals de l'Hospital del Mar han certificat la validesa de dos nous tractaments per tractar pacients amb diversos tipus de càncer de pulmó de cèl·lules no petites. El primer es va publicar el mes de gener passat a The Lancet Oncology i el segon el mes de setembre a The New England Journal of Medicine. A tots dos, hi han col·laborat el Dr. Álvaro Taus, adjunt del Servei d'Oncologia Mèdica del centre i investigador del programa de recerca en càncer de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), i la Dra. Edurne Arriola, cap de secció del Servei d'Oncologia Mèdica i investigadora del grup de recerca en Teràpia Mol·lecular del Càncer de l'IMIM.

L'estudi ASCEND-4

Aquest estudi va analitzar els efectes d'un nou tractament, el Ceritinib, un inhibidor tiosin-cinasa del gen ALK (cinasa de limfoma anaplàsic), per al càncer de pulmó de cèl·lules no petites amb reordenament al gen ALK, comparant-lo amb la quimioteràpia basada en platí. Per fer-ho, es va seguir durant gairebé tres anys un grup de 376 pacients. 189 van rebre el Ceritinib i 187 quimioteràpia. La mitjana de supervivència lliure de progressió de la malaltia va ser de 16,6 mesos per aquells que van rebre el Ceritinib, i de 8,1 per als tractats amb quimioteràpia.

Aquest tipus de tumor, en el qual té un paper decisiu el gen afecta entre un 3 i un 7% dels pacients amb càncer de pulmó. Són sobretot persones joves i no fumadores o que gairebé no han fumat.

L'estudi PACIFIC

En aquest cas, els investigadors van estudiar l'efectivitat de la immunoteràpia amb l'anticòs monoclonal Durvalumab, que actua unint-se al lligant-1 de la molècula de mort cel·lular programada (PD-L1) a pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules no petites estadi III, després de ser tractats amb quimioteràpia combinada amb radioteràpia. Es va seguir l'evolució de 709 pacients. 473 van rebre el tractament i 236 placebo. Els primers van tenir una supervivència lliure de progressió de la malaltia de 16,8 mesos. Els segons, els tractats amb placebo, de 5,6. A més, els efectes secundaris van ser similars a tots dos grups.

Un terç dels pacients afectats per aquest tipus de càncer presenten un estat localment avançat de la malaltia en el moment del diagnòstic. Encara que el tractament amb quimioteràpia combinada amb radioteràpia té una intenció curativa, aquesta només s'aconsegueix a una minoria de casos.

Referències:

Jean-Charles Soria, Daniel S W Tan, Rita Chiari, Yi-Long Wu, Luis Paz-Ares, Juergen Wolf, Sarayut L Geater, Sergey Orlov, Diego Cortinovis, Chong-Jen Yu, Maximillian Hochmair, Alexis B Cortot, Chun-Ming Tsai, Denis Moro-Sibilot, Rosario G Campelo, Tracey McCulloch, Paramita Sen, Margaret Dugan, Serafino Pantano, Fabrice Branle, Cristian Massacesi, Gilberto de Castro First-line ceritinib versus platinum-based chemotherapy in advanced ALK-rearranged non-small-cell lung cancer (ASCEND-4): a randomised, open-label, phase 3 study. The Lancet, Volume 389, Issue 10072, 4-10 March 2017, Pages 917-929

Antonia SJ*, Villegas A, Daniel D, Vicente D, Murakami S, Hui R, Yokoi T, Chiappori A, Lee KH, de Wit M, Cho BC, Bourhaba M, Quantin X, Tokito T, Mekhail T, Planchard D, Kim YC, Karapetis CS, Hiret S, Ostoros G, Kubota K, Gray JE, Paz-Ares L, de Castro-Carpeño J, Wadsworth C, Melillo G, Jiang H, Huang Y, Dennis PA, Özgüroglu M, PACIFIC Investigators (...,Taus A,...). Durvalumab after Chemoradiotherapy in Stage III Non-Small-Cell Lung Cancer. New Engl J Med 2017: September 8, 2017DOI: 10.1056/NEJMoa1709937

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat