Notícies

25 de maig de 2016 - Informació general

Modificació Estatuts PSMAR

Modificació Estatuts PSMAR

Nota informativa

En els últims dies han aparegut diverses informacions i s'han convocat accions de protesta relacionades amb la modificació dels estatuts del PSMAR. Ateses les inexactituds que contenen aquestes informacions, la Direcció ha considerat necessari emetre aquesta nota amb la finalitat d'aclarir-ho i evitar la desinformació dels professionals, però també de la població en general.

La necessitat de modificar els estatuts ve donada per la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local de l'any 2013 que introdueix, entre d'altres, l'obligació de modificar els estatuts per a tots els Consorcis constituïts a l'estat espanyol. Per tant, les modificacions que es proposen en el cas del PSMAR donen resposta a l'esmentat mandat legal.

Un dels arguments principals de les discrepàncies és considerar que la modificació dels estatuts atorga més poder a la Gerència. En aquest sentit, cal precisar que en els darrers anys el Servei Català de la Salut ha indicat la necessitat de reduir les estructures de govern dels Consorcis per tal de disposar d'una direcció més àgil i austera, per aquest motiu en tot el sector públic s'ha suprimit la figura del conseller delegat, i en conseqüència les competències que tenia atribuïdes en el cas del PSMAR, s'han redistribuït entre la Presidència del Consell Rector, la Comissió Executiva i la Gerència.

Un altre dels arguments utilitzats per mostrar el desacord amb la nova proposta és considerar que amb aquesta modificació s'obre la porta a l'entrada de capital privat. Neguem rotundament aquest extrem, els nous estatuts no contemplen en cap cas la incorporació de capital privat en el PSMAR. En aquest sentit, tot i que la normativa que regula el règim jurídic dels Consorcis públics preveu la possibilitat d'integrar a entitats privades sense afany de lucre, si en algun moment el PSMAR es plantegés aquesta eventualitat requeriria, en primer lloc, de la voluntat política de les administracions que conformen el nostre Consell Rector, és a dir, Generalitat i Ajuntament, però també i d'acord amb les disposicions legals, iniciar un procés previ similar al de la modificació estatutària, però en cap cas es tracta d'un procediment automàtic.

Les disconformitats amb els nous estatuts també es fonamenten en la falta de control públic sobre la Direcció que comporta la nova proposta. Doncs, novament aquesta valoració és del tot errònia. Amb la nova proposta d'estatuts precisament es reforça el règim d'adscripció pública del PSMAR al CatSalut. En conseqüència, lluny de relaxar el control públic, s'enforteix la supeditació del PSMAR a tots els controls previstos a l'Administració Pública a la que es pertany. 

El tràmit d'aprovació definitiva dels nous estatuts passa primer per l'aprovació del Consell Rector del PSMAR, aprovació registrada en la sessió del passat mes de febrer, posteriorment ho ha d'aprovar el Consell de Direcció del CatSalut, encara pendent; el tercer pas és sotmetre la proposta de nous estatuts a informació pública per tal que es puguin presentar al·legacions i finalment cal l'aprovació simultània del Govern de la Generalitat i de l'Ajuntament.

Adjuntem un enllaç a la proposta de nous estatuts per si resulta d’interès ampliar aquesta informació.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat