Notícies

13 d'octubre de 2017 - Notes de Premsa

L’Hospital del Mar, referència en el tractament hospitalari del tromboembolisme pulmonar

L’Hospital del Mar, referència en el tractament hospitalari del tromboembolisme pulmonar

És el primer centre de Catalunya que obté la certificació d’excel·lència per l’assistència a pacients amb tromboembolisme pulmonar, o tromboembòlia pulmonar (TEP)

La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) acaba de concedir a l’Hospital del Mar la certificació amb grau d’excel·lència a l’assistència hospitalària de la tromboembòlia pulmonar (TEP). D’aquesta manera, l’Hospital del Mar es converteix en el primer –i, de moment, l’únic– centre de Catalunya que assoleix aquest reconeixement, que vol donar compte de la bona feina que porta a terme en relació amb aquesta malaltia.

La TEP és una complicació freqüent als hospitals, amb una taxa de mortalitat elevada, que se situa entre el 8 i el 9%. Si no rep el tractament adequat, pot assolir una mortalitat molt més elevada, del 38%. Es tracta també d'una complicació freqüent durant un ingrés hospitalari. N'és tal la importància, que s'estima que el 4% de totes les morts hospitalàries es deuen a aquesta complicació. Per tant, és una malaltia amb una gran rellevància, que posa en valor la certificació que ara ha obtingut l'Hospital del Mar, que es consolida com un centre de referència d'àmbit nacional en el tractament de la TEP.
 
Treball d'excel·lència a l'Hospital del Mar
 
La SEPAR ha tingut en compte diversos aspectes per a la concessió d'aquesta certificació. El primer d'aquests està relacionat amb les xifres que afronta l'Hospital del Mar pel que fa a la TEP. Així, per exemple, s'ha valorat l'elevat nombre de pacients que ingressen amb un diagnòstic principal de TEP (per sobre de cent, en el cas de l'Hospital del Mar, quan els mínims exigits són cinquanta), o la mortalitat a trenta dies. També s'ha tingut en compte el temps mitjà d'estada hospitalària. L'Hospital del Mar destaca en tots aquests aspectes.
 
A més, s'ha valorat el nombre d'articles publicats en relació amb la malaltia tromboembòlica venosa. El mínim que exigeix la SEPAR també fou àmpliament superat pels professionals de l'Hospital del Mar. El darrer dels criteris per a la concessió és el que es relaciona amb la docència que imparteixen els professionals involucrats en l'assistència a la TEP, en què es té en compte tant la formació dels residents com la dels doctorands i la que es du a terme fora del mateix hospital.

El Dr. Diego Rodríguez, metge adjunt del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar i coordinador de l'equip de resposta a la TEP, també apuntava d'altres aspectes per a l'avaluació. "Per bé que els números en termes de casos per any i mortalitat són molt importants, també es té en compte el tipus de procediments invasius hemodinàmics d'alta complexitat que s'empren per al tractament, com els que portem a terme a l'hospital. Alhora, és fonamental que l'assistència a les TEP tingui un caràcter multidisciplinari".
 
En aquest darrer sentit, l'Hospital del Mar compta amb un equip ampli per al tractament de la TEP, que involucra els serveis de pneumologia, cardiologia, radiologia, cirurgia vascular, hematologia, medicina interna, urgències i UCI; aquests són els professionals que s'han de coordinar perquè tot arribi a bon port.
 
"La consecució d'aquesta certificació d'excel·lència és, sobretot, el reconeixement per la bona feina que portem fent des de fa uns anys. Representa una motivació extra, una confirmació que vas en la direcció correcta". "A més, és possible que tingui un impacte, sobretot pel que fa a adquirir recursos nous per a la recerca en aquest camp", afegia el Dr. Rodríguez.
 
Equip de resposta a la TEP
 
Tanmateix, amb la consecució de l'acreditació d'excel·lència no s'acaba la feina de l'Hospital del Mar pel que fa al tractament de la TEP. Segons el Dr. Rodríguez, el pas següent és perfeccionar encara més la intervenció de l'equip de resposta a la TEP per a reduir els temps de resposta i aconseguir un tractament tan individualitzat com sigui possible, tant en l'episodi agut com durant els mesos posteriors a la TEP. En aquest sentit, el Dr. Rodríguez és en una estada al Northwestern Memorial Hospital de Chicago (EUA), on aquest tipus de dispositius ja tenen una trajectòria assistencial llarga. "Ara mateix, el nostre grup de resposta a la TEP comparteix característiques semblants als que trobem als EUA, tot i que necessitem més temps per a adaptar-los al nostre medi", apunta el Dr. Diego Rodríguez.
 
El tromboembolisme pulmonar
 
L'embòlia pulmonar, o tromboembolisme pulmonar, és una malaltia potencialment mortal que es produeix quan parts d'un trombe es desprenen des d'alguna part del territori venós, migren i s'enclaven als vasos pulmonars. En la majoria de les ocasions, els èmbols procedeixen d'una trombosi venosa profunda de les extremitats inferiors.
 
Es tracta d'una de les principals emergències mèdiques, i el diagnòstic no sempre n'és fàcil a causa dels símptomes difusos que de vegades presenta, atès que en alguna ocasió fins i tot es presenta de manera asimptomàtica, fet que complica encara més la qüestió.
 
S'estima que la incidència d'embòlia pulmonar és d'un cas per cada 1.000 habitants a l'any, tot i que és probable que la xifra real sigui superior. Segons dades del Ministeri de Sanitat, a Espanya es van diagnosticar 22.250 casos de TEP durant l'any 2010, amb una mortalitat del 8-9% durant l'ingrés. Es tracta de la tercera causa de morbiditat vascular i presenta una prevalença que arriba a l'1% entre els pacients hospitalitzats.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat