Notícies

18 de desembre 2016 - Informació general

Professionals del Parc de Salut Mar participen en La Marató 2016 de TV3 dedicada a l'ictus i lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques

Professionals del Parc de Salut Mar participen en La Marató 2016 de TV3 dedicada a l'ictus i lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques

Diumenge 18 de desembre se celebra l'edició 2016 de La Marató de TV3 i, com ja és habitual, comptarà amb la participació de professionals del Parc de Salut Mar. El Dr. Jiménez-Conde, neuròleg de l'Hospital del Mar i investigador del grup de recerca Neurovascular de l'IMIM, explicarà de manera divulgativa què és un ictus. La Dra. Esther Duarte, cap de secció del servei de Medicina Física i Rehabilitació de l'Hospital de l'Esperança i coordinadora del Grup de recerca en rehabilitació de l'IMIM, també participarà al programa per explicar el procés rehabilitador després d'un ictus i estarà acompanyada una pacient que donarà el seu testimoni. 

L'Hospital del Mar és un dels centres capdavanters en l'atenció de l'ictus, tal i com mostren les dades de la Central de Resultats 2015 que cada any presenta l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). És l'únic centre de tot el Sistema Català de Salut amb una taxa de mortalitat significativament inferior a l'esperada un mes després d'haver patit l'ictus i amb el millor temps porta-agulla, que és l'interval de temps que transcorre entre l'arribada del malalt al centre de referència i l'inici del tractament trombolític.

En l'àmbit de la recerca, els projectes que s'estan duent a terme sobre l'ictus estudien, per exemple, la relació entre l'edat biològica i la cronològica i el desenvolupament d'un ictus, quan és recomanable fer una intervenció per a revascularitzar la caròtide després de l'accident isquèmic, que la protecció dels hàbits saludables protegeixen davant de l'ictus, o que un entrenament muscular inspiratori i expiratori de 3 setmanes de durada en pacients que acaben de patir un ictus és eficaç per reduir complicacions respiratòries futures. A més, en col·laboració amb el Vall d'Hebron Institut de Recerca i la Fundació Mutua Terrassa, han estat els únics centres de recerca espanyols participants en el major estudi d'associació genòmica sobre l'ictus isquèmic fet fins ara, amb prop de 38.000 pacients i 400.000 controls.

L'ictus és una pèrdua sobtada de les funcions cerebrals causada per un accident vascular. A Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. Cada any, n'hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys. Tot i sobreviure a l'ictus, un 45% de les persones afectades tindran una discapacitat –motora, sensitiva, cognitiva, de la parla o de la comprensió– amb greus repercussions en la qualitat de vida. Només a Catalunya, 900 nens tenen una discapacitat causada per un ictus. 

Al món, cada any, l'ictus afecta prop de 17 milions de persones i causa la mort de 6 milions. És la primera causa d'incapacitat i, segons els experts, es convertirà en l'epidèmia del futur, ja que en tindrà una de cada sis persones.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat