Notícies

24 d'agost de 2016 - Notes de Premsa

La diabetis augmenta el risc de morir per càncer i altres malalties

La diabetis augmenta el risc de morir per càncer i altres malalties

Les persones amb diabetis mellitus tenen tres vegades més risc de morir per malalties hepàtiques, renals i per cardiopatia isquèmica, i es duplica el risc de patir ictus i càncers localitzats en fetge i còlon-recte

Un estudi coordinat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i en el qual han participat 12 grups de tota la geografia espanyola, ha descrit per primera vegada a Espanya que la diabetis mellitus no només augmenta el risc de morir per causes cardiovasculars (infart de miocardi, ictus o insuficiència cardíaca), sinó que també incrementa significativament el risc de morir per neoplàsies, infeccions, malaltia pulmonar obstructiva crònica i malalties amb afectació hepàtica i renal. Els resultats han estat publicats a la prestigiosa revista Diabetis Care.

"La diabetis mellitus és un problema de salut pública a nivell mundial que actualment afecta 382 milions de persones a tot el món. Estudis previs havien assenyalat una diferència mitjana de 6 anys en l'esperança de vida entre la població amb i sense diabetis. Els resultats del nostre estudi mostren que les persones amb diabetis tenien el triple de risc que la població general de morir per malalties hepàtiques, renals i per cardiopatia isquèmica; mentre que aquest risc era del doble, quan ens referíem a l'ictus i als càncers localitzats en fetge i còlon-recte. Finalment, patologies com la malaltia pulmonar obstructiva crònica, les infeccions, la insuficiència cardíaca i el càncer de pulmó, suposaven un augment de més del 50% del risc en població diabètica" explica Maria Grau, investigadora del grup de recerca en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular i coordinadora de l'estudi.

Per dur a terme aquest estudi, al que els investigadors van anomenar FRESCO (Funció de Risc Espanyola d'esdeveniments Coronaris i Altres) es van analitzar 56.000 participants sense malaltia cardiovascular prèvia, de 35 a 79 anys d'edat, dels quals 8.600 eren diabètics. És la primera vegada a Espanya que es descriu aquesta troballa amb una cohort tan extensa i ha comptat amb la participació de diferents grups de recerca de Barcelona, Girona, Múrcia, Palma de Mallorca, Pamplona, Reus, Sevilla, Talavera de la Reina i Saragossa.

"A la llum d'aquests resultats cal buscar estratègies que permetin un descens de la mortalitat en la població diabètica com activitats de promoció d'una dieta saludable, la realització d'activitat física, el cribratge de malalties, el maneig eficient de la malaltia mitjançant el control intensiu dels factors de risc cardiovascular, la millora dels sistemes de salut a través de la creació d'unitats funcionals multidisciplinàries per al maneig de la diabetis, així com establir polítiques de prevenció que afectin el conjunt de la població" conclou Maria Grau.

Article de referència

Baena-Díez JM, Peñafiel J, Subirana I, Ramos R, Elosua R, Marín-Ibañez A, Guembe M, Rigo F, Tormo-Díaz MJ, Moreno-Iribas C, Cabré JJ, Segura A, García-Lareo M, Gómez de la Cambra A, Lapetra J, Quesada M, Marrugat J, Medrano MJ, Berjón J, Frontera G, Gavrila d, Barricarte A, Basora J, García JM, Pavone NC, Lora-Pablos d, Mayoral I, Franch J, Mata M, Castell C, Frances a, Grau M, on behalf of the FRESCO Investigators* Risk of causi-specific death in individuals with diabetis mellitus: a Competing risks analysis. Diabetis Care 2016

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat