Notícies

30 d'octubre - Informació general

BMS presenta a l’Hospital del Mar la campanya informativa sobre càncer Campus IO

BMS presenta a l’Hospital del Mar la campanya informativa sobre càncer Campus IO

La Immuno-Oncologia ha significat un canvi de paradigma en el tractament del càncer però la complexitat del seu mecanisme d'acció fa que encara sigui desconeguda per a molts pacients. La campanya Campus IO: El espacio donde aprender sobre el cáncer, que compta amb l'aval de l'Hospital del Mar i FECEC, vol facilitar als pacients informació sobre el càncer i el seu maneig a través del microsite: www.campusio.bms.es. El futur de l'abordatge serà, probablement, un diagnòstic més precís i  personalitzat, amb un estudi en profunditat del tumor, a més de l'estat del pacient a totes les seves versions, como ara el seu estat immunològic. 38.500 persones van ser diagnosticades de càncer a Catalunya el 2016 i s'espera que aquesta xifra creixi els pròxims anys.

Bristol-Myers Squibb (BMS) ha presentat avui a l'Hospital del Mar, la campanya informativa sobre càncer: Campus IO: El espacio donde aprender sobre el cáncer que destaca la importància de l'educació sanitària a la millora de la qualitat de vida dels pacients. Aquesta iniciativa, que compta amb l'aval de la Federació Catalana d'entitats contra el Càncer (FECEC), té com a finalitat informar a la població sobre l'impacte del càncer, sobre la importància de conèixer les característiques de cada tumor i les diferents opcions terapèutiques disponibles per millorar la supervivència dels malalts oncològics.

Els tractaments contra el càncer han avançat tant que fan necessari aprendre nous conceptes. En concret, la Immuno-Oncologia ha significat un canvi de paradigma en el tractament del càncer i, encara no és una nova teràpia, encara hi ha molts conceptes per explicar, diferenciar i sobretot, aprendre. "La gent vol saber, involucrar-se a la seva malaltia i aquests nous tractaments són molt complicats d'entendre per què no és el tradicional, requereixen una explicació més profunda" ha explicat la Dra. Edurne Arriola, cap de Secció de càncer de pulmó del Servei d'Oncologia de l'Hospital del Mar.

A l'hora d'informar a la població i donar suport a les persones afectades, les associacions de pacients també juguen un paper clau "per què el càncer és una malaltia que afecta totes les esferes de la vida de les persones, tenint un impacte físic, psicològic, social i espiritual" ha afirmat el Dr. Ramon Maria Miralles, president de FECEC. "Hem volgut col·laborar amb aquesta iniciativa per què informa els pacients i familiars de manera rigorosa i amena sobre el càncer, el que els ajuda a tenir una idea més precisa de la malaltia i de les diferents opcions de tractament existents" ha comentat el president de FECEC.

Per aquesta raó, Bristol-Myers Squibb, amb la col·laboració de l'Hospital del Mar, ha organitzat una jornada per informar els pacients sobre diferents aspectes relacionats amb el càncer. Durant aquesta trobada, la Dra. Arriola va destacar que "la immunoteràpia és una nova estratègia terapèutica, amb un mecanisme diferent del tractament tradicional, el que ha suposat una eina més per tractar el càncer pel seu notable èxit en alguns pacients amb determinats tumors".

Per la seva banda, la Dra. Lara Pijuan, metgessa adjunta del Servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital del Mar, va impartir un taller pràctic amb microscopi per a mostrar Com identifiquen els patòlegs les cèl·lules tumorals. A la seva intervenció, ha destacat el paper del patòleg en el maneig de les biòpsies pulmonars per poder arribar al diagnòstic de càncer de pulmó, així com les tècniques de laboratori necessàries per al seu estudi microscòpic i el de biomarcadors que determinaran si un pacient tindrà més probabilitat de respondre a un tractament d'immunoteràpia.

L'Hospital del Mar i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) són referents a l'aplicació i estudi de teràpies basades en la immunoteràpia. A més, és el primer centre a incorporar una plataforma per millorar la predicció a la resposta a la immunoteràpia a casos de càncer de pulmó, que el converteix en centre de referència a l'Estat, gràcies a un acord de col·laboració amb BMS.

 

Present i futur de l'abordatge del càncer

Segons la Conselleria de Salut de la Generalitat (amb un registro real de casos fins a 2012), el 2016, es van diagnosticar càncer a Catalunya a 38.500 persones, de les quals, la majoria eren homes (22.562) i 15.922 dones. La incidència del càncer es manté constant com a la resta d'Europa, però s'incrementa amb el pas dels anys  i així seguirà en el futur pròxim. Algunes de les causes d'aquest increment són: l'alimentació, a la qual s'atribueix fins a un 30% de tots els càncers, la contaminació ambiental, causant del 15% dels tumors malignes, i els hàbits  personals insans, com el consum de tabac o d'alcohol. També l'obesitat i la inactivitat són factors "preocupants" a mitjà termini a Catalunya.

Tot i això, la mortalitat no seguirà la mateixa tendència. A Cataluña, la taxa de mortalitat se situa en l'actualitat en 139 defuncions per cada 100.000 ciutadans. Aquest descens el  pot motivar l'avenç de les tècniques en el diagnòstic, noves opcions terapèutiques i més conscienciació davant els primers símptomes, entre altres motius.

La Dra. Arriola ha comentat que el futur de l'abordatge del càncer "serà probablement un diagnòstic més precís, més personalitzat de cada pacient. Significarà un estudi en profunditat del tumor i no tan sols del mateix estat del pacient a totes les seves versions, com per exemple, el seu estat immunològic. Amb aquesta informació, s'adaptarà el tractament d'una manera més individualitzada, i per tant, amb més eficàcia o més probabilitats d'eficàcia".

Per tot plegat, BMS anima a la població a informar-se sobre el càncer per conèixer millor aquesta malaltia, de forma que s'afavoreixi el diagnòstic precoç i que la societat entengui els reptes i limitacions que afronten els pacients per, en definitiva, donar-los suport. Aquesta campanya compta amb un microsite: www.campusio.bms.es, que integra informació senzilla i útil sobre el càncer, sobre les diferents formes d'abordar-lo, consells per a millorar la qualitat de vida i sobre com tractar els efectes secundaris.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat